Пізня вечеря може спровокувати розвиток раку, – вчені

image
4 Лютого 2019, 01:44
Поділитися:

Багато хто знає, якщо їсти пізно ввечері – це може негативно вплинути на фігуру людини та спровокувати надлишкову вагу. Але, виявляється, звичка вечеряти запізно може призвести і до небезпечних захворювань.

У міжнародному журналі вивчення раку International Journal of Cancer минулого року опублікували дослідження групи іспанських учених, які виявили зв’язок між прийомом їжі та ризиком раку молочної залози та простати з урахуванням стилю життя та хронотипом.

У дослідженні було проаналізовано 621 випадок раку простати та 1205 – раку молочної залози і проведено порівняння з контрольною групою, яка складалась з 872 чоловіків та 1321 жінкою, які ніколи не працювали у нічну зміну. Суб’єктів опитали за терміном прийому їжі, сну та хронотипу (характеру добової активності людини). За результатами було встановлено, що у людей, які приймали їжу як мінімум за пару годин до сну, ризик захворіти раком молочної залози знижувався на 16%, а раком простати – на 26%, у порівнянні з тими, хто лягав спати після вечері. Цікавим виявилось те, що цей ефект максимально проявлявся у «жайворонків», які не зловживають алкоголем та підтримують здорову масу тіла.

Учені стверджують, що онкологічні захворювання молочної залози та простати часто залежать від активності гормонів, які схильні до залежності від добових ритмів організму. Саме тому вечірні прийоми їжі стають однією з причин, які провокують збій добових ритмів, що може призвести до розвитку онкології. Тому, краще, легка вечеря.

До речі, за оцінками МОЗ, у світі щорічно реєструється до 1 млн нових випадків захворювання на рак молочної залози, а по смертності від раку в жінок цей різновид займає друге місце. У чоловіків захворювання простати щорічно виявляється в понад 400 тис. випадках. Можливо, збільшення захворювань можна пов’язати і з неправильним та несвоєчасним прийомом їжі.

Джерело: Трибуна Бровари