Після відставки Резнікова. Як довго затримувалися на посаді міністри оборони України?

image
5 Вересня 2023, 19:26
Поділитися:

5 вересня 2023 року Верховна Рада України відправила у відставку Олексія Резнікова. Ми порівняємо тривалість його перебування на посаді із попередниками та згадаємо чим всі вони запам’ятались.

670 днів провів на посаді Міністра оборони України Олексій Резніков перед тим як подав заяву про складання повноважень, це втричі менше за Олександра Кузьмука і в тридцять раз більше за Ігора Тенюха.

Аналіз перебування міністрів які протримались найдовше і найменше на посадах дослідило інформаційне агентство «MKV» опираючись на інфографіку наших коллег зі «Слово і діло».

Олександр Кузьмук

Рекордсмен з тривалості перебування у кріслі Міністра оборони – 2065 днів.

Олександр Кузьмук
Олександр Кузьмук

Кузьмук очолював Міноборони під час президентства Леоніда Кучми з 11 липня 1996 року по 24 жовтня 2001 року і з 24 вересня 2004 року по 3 лютого 2005 року. Під час першого перебування на посаді міністра набув широкої популярності після двох гучних скандалів у зв’язку з трагічними наслідками військових навчань.

У першому випадку у квітні 2000 року запущена з полігону в Чернігівській області ракета класу “земля-земля” вразила житловий будинок у Броварах Київської області, внаслідок чого загинуло троє людей та п’ятеро отримали поранення.

У жовтні 2001 року ракета “земля-повітря” на навчаннях у Криму збила над Чорним морем пасажирський літак рейсу Тель-Авів – Новосибірськ, загинуло 78 людей. Кузьмук пішов у відставку на піку іншого скандалу.

15 жовтня 2019 року президент Володимир Зеленський остаточно звільнив Олександра Кузьмука з військової служби за віком із правом носіння військової форми.

Ігор Тенюх

З 27 лютого до 25 березня 2014 року Ігор Тенюх виконував обов’язки Міністра оборони України в уряді Арсенія Яценюка – лише 27 днів.

Ігор Тенюх
Ігор Тенюх

Призначення Тенюха відбулося по політичних квотах ВО “Свобода”. Людина не мала практичного управлінського досвіду. Лунали думки, що його призначення було величезною помилкою. Враховуючи ті події, що вже відбувалися в Криму – призначити на цю посаду людину з повною відсутністю адміністративного досвіду було як мінімум нерозумно.

Під час анексії Криму українські військові практично не чинили опору російським солдатам. Наприкінці лютого тодішнє керівництво України після втечі Януковича вирішило не вводити в країні воєнний стан, щоб не загострювати ситуацію. Внаслідок цього анексія Криму пройшла без збройного конфлікту.

7 лютого 2018 року під час надання свідчень в Оболонському районному суді Києва у справі про державну зраду Віктора Януковича Тенюх засвідчив, що Збройні сили України в роки президентства Януковича цілеспрямовано знищувалися, і патріотичні проукраїнські офіцери замінювалися на «більш лояльних і проросійських».

Рішення про відставку було прийняте після критики в ефірі «1+1», висловленої майором Олексієм Нікіфоровим, заступником командира керченського батальйону морської піхоти. Він у прямому ефірі сказав міністру, що його підлеглі знаходяться у скрутному становищі через невизначеність дій з центру, але на це був звинувачений у слабкому характері.

Сам Тенюх стверджував, що пішов у відставку через ігнорування його курсу.

«Мій план полягав у тому, щоб йти на прорив, бо це війна. Мій план не підтримали і тому я подав у відставку», – заявив Тенюх.

Валерій Шмаров

Найближчий за терміном до Резнікова – 684 дні.

Валерій Шмаров
Валерій Шмаров

З 10 жовтня 1994 по 8 липня 1996 року – Міністр оборони України.

Перший громадянський міністр оборони України без воєнної освіти як і звільнений Олексій Резніков. Працював на Київському радіозаводі. Брав участь у створенні та виробництві систем управління кількох поколінь стратегічних ракет.

До посади міністра був віце-прем’єром України з питань діяльності ВПК, після цього народним депутатом, гендиректором «Укрспецекспорту» тощо.

Саме під керівництвом Валерія Шмарова українська сторона брала участь у переговорах щодо підготовки тристоронньої заяви про вивезення з України стратегічної ядерної зброї, яку 14 січня 1994 року у Москві підписали глави України, Росії та США.

Нагадуємо, 4 вересня Міністр оборони України Резніков подав у відставку, ми згадали з якими корупційними скандалами було пов’язане його перебування на посаді.

5 вересня за відставку Міністра оборони проголосували 327 депутатів, проти — 4, утрималися — 11.

Підписуйтеся на Telegram-канал MKV — джерело актуальних новин Макарівської громади й Київщини!



Джерело