Підвали шкіл і дитсадків у Броварській громаді ремонтують та облаштовують: підготовка до нового навчального року – Трибуна

image
22 Червня 2022, 05:38
Поділитися:

 8 і 9 червня в Броварах відбулася зустріч заступниці міського голови з гуманітарних питань Лариси Виноградової, начальниці управління освіти Оксани Мельник із директорами 10-ти броварських шкіл, а також Княжицької, Требухівської ЗОШ і БНВО. Одне з головних питань, що обговорювалося під час зустрічі, як із 1 вересня розпочнеться навчання з урахуванням нових вимог щодо необхідності облаштування в школах і дитсадках тимчасових укриттів.

У Міністерстві освіти зазначають, що освітній процес у школах із 1 вересня відновиться в очному режимі. Проте остаточно вирішуватимуть, чи готова школа до офлайн-навчання, засновники навчального закладу.

Робота шкіл

За словами Лариси Виноградової, після спільної зустрічі з керівниками навчальних закладів, створено робочу групу з працівників управління освіти та інших служб міста, яка проводить аудит місць, де в разі небезпеки можна буде сховати дітей. Робоча група вчергове об’їжджає й оглядає підвальні приміщення та ухвалює необхідні рішення щодо їх ремонтів.

 ” Є дві школи – №1 і гімназія, які не мають жодних підвальних приміщень, – зазначила чиновниця.  – Ми розглядаємо варіанти використання під час тривог укриття в сусідніх спорудах. У ЗОШ №6 підвальне приміщення дуже маленьке, але воно є “.

За словами Лариси Виноградової, постанова Уряду №590 на сьогодні дозволяє ремонти підвальних приміщень, оплата  відбуватиметься через казначейство.

Першочергово чиновники намагатимуться забезпечити навчанням дітей початкових класів, адже коронавірус у 2020- 2021 роках не дозволив дітям повноцінно навчатися, відтак познайомитися, створити класні колективи, навчитися вчитися.

“ДСНСники мають надіслати нам вимоги щодо облаштування підвальних приміщень пожежною сигналізацією, розповідає начальниця управління освіти Оксана Мельник. – Проте варто розуміти, що школи будувалися без спеціально облаштованих бомбосховищ чи тимчасових укриттів. Ми ознайомимося з вимогами і тоді розумітимемо, чи зможемо їх дотриматися”. Нині в школах серйозно займаються підготовкою підвальних приміщень під тимчасові укриття, розповідає Оксана Мельник: розчищають, облаштовують, ремонтують. У частині шкіл тимчасові укриття вже готові.

Як саме відкриватимуться школи 1 вересня, остаточної вказівки ще не отримували, каже очільниця управління освіти. Ми готуємося і хочемо відкрити школи офлайн”, – каже Мельник.

Найімовірніше, що з 1 вересня навчання в Броварській громаді відбуватиметься за змішаною системою: онлайн і офлайн, каже Лариса Виноградова. Причина – частина дітей продовжує перебувати за кордоном чи у Західній Україні.
Проте проблема в тому, що навіть велика школа №7 може розмістити за необхідності в підвальному приміщенні за раз лише 300 учнів. Тож доведеться адаптувати графік навчання, зазначає чиновниця.

Робота дитсадків

Що стосується роботи дитсадків, то частину підвальних приміщень можна розглядати як тимчасові укриття, а в частині – звичайні підвали з глиняною підлогою, розповіли чиновниці. Тож наразі відкриті і працюють 5 із 23 дитсадків у різних мікрорайонах міста, де підвальні приміщення належно облаштовані.

“У тих дитсадках, де керівник дуже переймається, любить свою роботу і хоче розпочати працювати, там підвальні приміщення облаштовані не гірше за ігрові кімнати”, – розповідає Лариса Виноградова. Але задля безпеки дітей та вихователів дитсадки не називаємо.

Спочатку в Броварах відкрили 3 дошкільні навчальні заклади, де були кращі підвальні приміщення. За заявами батьків –  згодом відкрили ще два, попередньо оцінивши умови в підвалах, облаштованих під тимчасові укриття. Ці умови оцінюють і батьки, каже Лариса Виноградова, адже в підвалах доведеться перебувати їхнім дітям незалежно від робочого графіка групи, а залежно від сигналів тривоги.

Кожен дитсадок розрахований на 100 дітей. У кожній групі з 10 дітей  – 1 вихователь та 1 помічник вихователя. І в кожному дитсадку працює 2 медсестри. Станом на 16 червня, п’ять дитсадків відвідало 347 дітей. Відтак, дошкільні навчальні заклади нині працюють не на повну потужність. Надалі дитсадки відкриватимуть за потреби. Наразі формують списки.

” Усі керівники дитсадків на своєму робочому місці і проявляють максимум фантазії, щоб облаштувати підвальне приміщення комфортно для дітей, щоб їх дитсадок відкрили, адже всі хочуть працювати”, –  зазначила Виноградова.

На сьогодні в ЗДО дітей ясельної групи не приймають. Лише у випадках, коли батьки працюють на об’єктах критичної інфраструктури.

Читайте також

Із 14 березня навчання розпочнеться в 14 областях України – міністр освіти Шкарлет
В Україні скасували прохідний бар’єр для вступу на медичні спеціальності. Чому?
У Броварах запрацюють пришкільні табори
Без «Війни і миру»: як зміниться шкільна програма з нового навчального року
У дитсадках Броварів безкоштовно харчуватимуться діти військовослужбовців ЗСУ і тероборони
Стан броварських підвалів і доступність до них: чи користуються люди укриттями?
Із 25 січня школи Броварської громади переходять на дистанційне навчання
10 млн грн на капремонт Княжицької школи або Реалії ЗОШ: утеплення даху – шматками, монтаж – із порушеннями  

Джерело: Трибуна – Бровари