плюси та мінуси – Макарів Діловий

image
14 Квітня 2021, 11:37
Поділитися:

Тривалий час учні та студенти сидять на дистанційному навчанні. Знання здобуваються онлайн… А, може, і не здобуваються? Питання ось у чому: чи можна через монітор здобути стільки ж знань та навичок, як і в живу? Чи можна навчитися всім тим дисциплінам, які люди вже звикли викладати в класах та авдиторіях?
Зараз подумаємо логічно.
Є речі, які просто неможливо зрозуміти без практики. А деяка практика не можлива без вашої власної присутності в кабінеті, без певних знарядь та інструментів. Та ж сама хімія чи фізика. Лабораторні роботи точно вимагають присутності учня на занятті, а під час карантину це, на жаль, не можливо. Від того і псується якість знань з певних предметів.
Також дуже важливим є пряме спілкування учня та вчителя чи викладача та студента.

Звичайно, можна спілкуватися і в онлайні, через вебкамеру чи в чаті, але нічого не замінить діалогу «віч-на-віч».

«Нічого не замінить живого спілкування. Так вчитель бачить, в якому настрої учень і навпаки. Так можна краще порозумітися», – каже Надія Ащенко, директор Макарівської гімназії. Таку ж точку зору мають не лише ті, хто навчає, а й ті, хто навчаються. Наприклад, Інна Михалева, студентка та жителька Макарова, каже: «В авдиторії я краще розумію матеріал, краще фокусуюся, буваю більш продуктивна». І вона цілком права. Перебуваючи на занятті безпосередньо в приміщенні навчального закладу, будь то школа чи університет, ти ніби відчуваєш більшу відповідальність за те, що ти робиш. А вдома біля учня завжди є зручне ліжко, затишна атмосфера, яка ну зовсім не налаштовує на роботу. Тут таки треба щодня переступати через себе та власне бажання полежати чи просто відволіктися.
З іншого боку: дистанційне навчання дає що студентам, що учням більше вільного часу. Адже часто навчальний заклад – це дорога в обидві сторони. Не всі живуть прямо біля воріт школи чи університету… А час, який дитина витрачає на поїздку, можна витратити і з користю. Особливо зараз цінують свій час учні, котрі готуються до ЗНО. Там точно кожна година в день варта золота. Дистанційне навчання та підготовку до екзаменів прокоментувала Ірина Павленко. Її син, Артем Павленко, навчається в 11 класі Макарівського багатопрофільного ліцею. «Дистанційна форма навчання дає сину більше часу саме на підготовку до екзаменів. Та й просто вільного часу більше… Він і до спортзалу встигає сходити, і навіть час на прогулянки іноді є», – каже Ірина.
Діти середнього шкільного віку про «дистанційку» відзиваються скоріш позитивно, чим негативно. «Менше домашнього завдання, не треба нікуди йти, іноді немає уроків… Це ж добре. Але іноді сумую за фізкультурою…», – каже Назар Єфремов, учень 7-Д класу Макарівського багатопрофільного ліцею.
Що ж стосується найменших учнів, то тут ситуація трохи інша. Зараз учні молодших класів ходять до школи, але був недовгий період, коли і вони були на дистанційному навчанні. Юлія Денисенко, мама першокласника із Макарівського ліцею, каже про це так: «Набагато важче налаштувати дитину 7 років на онлайн-заняття. Він просто не розуміє, навіщо йому сідати за комп’ютер та щось там робити, якщо він вдома». Дійсно, дітей в такому віці потрібно контролювати та пояснювати, як зайти в той самий Zoom чи Google Meet. Але ж батьки при цьому теж мають встигати і працювати, і займатися хатніми справами…
Тож, як бачимо, дистанційне навчання – далеко не досконале, але все ж таки несе і свої плюси. Кожен складає думку про нього сам. А що стосовно такого навчання думаєте ви?

Джерело: Макарів Діловий