“Після 25 жовтня можуть бути призначені нові старости, а їх округи можуть об’єднати одразу декілька сіл чи селищ”

image
14 Жовтня 2020, 13:29
Поділитися:

Кандидат в депутати Бучанської ОТГ Олександр Джус, що балотується від політичної партії «Нові Обличчя» у виборчому окрузі №1, записав серію відео, в яких підняв питання несправедливого позбавлення жителів сіл та селищ об’єднаних громад права обирати своїх законних представників – старост.

Олександр Джус зазначив, що у зв’язку з останніми змінами до виборчого кодексу жителі сіл та селищ, які увійшли до складу об’єднаних громад, були позбавлені права обирати своїх старост. За новими правилами, право призначати старост перейшло до депутатів відповідних об’єднаних громад.

Олександр Джус, кандидат у депутати Бучанськоъ ОТГ

На думку автора відео, новий порядок призначення старост ставить під сумнів їхню спроможність захищати інтереси громад, адже старосту можуть призначати з числа немісцевих жителів. Окрім того, старости тепер є підзвітними та підконтрольними не громадам сіл та селищ, а депутатам які їх призначили.

У відео, Олександр Джус  також звертає увагу виборців на той факт, що з метою оптимізації бюджетних видатків, новообрані депутати об’єднаних громад можуть суттєво скоротити кількість старостинських округів.

Таким чином, укрупнення старостинських округів може призвести до позбавлення малих населених пунктів права мати свого законного представника їхніх інтересів – старосту села чи селища.

Джерело: МИСТОИНФОРМ