Під час бойових дій Гостомель зазнав збитків на 9,5 млрд грн, – експерти

image
4 Серпня 2022, 15:10
Поділитися:

Дивитись відео на сайті

Під час бойових дій інфраструктура Гостомеля зазнала збитків на суму 9,5 млрд грн (343 млн дол.). Це майже удвічі більше, ніж у Бучі, та у 2,7 раза менше, ніж в Ірпені. Про це йдеться в аналітичному звіті, підготовленому в рамках проєкту «RebuildUA», який реалізовують Київська школа економіки та компанії «Smart Farming» і «Вкурсі землі».

Зазначається, що Гостомель постраждав майже на 40%: пошкоджень різного ступеня зазнали 4553 будівлі з 11874.

«Руйнації тут можна оцінювати навіть вулицями: так, Лугова постраждала на 95%, а Чумацький шлях та Свято-Покровська — на 68% та 51% відповідно», – підкреслюють експерти.

Значних втрат було завдано житловому фонду селища: ушкоджені 1834 приватні будинки й таунхауси, а також 111 багатоповерхівок. Загальна площа руйнувань житла складає понад 865 тис. кв. м, а сума збитків сягає 3270 млрд грн.

Суттєво постраждала промислова забудова (5359 млн грн), соціальна інфраструктура (майже 843 млн грн), адміністративні будівлі (68 млн грн).

У звіті зауважується, що значно більших збитків, ніж інфраструктура селища, зазнав розташований поруч аеропорт Державного підприємства «Антонов». Посилаючись на дані ЗМІ, автори звіту пишуть, що втрати аеропорту «оцінюють у $1 млрд, що включає в себе знищені літаки і нашу “Мрію”, посадкові полоси, льотно-випробувальну базу».

Нагадаємо, збитки, завдані інфраструктурі Ірпеня, експерти проєкту «RebuildUA» оцінили у 25,3 млрд грн (майже 922 млн дол.), а шкоду, якої зазнала Буча – в 5,2 млрд грн (191 млн дол.).

Як заявляв раніше Ірпінський міський голова Олександр Маркушин, вартість відбудови всього міста становитиме до 1 млрд євро.


Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння та Київщини!



Джерело: ITV