Пільги: залізні зуби для захисників

image
17 Травня 2019, 11:29
Поділитися:

Бориспільська міська рада виділила на зубопротезування учасників АТО/ООС 100 тис. грн. Чому пільговики відмовляються від цієї допомоги — розбиралися «Вісті».

Допотопні методи

Коли за часів Радянського Союзу світ користувався високотехнологічними методами зубопротезування і сяяв голівудськими посмішками, радянські громадяни задовольнялися дешевими коронками. У незалежній Україні існують сучасні методи лікування, відновлення і протезування. Втім, виявляється, старі методи зубопротезування українські можновладці не збираються відкидати, а пропонують їх молодим людям під виглядом соціальних пільг.

У соцмережах було поширено повідомлення такого змісту: «До уваги учасників бойових дій АТО/ООС. Бориспільської міською радою прийнято рішення про здійснення відшкодовування демобілізованим учасникам АТО/ООС вартості зубопротезування простими методами (за винятком протезування із дорогоцінних металів, кераміки, металокераміки, цільнолитих, металопластмаси, нітрит-титанового покриття, бюгельного протезування, імплантів). Сума відшкодування витрат на зубопротезування не може перевищувати двох розмірів прожиткового мінімуму, встановленого на 1 січня поточного року». Із міського бюджету виділено на це 100 тис грн.

«Молоді відмовляються»

Головна проблема в тому, що зубопротезування пропонують робити «простими методами». Іншими словами, з переліку викреслені всі сучасні технології. Що залишилося?

«Залишаються лише металеві коронки і протези з найдешевшої пластмаси. Приходять до нас учасники АТО, це молоді хлопці. А ми за правилами маємо право запропонувати їм лише такі зубні конструкції. Вони розвертаються і йдуть геть. За минулий рік таким протезуванням в нас скористалися лише чотири учасника АТО, в цьому році — один. А приходило понад 20. Щоб ця допомога була відчутною, потрібно закласти хоча б 5-6 тис. грн на відшкодування на одного пацієнта, — говорить завідуючий ортопедичним відділенням Бориспільської стоматполіклініки Віталій Москаленко. — Нехай би залишилося два прожиткових мінімуми. Людина зробила б протезування сучасними методами, скажімо, на 10 тис. грн, і отримала відшкодування на 3 тис. грн. У цьому є сенс. Але обмеження «за винятком» позбавляє користувача цієї пільги права на вибір. Точніше, вибір є таким — або залізні зуби, або повністю за свої кошти».

«Рішення можна змінити»

«Рішення прийнято сесією Бориспільської міськради на підставі Закону України «Про статус ветеранів війни, їх соціального захисту» та інших законодавчих актів. Але державного фінансування на ці програми немає, тож все покладається на міський бюджет. Положення про зубопротезування розроблялося службою у справах дітей і сім’ї. Із моменту прийняття цього рішення до нас звернувся один учасник АТО, який на 1700 грн зробив протезування, і ми зараз готуємо документи на відшкодування. Будуть кошти — будемо виділяти більше. Це рішення — не вирок. Його можна змінити, якщо будуть пропозиції від учасників АТО на міську раду розглянути зміни до положення», — пояснює керівник служби Ірина Величко.

На території України

Дійсно, місцеві чиновники не вигадали це положення. Із 1 липня 2015 року в Україні набрав чинності Порядок надання пільг окремим категоріям громадян з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 4.06.2015 №389. Згідно Порядку №389 право на пільгове зубне протезування мають, зокрема, учасники АТО, які отримали червоне та синє посвідчення. За медичними показаннями зубні, зубощелепні та ліцьові протези їм виготовляються безкоштовно (за винятком протезування із дорогоцінних металів, кераміки, металокераміки, металопластмаси, нітрит-титанового покриття, бюгельного протезування, імплантів).

Отже, така програма діє по всій Україні вже не перший рік, проте не користується попитом. Більшість учасників АТО відмовляються від цих пільг.

Складно сказати, чим керувалися автори затвердженого Кабінетом Міністрів Порядку №389, коли вносили такі обмеження. Бориспіль скопіював їх, а депутати міської ради, серед яких є волонтери і учасники АТО, або не проаналізували документ, за який голосували, або не вважали це обмеження суттєвим.

Сесія має шанс

21 травня відбудеться чергова сесія міської ради. Один з пунктів, які внесені до порядку денного, — «Про затвердження Положення про порядок здійснення відшкодування витрат громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи та мають право на безоплатне позачергове зубопротезування (за тим же винятком — автор). Про учасників АТО не йдеться, адже все вже вирішено. Але ще є час переглянути положення, внести в нього зміни, схвалити виконавчим комітетом і затвердити на сесії. Захисники варті кращого.

Як в інших містах

Чернівці. У 2016 р. прийнято рішення оплачувати учасникам АТО зубопротезування з металокераміки за програмою «Турбота».

Рівне. У 2018 році прийнято рішення виділити по 10 тис грн. на одного бійця в рік на сучасне зубопротезування.

Дніпро. Одне із перших міст України, де з 2016 року проводять безкоштовне високотехнологічне зубопротезування учасникам АТО та ООС. За цей час стоматологічну допомогу, зокрема протезування зубів із використанням імплантів, отримали понад 400 військових. Цього року програмою охоплять майже 180 осіб.

Ірпінь. У 2016-му почали безкоштовно робити імплантацію та протезування зубів учасникам АТО.

Львів. У 2016-му львівські лікарі безкоштовно зробили імпланти 30 учасникам АТО. Усі імплантати вдалося отримати безкоштовно — допомогли спонсори із Іспанії та Швейцарії. Робота лікарів була безоплатною.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама