Переселенці з Бахмутської громади хочуть побудувати для себе містечко в Требухові | Трибуна

Переселенці з Бахмутської громади хочуть побудувати для себе містечко в Требухові | Трибуна
23 Жовтня 2023, 19:57
Поділитися:

Сьогодні «земельна» комісія надала дозвіл виконавчому комітету Броварської міської ради розробити детальний план території для розміщення садибної забудови з об’єктами обслуговування в с. Требухів.

Мова про 31-ну земельну ділянку (орієнтовна загальна площа 2 га) з цільовим призначенням «для ведення особистого селянського господарства, землі сільськогосподарського призначення». Усі ділянки належать одному власнику – Ярославу Козопасу, який придбав їх після вимушеного переїзду до Броварської громади на початку повномасштабного вторгнення, щоб побудувати соціальне містечко для ВПО із Бахмутської громади.

Як повідомив під час «земельної» комісії Ярослав Козопас, через війну вони змушені переїхати з Бахмута до Броварів. Частина людей наразі проживає в містечку для переселенців, решта – винаймають житло. Позаяк найближчим часом повернутись у вщент зруйноване місто немає можливості, земляки зорганізувались в ініціативну групу, яка перейнялась долею бахмутівців, що мешкають у нашій громаді, і вирішили будувати нові домівки тут. Землю пан Ярослав придбав через аукціони – ці земельні ділянки були арештовані і виставлені на продаж через приватного виконавця.

Ярослав Козопас на засіданні «земельної» комісії

Присутні члени комісії поточнили, чи вивчав власник земельних ділянок можливість підключення мереж та інтеграції в комунікації громади. Пан Ярослав запевнив, що проблем не виникне, позаяк ділянки розташовані на межі сіл Требухова і Переможця, що забезпечує безпроблемний доступ як до енергоносіїв, так і до газу.

Наразі питання – у розробленні детального плану, який майбутні мешканці (або ж теперішній власник ділянок) мають оплатити своїм коштом. Як повідомила начальниця управління містобудування та архітектури, головна архітекторка міста Світлана Батинчук, розроблення такого плану коштуватиме орієнтовно 400 тис. грн. Ярослав Козопас заявив, що таких коштів у людей немаєь, тож шукатимуть допомоги: громадської, спонсорської чи грантової.

Додатково доповідач повідомив, що уже мають уявлення, який вигляд матиме поселення. Планують побудувати 19 будинків для 19-ти сімей. Там проживатимуть, у тому числі, 16 малолітніх дітей, 11 пенсіонерів, 11 інвалідів, 4-ро УБД, 1 військовослужбовець, 1 опікун і 1-на багатодітна сім’я.

Чиїм коштом придбані ділянки?

Як поточнив власник ділянок журналістам «Трибуни-Бровари», ділянки він придбав власним коштом, попередньо погодивши це з іншими вимушеними переселенцями з Бахмуту. Ярослав був власником будівельного бізнесу, тож розуміється і на земельних аукціонах, і на будівництві. Як батько трьох малолітніх дітей, розуміє, наскільки важливо повернути і дітям, і людям віру в стабільне прийдешнє, саме тому і згодився започаткувати такий соціальний проєкт. Чоловік наголосив, що придбав земельні ділянки за середньою орієнтовною ціною 200$ за сотку, що влаштовувало активістів.

Чому ж на 31-ій ділянці планують побудувати лише 19 будинків? Як розподілятиметься земля?

Власник землі розповів, що не всі земельні ділянки підходять для будівництва. Дві з них – заболочені, тож активісти планують на їх місці облаштували озеро, яке тішитиме переселенців. У той час грунт, який видалять при створенні озера, використають для підсипки інших ділянок, які теж розташовані в низині. Ще частину площі відведуть під дороги і комунікації поселення. Також планують облаштувати дитячий майданчик, СТО, крамнички – усе, щоб люди відчували повноту життя, і навіть могли організувати власний бізнес на території поселення.

У чому зиск?

Ярослав Козопас повідомив, що вбачає в цьому лише соціальний проєкт. Наразі активісти планують створити свою громадську організацію, яка зможе подаватись на міжнародні і державні гранти, коштом яких переселенці зможуть збудувати нові будинки, у яких проживатиме, за попередніми розрахунками, щонайменше 63-є людей.
За словами пана Ярослава, згодом, коли люди оговтаються і пристосуються до нових умов проживання, зароблятимуть гроші, то зможуть викупити свої земельні ділянки по собівартості – за ціною, яка була оголошена при їх купівлі.

Заслухавши всіх доповідачів, члени комісії одностайно підтримали проєкт рішення. Тепер його мають ухвалити на сесії міської ради, яка відбудеться у найближчий четвер, 26 жовтня.

Головне фото –  ілюстративне, dom.ria

Читайте також:

Виплати ВПО: народжені після початку війни діти переселенців зможуть отримувати держдопомогу

У Броварській громаді 632-ом переселенцям припинили виплати допомоги. Чому?

Проблеми переселенців на Київщині вирішуватимуть через спеціальні ради. Хто може долучитись?

У Броварах із модульного містечка для ВПО виселили кількох осіб, що зловживали алкоголем

Джерело: Трибуна – Бровари