План відновлення та розвитку нашої громади: роботу розпочато

image
9 Листопада 2023, 16:47
Поділитися:

Головна  /  План відновлення та розвитку нашої громади: роботу розпочато

|  09. 11. 2023

9 листопада в приміщенні міської ради відбулось перше засідання робочої групи з питань відновлення та розвитку Білоцерківської міської територіальної громади до 2027 року.

Відкриваючи засідання, перший заступник міського голови Інна Новогребельська зазначила: «Нашу громаду було включено до участі в пілотному проєкті щодо оцінки потреб та планування відновлення та розвитку на місцевому рівні. Тому Розпорядженням міського голови №658 від 07.11.2023 р. було створено робочу групу та затверджено відповідне Положення. За результатами роботи цієї групи буде підготовлено проєкт рішення міської ради «Про затвердження Плану відновлення та розвитку Білоцерківської міської територіальної громади до 2027 року».

Робоча група створена з метою визначення основних потреб та пріоритетів відновлення та розвитку громади, яка постраждала і зазнала негативного впливу внаслідок збройної агресії російської федерації проти України. Серед завдань групи є забезпечення належного рівня середньо- та довгострокового планування процесів відновлення, проведення з цією метою оцінки потреби громади та наданні базових послуг мешканцям, надання пропозицій щодо пріоритетів відновлення громади та рішення, спрямовані на їхню реалізацію.

У засіданні взяли участь член правління ГО «Агенція відновлення та розвитку» Тарас Бик та старший експерт Офісу підтримки реформ при Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури і «Агенції відновлення і розвитку» Андрій Саук.

Експерти ознайомили присутніх із проєктом, до якого залучено Білоцерківську міську територіальну громаду, та наголосили, що наша громада отримає комплексну підтримку для проведення оцінки потреб та планування відновлення й розвитку. Важливим є те, що до написання плану будуть залучені жителі громади, адже в процесі передбачено проведення соціологічних досліджень та засідання фокус-груп. Наявність такого Плану надасть можливість в подальшому залучати фінансування на реалізацію проєктів згідно з державними програмами, а також від міжнародних донорів.

Спікери на прикладах інших міст пояснили, як відбуватиметься робота, зауважили, що здебільшого в планах визначається чотири пріоритетних напрями – безпека, економіка, інфраструктура та гуманітарна сфера. Проте кожне місто є індивідуальним, тому і пріоритети можуть бути іншими.

У ході засідання присутні обговорили подальші плани щодо етапів реалізації проєкту.

Нагадаємо, що Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури, спільно з ПРООН, відібрали з-поміж ста 10 територіальних громад для участі у пілотному проєкті з планування відновлення на місцевому рівні. Ініціатива проходить за підтримки ПРООН та фінансування Уряду Японії у межах проєкту «Сприяння безпеці людини в Україні через реагування на багатовимірну кризу, спричинену війною».

ФОТО

Джерело: Біла Церква – офіційний сайт