“Планують ховати загиблих Героїв у болоті”: екологи б’ють на сполох з приводу вибору місця для військового кладовища

“Планують ховати загиблих Героїв у болоті”: екологи б’ють на сполох з приводу вибору місця для військового кладовища
10 Червня 2024, 15:42
Поділитися:

Через високий рівень ґрунтових вод будувати Національне військове меморіальне кладовище на місці, яке визначив уряд (у межах Гатненської територіальної громади поблизу села Мархалівка та Іванковичі) – це порушення державних санітарних правил і норм.

Про це повідомляє Київський еколого-культурний центр.

“Результати експертизи виявилися сенсаційними: у 8-ми з 10-ти свердловин рівень ґрунтових вод мав відмітку вище 2-х метрів ( в деяких свердловинах взагалі рівень води був 80 см !). Відповідно до державних санітарних правил і норм («Гігієнічні вимоги щодо облаштування та утримання кладовищ в населених пунктах України»), у такому місці здійснювати поховання заборонено”, – йдеться в повідомленні.

В КЕКЦ зазначають, що минулого року також проводили експертизу, яка показала схожі результати: “Після буріння 60-ти свердловин у 33-ох із них рівень ґрунтових вод був такий, що ділянки були визнані «підтопленими» та «потенційно підтопленими».

“Я навіть не можу уявити ситуацію, коли матері, дружини загиблих героїв будуть бачити, як їх синів, чоловіків ховають у болото! На мою думку, потрібно якнайшвидше зупинити будівництво Національного військового меморіального кладовища на цій території. Нам потрібно підшукати дійсно достойне, підходяще місце, де буде можливо здійснювати поховання загиблих в російсько-українській війні”, – резюмував еколог Володимир Борейко.

У КЕКЦ показали фотографії вирубки лісу на місці майбутнього військового кладовища під с. Гатне, що призведе до додаткового підвищення рівня грунтових вод.

Раніше ми писали, що стало відомо, як виглядатимуть намогильні плити на  Національному військовому меморіальному кладовищі (НВМК)

Не забувайте підписуватись та читайте новини в нашому Telegram-каналі “Головні новини Києва – 44.ua”.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію

Джерело: Новини Києва – головні і актуальні Київські
новини сьогодні на 44.ua