Підприємці презентували нову концепцію розміщення МАФів на зупинках міста

image
23 Серпня 2019, 17:16
Поділитися:

Питання розміщення МАФів на зупинках міста не нове – депутати присвятили йому безліч дискусій. Їх результатом стало  не продовження кільком підприємцям оренди земельних ділянок під МАФами та рекомендація їх демонтувати. Та підприємці не здалися і запропонували на розгляд депутатів концепцію розміщення торгових точок на зупинках міста. 21 серпня на погоджувальній раді відбулася презентація концепції та дискусія з цього питання. Однак остаточне рішення депутати приймуть завтра, 22 січня, на сесії міської ради.

Під час минулої сесії власникам семи МАФів не продовжили оренду, а під час земельної комісії 06.08.2019р. ще декільком рекомендували демонтувати малі архітектурні форми. Та перед цим усім власникам МАФів у складі зупинок депутати озвучили  дату – 24.07.2019р., – після якої торгових точок у складі зупинок не має бути.

Питання багаторічне і про нього «Трибуна» писала неодноразово. Протягом перших трьох років цієї каденції були намагання розробити концепцію розміщення МАФів, і навіть сама концепція в якості регуляторного акту була розміщена на сайті БМР. Але  тривалі обговорення між депутатами і підприємцями не привели їх до єдиної думки. Під час останньої земельної комісії депутати визнали, що концепції розміщення  МАФів на зупинках міста  уже не буде.

Несподівано, але таку концепцію розробили самі підприємці, про що й повідомили  на погоджувальній раді 21.08.2019р. – за день до сесії. Підприємці ґрунтовно пропрацювали питання, розробили візуалізацію та пропозиції для міста. Не можна сказати, що їхні пропозиції  змінили думку депутатів, але обговорення було жвавим, з багатьма деталями, до яких ми ще повернемося.

Нові зупинки, які пропонують підприємці

Олена Терещанко презентує деталі концепції нових зупинок

Презентувала концепцію представниця підприємців Олена Терещенко. Вона повідомила, що наразі в Броварах 31 зупинка має у своєму складі торговий павільйон або кіоск. Це досить значна кількість, яка формує,  у тому числі, вигляд міста, тому підприємці запропонували комплексне рішення: замість старих зупинок за власний кошт встановити по всьому місту нові зупинки з кіосками єдиного зразку. Типова зупинка матиме  зони очікування та торгівлі. Зона очікування буде із скляними прозорими перегородками. Крім того,  кожну зупинку обладнають діодним освітленням, електронним табло, на якому буде вказано розклад прибуття громадського транспорту. Також зупинку облаштують відеокамерою, яку вбудують у загальноміську систему «Безпечне місто». Серед нововведень – спеціальні урни, які забезпечать роздільний збір відходів на зупинках.

Роздільний збір відходів буде організовано так

Як підкреслила підприємниця, такі зупинки можуть формувати образ міста та стати навіть його візитівкою.

Підприємці наголосили на тому, що збереження робочих місць – це позитив для міста, та нагадали про зручність  малих торгових форм для звичайних містян. Також рахували податки, сплачені в бюджет міста, наголошували на комфорті нових зупинок для пасажирів.

Під час презентації підприємці брали активну участь у дискусії

Аргументи депутатів також не вражали «новизною»: дехто був принципово проти МАФів на зупинках. Але найбільш запеклі дискусії викликало традиційне питання продажу  МАФами  товарів  підакцизної групи.

Міський голова звернув увагу обох сторін на те, що, в першу чергу, необхідно визначитися із самою концепцією: чи згодні депутати загалом на розміщення МАФів у складі зупинок? А щодо підакцизної групи, то це вже наступний етап – визначення умов їх розміщення. Також мер міста повідомив депутатам, що звичайна «проста» зупинка, яку нещодавно встановили на «Порошинці», коштує 150,0 тис.грн, а змінити в місті одночасно понад 30 зупинок – для бюджету Броварів за дорого. До того ж, не всі з цих 30 підприємців погодилися на такі великі капіталовкладення: близько 10 осіб схиляються до демонтажу своїх МАФів разом із зупинками.

Цю тезу підхопили підприємці і також підтвердили, що кожна така нова «типова» зупинка коштує значних коштів, але це їх «інвестиція» в місто. При цьому підприємці озвучили, що така дорогокоштуюча інвестиція може окупитися лише при тому, що термін оренди земельної ділянки під зупинкою буде не менше 10 років.

Секретар міської ради Петро Бабич звернув увагу підприємців та депутатів на доцільність розміщення МАФів на зупинках на умовах конкурсу, як це відбувається для інших об’єктів малого та сезонного бізнесу. «Саме на умовах конкурсу ми відходимо від щорічної оренди та підприємці можуть планувати роботу на 3 роки, а надалі мати пріоритетне право на розміщення об’єкта торгівлі. При цьому  сплачуючи місту адекватні кошти за право розміщувати об’єкт торгівлі», –  підкреслив чиновник.

Але депутатів насамперед цікавило питання продажу підакцизної групи. Так, на неприпустимості продажу алкогольних напоїв та тютюнових виробів наполягали депутати Василь Кочубей та Юрій Скотніков. Останній зазначив, що «час кіосків минув», що це – бізнес із минулого. Представник ФОПів запевняла, що підприємці не наполягають на обов’язковості збереження підакцизної групи в асортименті та мають право самі визначатися, який бізнес їм до вподоби.  «Якщо узгодимо позиції щодо підакцизної групи, гадаю, що депутати не будуть проти. Але все одно розміщення МАФів, швидше за все, буде через конкурс», – підсумував Петро Бабич.

«Щодо сплати податків та збереження робочих місць, то, звісно, ми це підтримуємо, –  резюмував Ігор Сапожко,  – але при тому, що  в місті 3-4 тисячі підприємств та близько  8 тисяч підприємців, бюджет наповнюють саме 150 підприємств середнього бізнесу. Тому  сплата податків  ФОПами – не головний аргумент, скоріше аргумент тут – саме розвиток  малого бізнесу».

Підприємців дуже цікавило питання продовження оренди земельних ділянок саме на завтрашній сесії: яким чином його вирішать депутати? У підсумку дійшли до спільного знаменника: на сесію питання продовження договорів оренди винесуть у контексті проекту рішення та обов’язково для всіх депутатів відбудеться презентація візуальної частини концепції.

Ангеліна Козлова

Фото – авторки

Джерело: Трибуна Бровари