Персональну виставку ірпінського художника Матвія Донцова відкрили у Києві (відео)

image
10 Листопада 2023, 19:10
Поділитися:

Ірпінський художник Матвій Донцов і всесвітньовідома Катерина Білокур через 65 років після їхнього побачення в Ірпені зустрілися у Києві, у Національному музеї українського народного декоративного мистецтва. Це — перша авторська зустріч в одному експозиційному залі  Матвія Донцова з Катериною Білокур.

Людмила Строкова, генеральна директорка Національного музею українського народного декоративного мистецтва:

«У 40 році була її перша виставка в Полтаві, де тоді мешкав Матвій Донцов, який познайомився з Катериною Білокур і задружився з нею. Там і їй допомагав, її опікав і вчив її. Вони достойні одне одного для того, щоб вони зустрілися і побули разом в їх творчості».

Алевтина Шнуренко, депутатка Київської обласної ради:

«Мене вразило те, яка дружба була між ними, пов’язана саме мистецтвом  і їхньою творчістю. Це мене дуже вразило і тому я приїхала ще раз подивитися на те, як він втілює свої таланти у ці полотна».

Донцова називають майстром  краєвидів i натюрмортів.  А ще він дуже любив малювати квіти із свого саду в Ірпені. Митець прожив 96 років. За своє життя створив півтори тисячі картин. До останніх своїх днів Донцов малював без окулярів. Сьогодні його роботи — це не лише зцілююча арт-терапія. А щось значно більше.

Анна Куценко, директорка департаменту культури КОВА:

«Це також додатковий елемент вивчення цілої епохи мистецтва на території Київської області. Це про історію країни, про історію Київщини і про наше місце у всесвітній історії мистецтва».

Юлія Устич, заступниця Ірпінського міського голови:

«Ми плануємо розширювати подорож Матвія Донцова не лише в межах Ірпеня і Київщини, а й за межами Київської області і України в цілому. До цього ми докладемо максимум зусиль. Долучимо партнерів, людей небайдужих, щоб наша мета втілилася в реальність».

Виставку картин Матвія Донцова із колекції Ірпінського краєзнавчого музею відкрили у музеї Києва  за культурно-мистецькою програмою «Білокурівський листопад».

Андрій Кравчук, перший заступник Ірпінського міського голови:

«Хотів би подякувати адміністрації музею, Київській обласній військовій адміністрації за те, що приділяють увагу і до нашого художника. Ми його вважаємо ірпінчанином, бо він більше 25 років творив в Ірпені, і похований в Ірпені. Я щиро вам вдячний за те, що проявляєте інтерес, за те що ми маємо нагоду організовувати такі виставки  і проводити їх в таких чудових місцях».

Знайомство широкої громадськості з роботами Матвія Донцова розпочалося цієї осені зі шкіл Ірпеня  і є частиною спільного проєкту інформаційного агентства ITV та відділу культури, національностей та релігій ІМР «Мистецтво малювати Ірпінь».

Євгенія Антонюк, начальниця, відділу культури, національностей та релігій Ірпінської міської ради:

«У нас насправді – плеяда художників. Незабаром відкриватимемо наш музей і запрошуватимемо знайомитися з творчістю ірпінських художників в Ірпені».

Джерело: Містоінформ