По суші та воді: для відвідувачів Чорнобильської зони розробили унікальний маршрут на всюдиходах

image
11 Вересня 2020, 08:49
Поділитися:

Державне агентство України з управління зоною відчуження з ініціативи та за підтримки Асоціації чорнобильських туроператорів розробило унікальні маршрути – на українському всюдиході SHERP. За участі ДП «ЦОТІЗ», ДСП «Екоцентр» маршрути було офіційно затверджено.

– Туристична привабливість зони відчуження є одним із векторів проекту «Магніт України: Чорнобиль» над якими за підтримки Офісу Президента, Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Міністерства культури та інформаційної політики України та Державного агентства України з розвитку туризму, зараз працюють в Агентстві. А розробка та затвердження нового маршруту – ще один крок, щоб популяризувати зону відчуження для відвідування, – повідомив заступник Голови ДАЗВ Максим Шевчук.

Маршрут пролягає у 30-ти кілометровій зоні відчуження та включає в себе пересування сушею та водним шляхом.

Перед затвердженням маршруту було проведено радіаційно-дозиметричний контроль. За оцінками ДСП «Екоцентр», контрольні рівні можливого опромінення гарантовано не будуть перевищені.

– Розроблений маршрут є унікальним ще тим, що завдяки використанню SHERP можна буде побачити унікальні локації, які ніколи не демонструвалися раніше. Зокрема, глянути і затоплені баржі, пристані та техніку, що використовувалася ліквідаторами після аварії на ЧАЕС. Зараз кожен бажаючий може пройти Зону на каяках, а тепер – і на всюдиходах, та побачити іншу зону. Зону, де відроджується унікальна флора та фауна, зону, де радіаційна ситуація постійно перебуває під контролем. Це – важливий етап подолання психологічної травми цілої нації та реалізації величезного туристичного потенціалу держави, – розповів Ярослав Ємельяненко, голова Асоціації Чорнобильських туроператорів, яка ініціювала розробку маршруту.

Нагадаємо, ядерні відходи та ртуть: депутат Київради розповів про 5 небезпечних місць столиці

Марія Катаєва

Будьте постійно у курсі подій, якими живе столиця – підписуйтесь на канал «Вечірнього Києва» у Telegram та Facebook.

Джерело: Вечірній Київ