Перспективи добудови школи №5

image
17 Травня 2019, 17:12
Поділитися:

Бориспільський міський голова Анатолій Федорчук пояснив причини зволікання із добудовою НВК ім. К. Могилка.

«Проект добудови школи №5 у плані інвестування — ціна питання 160 млн грн»

— У січні 2019 року міською радою було зарезервовано 50 млн грн на добудову НВК ім. К. Могилка (школи №5). Чому досі не розпочато роботи, зважаючи, що проект пройшов державну експертизу?

— На виділені кошти, а це 50 млн грн, ми купили на три місяці цінні папери, щоб фінанси не знецінилися (до речі, так роблять міста, які можна перерахувати на пальцях, бо це важка справа). Тендер на будівництво ми могли оголосити ще в січні. Чому не оголошуємо досі? Справа в тому, що ми потрапили в проект Європейського інвестиційного банку, представники якого зацікавилися нашим містом, бо ми реалізували проект будівництва Академічного ліцею. Я зустрівся з представником банку, ми пройшли всю процедуру, в результаті чого проект добудови школи визнано найкращим і його включено в план інвестування банком — ціна питання 160 млн грн. Ці кошти банк готовий надати безповоротно, як допомогу. Але є певні вимоги: проект повинен пройти процедуру через Мінрегіонбуд. Мали потрапити у цей інвестиційний проект у березні 2019 року, потім перенесли на квітень місяць, тепер говорять про кінець травня. Має вийти окрема постанова Кабінету міністрів, де буде зазначено окремим рядком, що проект добудови школи №5 в Борисполі інвестуватиметься Європейським банком. 

Але сталася заковика. У віце-прем’єра Зубка, з яким я днями мав розмову, лежить два проекти добудови шкіл міст Бучі і Борисполя. Є дилема: кому віддати перевагу. Якщо порівнювати у цифрах, то проект у Бучі має нижчу вартість одного квадратного метра, ніж проект у Борисполі. Площа добудови у них — 13, 5 тис. м кв. (загальна вартість — 158 млн грн) у нас — 10, 3 тис. м кв. (вартість —190 млн грн) — проекти пройшли державну експертизу. Але в Бучі оцінку вартості матеріалів та устаткування зроблено у 2012 році, а ми пройшли експертизу у 2017 році. Тобто у Бучі не накладався інфляційний коефіцієнт. Це некоректне порівняння проектів. У нас включена зарплата 2019 року і квадратний метр будівництва становить 19 тис. грн за м кв., що є реальною ціною. Ми сподіваємося на об’єктивний розгляд і, можливо, до кінця тижня будемо знати результат. Якщо «пролітаємо» із інвестуванням, то відразу оголошуємо тендер на будівництво.

• Такий вигляд має проект добудови НВК ім. К. Могилка.

— Я уточню: кошти в проект добудови інвестуються Європейським банком, і повертати їх не потрібно?

— Так, це фінансова допомога. Вимога банку — якщо ми виграємо цю допомогу і буде постанова Кабміну, то ми проводимо тендер під контролем цього банку. Тому досі не оголошували тендер. Поки чекаємо результату, хоча і втратили час.

— На території подвір’я НВК ім. К. Могилка є Курган Слави, з приводу подальшої його долі виникла дискусія. Яка ваша думка з цього приводу?

— Я розмовляв із директором школи Світланою Григорівною Мазур, там є різні думки: на місці Кургану когось розстрілювали у роки війни. Але чому ми дізнаємося про це через 74 роки? Приходять до мене люди і кажуть, що якась бабуся стверджує про розстріли, але боїться про це сказити. Ви вірите в це?

 — Ні, бо ця бабуся «Вістям» давала коментар.

— Я скептично ставлюся до всього цього. Раніше думав, що на місці Кургану хтось похований, але ні. Крім записки до майбутніх поколінь, там нічого немає. Ми зберемо консиліум і приймемо колегіальне рішення, як бути із цим курганом. Коли виконуватимуться фундаментні роботи із добудови і наткнемося на поховання, тоді поступимо так, як велить релігія і совість. Але не має бути питання, будувати чи не будувати школу. Будувати!

— Питання так не стоїть.

— Курган ніякої історичної цінності не представляє, хоча бульдозером його ніхто не зноситиме. Приємно, що є небайдужі люди, до їхньої думки з цього приводу ми прислухаємося і приймемо виважене рішення.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама