«Після Ла-Маншу наступним буде космос. Якщо допоможе Ілон Маск»,  – Олег Іваненко

image
8 Листопада 2019, 22:56
Поділитися:

3 листопада у англійському місті Дувр відбулося нагородження рекордсменів Асоціації плавання через Англійський канал (Ла-Манш) та бенкет на честь його підкорювачів. Серед нагороджених – броварчанин, паралімпійський плавець, депутат обласної ради Олег Іваненко.

Першим українцем, який подолав Ла-Манш, став кандидат у майстри спорту, плавець Ігор Ненько. Це  було у 2006 р. Чоловік подолав 33 км,  провівши у воді 10 год 30 хв. І поклявся більше цього не робити.

Броварський паралімпієць Олег Іваненко, у якого в юності після серйозної травми шиї відмовили ноги, а руки працюють лише частково, 2 серпня 2019 р. подолав 62 км. Лише на спині в крижаній воді Олег плив 18 год. Після запливу він також  сказав собі, що більше не полізе в те холодне «пекло». Та не встигли загоїтися рани, а їх було значна кількість: лице обгоріло та вкрилося пухирями, горло та носоглотка від соленої води опухли, по всьому тілу були відкриті рани від гідрокостюма, як Олег змінив свою думку.

Олег Іваненко

Цікаві факти про Ла-Манш:

протока між Великою Британією та Францією;
найвужча ширина протоки – 32 км, найширша – 250 км;
найбільша глибина Ла-Маншу – 185 метрів;
температура води під час запливу: вдень +17˚С, вночі +12˚С;
висота хвилі – до 0,3 метра;
заплив тривав 18 годин;
через сильну течію Олег Іваненко подолав 62 км замість 32 км.

Це були 49-ті урочистості від Асоціації плавання, яка щороку від дня свого заснування організовує такі запливи. Олег перепливав Ла-Манш уперше, вперше був і на церемонії нагородження у старовинному приміщенні мерії м. Дувр, де  все вражало англійським антуражем, своєю церемоніальністю і пафосністю. Запам’ятався Олегові й теплий прийом, цікавість англійців до політичної ситуації в Україні.

Олег Іваненко

Олег Іваненко

Олег ІваненкоБроварчанин – не перший паралімпієць, який переплив протоку. До Олега цей рекорд у 2010 році встановив француз  Філіп Круазон, який переніс ампутацію всіх 4 кінцівок після того, який у 16 років отримав розряд струмом, коли намагався полагодити антену. Він долав дистанцію із прив’язаними до культів ластами. Через 9 років цей сміливий і небезпечний для здоров’я та життя вчинок здійснив Олег Іваненко, який подолав Ла-Манш лише на спині, адже ноги – паралізовані, а руки діють лише частково.

Як узагалі виникла ідея переплисти протоку Ла-Манш?
 По-перше, в моїй країні йде війна, тож важливо привернути увагу до подій в Україні, по-друге, важливо показати приклад людям, які не вірять у себе, які вважають, що живуть у надзвичайно складних умовах, по-третє, важливо заряджати людей енергією, адже набагато ефективніше займатися спортом, загартовуватися, ніж потім витрачати кошти на ліки.
Як довго готувалися до цього запливу?
Я щоранку роблю зарядку, на спеціальному ручному триколісному велосипеді щоранку долав відстань із Броварів до Києві та назад. А це – 12 -15 км. Активна фаза тренування почалася 3 роки тому, коли ми задумали встановлення рекорду з триатлону Ironman.

Олег Іваненко

Рік тренування, тоді Ironman  –  дистанція «залізної людини» – 228 км за 36,5 годин: 4,5 км плив лише за допомогою рук, 180 км їхав на спеціальному велосипеді та 42 км 185 м подолав на інвалідному візку. До цього з такою складною травмою ніхто ще не долав такої дистанції. Потім був активний етап тренування до перепливання Босфору, у 2018 році – сам Босфор. За допомогою тільки рук 6 км протоки Босфор я переплив за 1,51 годину. А тоді вже був  Ла-Манш.

Що думали під час запливу та який момент був найскладнішим?
Не думав ні про що, бо концентруєш увагу на кожному подиху та гребку. Ла-Манш зустрів великими хвилями, інколи – до півтора метра, тож думаєш про те, щоб не ковтнути зайвий раз води, тримаєш темп, ритм. Головне було, щоб за ці 18 год не було жодного найменшого пошкодження м’язів, бо тоді заплив для мене відразу б і закінчився. Вдень на сонці в мене згоріло обличчя, а вночі у воді було дуже холодно. І тотальна дезорієнтація. Хлопці по черзі тримали на кораблі український прапор – це був мій орієнтир. Батько тримав прапор найдовше. Вночі його підсвічували ліхтарями.

Олег Іваненко

Олег Іваненко

Ви пливли 18 год безперервно без води та їжі?
До мене двічі підпливав тренер, щоб погодувати з пляшечки пюре, але йому було так холодно, що він не міг потрапити пляшечкою мені в рот. Тому я їв лише банан, який мені кидали, та пив багато води. За 18 год солона вода дуже пошкодила гортань, а от ніс був защепнутий спеціальною прищепкою.
Коли зрозуміли, що все, досить, далі не попливете?
Ми допливли до стріму і я тричі намагався його подолати. Але корабель відносило, відповідно, я втрачав орієнтир і не міг зрозуміти, куди плисти. Навігатор показав, що ми подолали 62 км.
Чи наважитеся переплисти Ла-Манш ще раз?
Друга спроба буде 100%. Наступного року планую взяти участь у ювілейному, 50-му запливі. Нам надійшла пропозиція і ми вже подали заявки на участь у першій в історії України та світі комбінованій командній естафеті з паралімпійцями та олімпійськими чемпіонами. Вже провели перемовини зі Сергієм Бреусом, Василем Закревським. Важливо, що спортсмени будуть виключно з Броварів. І хоча потрапити на заплив дуже складно, ми все ж знайшли порозуміння і погодження з організаторами. І навіть бачимо перспективу подолати цю естафету найшвидше в історії Ла-Маншу та встановити світовий рекорд за часом.
Який буде наступний крок після Ла-Маншу?
Таких кроків буде ще багато, як спортивних, так і громадських та політичних. Ла-Манш – чергова мотивуюча подія, яка дозволила черговий  раз заявити про Україну та українців. Це ще одне усвідомлення, що ти можеш досягти будь-яких цілей, навіть, здавалося б, найскладніших та нереальних.
Залишається тільки полетіти в космос…
Фізично і морально – готовий. Я зустрівся з усіма політичними діячами України, хто відповідальний у нас за підготовку польотів у космос. Але у нас нічого немає, не можна навіть отримати  консультацій. Тож я шукаю можливості зустрічі з Ілоном Маском. На мою думку, це єдина персона, яка теоретично може на це погодитися і спробувати такий хайп, щоб показати всьому світу, що людина навіть із інвалідністю може потрапити в космос. Тож перше завдання – зустрітися з Ілоном Маском, а тоді вже – у космос.

Ілон Маск – американський  інженер, підприємець, винахідник, інвестор, мільярдер. Засновник компаній SpaceX, PayPal, Neuralink і The Boring Company.

Фото – з інтернету

Джерело: Трибуна Бровари