Першому в світі пацієнту ввели експериментальний вірус, що вбиває рак – Трибуна

image
29 Травня 2022, 10:11
Поділитися:

Вірус, що вбиває рак, вперше, в рамках експерименту, введено людині. Про революційну, можливо, подію в світі онкології повідомили в броварському Фонді допомоги онкохворим “Інна” з посиланням на спеціалізований портал Science Alert.

Розробники препарату, Дослідницький центр City of Hope з Лос-Анджелеса та біотехнологічна компанія Imugene з Австралії, офіційно повідомили про початок першого клінічного випробування на людях.

У чому ідея нового методу лікування онкологічних захворювань? Модифікований вірус віспи (препарат CF33-hNIS або Vaxinia) вводять людині, яка страждає на рак. Vaxinia вибірково заражає та знищує ракові клітини. Вірус проникає в клітини людини та відтворює сам себе.

Інфікована клітина вивільняє тисячі нових вірусних частинок, які діють як антигени і, в свою чергу, стимулюють імунну систему атакувати прилеглі ракові клітини. При цьому здоров’ю людини шкоди немає.

Слід зазначити, що випробування на тваринах показали гарний результат. Але на людині такий препарат випробовується вперше. “Попередні дослідження показують, що онколітичні віруси можуть стимулювати імунну систему людини, знаходити і знищувати рак, а також робити організм сприйнятливішим до інших видів імунотерапії”, – повідомляє онколог із Дослідницького центру City of Hope, автор дослідження Даненг Лі.

За словами онкохірурга Сюзанни Уорнер, онколітичний вірус навчає імунну систему націлюватися на конкретну ракову клітину. “Це означає, що якщо подібна ракова клітина коли-небудь спробує знову зрости, імунна система буде готова її знищити”, – запевняє вона.

У першій фазі випробувань зможуть узяти участь до 100 пацієнтів із запущеними формами раку, метастазами або великими пухлинами. Такі дослідження триватимуть два роки. У кількох клініках пацієнтів намагатимуться вилікувати від різних видів раку. А потім, за вдалих результатів, такий препарат може бути допущений до масового використання.

Читайте також

Жіноча онкологія: інформація для жінок та люблячих чоловіків
Епідемія ожиріння: наслідки – хвороби серця і онкологія
«Хірургія одного дня» та більше доступних ліків: НСЗУ розширить безоплатні медпослуги
Сіткове опромінення: прорив у лікуванні злоякісних пухлин
Що потрібно знати про боротьбу з раком молочної залози і де знайти підтримку
Червоне м’ясо може викликати рак – доведено
Алкоголь і рак: причина і наслідок

Джерело: Трибуна – Бровари