Переможець тендеру, що дозволив МОЗ зекономити майже 500 млн гривень, закликає не поширювати фейки про обладнання

image
25 Серпня 2023, 16:19
Поділитися:

25 серпня 2023 г. 14:01

Державне підприємство “Медичні закупівлі України”, яке підпорядковується Міністерству охорони здоров’я, придбало партію лінійних прискорювачів для терапії раку майже вдвічі дешевше за очікувану ціну – 541 млн гривень замість 1 млрд гривень. Водночас, компанія-переможець тендеру ТОВ “Медрадіофізика-Плюс” заявляє про інформаційну атаку і фейки від конкурентів, які намагаються зірвати торги.

Про це KВ стало відомо з заяви ТОВ “Медрадіофізика-Плюк”, яку поширило УНН.

Підписуйтесь на “КиївВладу”

Вказаний тендер проходив в червні-серпні цього року і зібрав пропозиції від чотирьох компаній-постачальників обладнання для онкологічних центрів та відділень. Після торгів сумарну вартість 15 лінійних прискорювачів вдалося знизити на 500 млн гривень, а переможцем стало ТОВ “Медрадіофізика-Плюс” з апаратами Harmony від шведського виробника Elekta – лідера у виробництві обладнання такого типу. Апарати повністю відповідають всім технічним вимогам, які були висунуті для обладнання.

“На жаль, мусимо констатувати, що такий результат влаштовує не всіх. Нещодавно на одному з сайтів з’явилася публікація про те, що технічні вимоги було спеціально завищено задля зменшення конкуренції. Також стверджується, що низьку вартість систем Elekta Harmony в пропозиції ТОВ “Медрадіофізика-Плюс” зумовлює фактична відсутність в апаратах систем кіловольтної візуалізації і наявність лише відповідного програмного забезпечення”, – йдеться в публічній заяві компанії.

Представники компанії-переможця спростовують цю інформацію і підкреслюють, що всі апарати обладнані у повній відповідності до технічних вимог, які визначили Міністерство охорони здоров’я та ДП “Медичні закупівлі України”. Техніка не просто відповідає технічним вимогам, а є надсучасним та інноваційним рішенням, на яке орієнтуються інші виробники, стверджують в ТОВ “Медрадіофізика-Плюс”.

В ТОВ “Медрадіофізика-Плюс” переконані, що такі публікації є спробою дискредитувати результати тендерної процедури та скасувати їх на користь іншого постачальника, поки договір з ДП ще не укладено.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Факт повної комплектації запропонованих українським лікарням лінійних прискорювачів підтверджує також виробник, шведська компанія Elekta.

“…зазначаємо, що пакет кВ для Elekta Harmony включає повну систему візуалізації XVI із програмним і апаратним забезпеченням, включаючи рентгенівську трубку. Рентгенівська трубка є невід’ємним компонентом і внутрішньою стандартною частиною системи візуалізації XVI і входить до складу системи візуалізації XVI, яку Elekta поставляє”, – наводиться в заяві коментар керівника відділу продажів компанії Elekta в Центральній та Східній Європі Дімітре Дімітрова.

Нагадаємо, за результатами тендеру українські онкоцентри мають отримати вкрай необхідні лінійні прискорювачі. Їх було вирішено придбати шляхом аукціону, що став найдороговартіснішим в історії онкології України.

В аукціоні, крім ТОВ “Медрадіофізика-Плюс”, яке запропонувала найнижчу ціну в 541 млн гривень, також брали участь:

Фото: УНН

КиївВлада

Джерело: КиевVласть – новости столицы и столичного региона