Переяславці знову проголосували за реконструкцію вуличного освітлення

image
15 Травня 2019, 12:56
Поділитися:

.

Тема реконструкції вуличного освітлення за рахунок кредиту НЕФКО (14 млн. 454 тис. грн.) стала вже резонансною для Переяслава-Хмельницького (Київська область). Було проведено значну підготовчу роботу. Зокрема, цей проект  підтримали 18 квітня на громадському обговоренні в рамках першого засідання робочої групи з розробки Стратегічного плану розвитку міста на період 2019-2024 років, 23 квітня – на засіданні міськвиконкому. Натомість 25 квітня на сесії міської ради він не отримав схвалення. “За” проголосувало лише 8 із 21 учасника засідання.

14 травня у РБК відбулися загальноміські громадські слухання, на які було винесено лише одне питання – про потребу цієї реконструкції. Заздалегідь на

.

них запрошувалися всі бажаючі. І після 16-ї год в залі зібралося понад 160 переяславців. На початку міський голова Тарас Костін представив гостей заходу – представника НЕФКО в Україні Тетяну Литвин, представника департаменту ЖКГ КОДА Віталія Кузьменка та голову Енергетичної агенції “Альтернатива” Сергія Льовкіна. Головуючою  слухань було обрано Зою Іллічову, вчителя ЗОШ №7, а головою лічильної комісії – Любов Красову, керівника міськрайонного центру зайнятості.

В першій половині заходу Тетяна Литвин, Віталій Кузьменко, Сергій Льовкін фахово розповіли і про діяльність НЕФКО в Україні, де за його сприяння було реалізовано вже близько 60 проектів, і, зокрема, про плани для нашого міста. Особливо наголошували на очевидних перевагах проведення реконструкції, різнобічному контролі за якістю виконання робіт і таке інше. У другій половині вони відповідали на запитання учасників слухань. Мікрофон було встановлено в центрі і всіх, хто до нього виходив, просили спершу називати себе. На жаль, імена не завжди лунали розбірливо.

Запит.: В яких містах на Київщині подібні проекти вже було реалізовано?

Відп.: Останнім часом у Фастові та Білій Церкві, раніше у Василькові. Взагалі по Україні таких проектів втілено дуже багато.

Зап.: Як виглядатимуть електроопори, що мінятимуться?

Відп.: Планується заміна 264 стовпів, які є у комунальній власності. Оскільки на вулицях також є опори і “Київобленерго”, до яких ми не маємо відношення, щоб не було розбіжності, наші виглядатимуть так само – звичайні залізобетонні.

Зап.: Чи не перегорять ці нові лампи за рік?

Відп.: Для того, щоб цього не сталося, робляться світло та теплотехнічні розрахунки і для цього ж існують жорсткі кваліфікаційні технічні вимоги НЕФКО. Дешевого обладнання ця організація не фінансує. Гарантійна вимога на обладнання, що встановлюється в рамках цього проекту – 5 років, термін експлуатації – 10 років.

Віталій Іващенко, зап.: Сьогодні, щодо цього проекту лише схвальні відгуки. Проте знаю, що на сесії міської ради депутати висловлювали немало і заперечень. Хотілось би почути, чому вони проти?

Це запитання залишилося без відповіді. Можливо, деякі депутати і були на слуханнях, але слова для виступів не брали.

Микола Пилипенко з Карані, зап.: Чи не стане для нас цей кредит сиром у мишоловці, що його будуть повертати і наші онуки?

Відп.: НЕФКО, як кредитна установа, не зацікавлена дати кредит, щоб його потім не повернули. За десять років роботи ще не було такого. Щоб підстрахуватися, що кредит буде успішно освоєно, є кілька етапів. Перший – розроблення бізнес-плану з усіма розрахунками, який готують кваліфіковані консультанти. Потім його затверджує у Хельсінкі інвестиційний комітет. Зокрема, окупність цього проекту становить 5,2 роки. Та вона буде зменшуватися, оскільки тарифи зростатимуть. Другий момент – погодження інвестиції з Мініфіном України. Там перевіряється вся інформація, щодо доходів, майбутніх очікуваних доходів бюджету розвитку тощо. Переяслав таке погодження вже отримав. Ніякої мови про онуків тут не може бути. Кредит буде погашено протягом чотирьох років. Економія по модернізації системи освітлення орієнтовно становитиме 60%.

Тамара Попова, зап.: Можливо, ваш проект і гарний. Та у людей є певна недовіра до тендерів. Нерідко їх виграють сумнівні фірми.

Відп.: Зараз НЕФКО перейшла на власні правила, щодо цього. До майбутнього переможця є чіткі вимоги: обов’язкова наявність досвіду роботи (мінімум п’ять подібних контрактів), фінансовий оборот компанії має вдвічі перевищувати суму контракту. Також компанія має показати наявність необхідного обладнання, кваліфікованого персоналу тощо.

Деякі виступаючі пропонували почекати з цим проектом до проведення місцевих виборів, що можуть відбутися через рік. Інші ж наполягали не товкти воду у ступі і брати вигідний кредит, адже фахівці все прорахували. Так підприємець Денисенко сказав, що особисто отримує кредити під 40% річних, бо немає іншого виходу. Якби йому, хто запропонував під 3%, підстрибував би аж до неба. А активіст Сергій Галицький наголосив, що через боротьбу за владу дехто лише ставить палки у колеса:

– Багато хто просто хоче скинути мера. Вони думають, що мер на цьому заробляє. Нагла брехня.

Завершилися слухання, що тривали майже дві години, голосуванням. Члени лічильної комісії нарахували, що за проект подали голоси – 68, проти – 5, утрималося – 11 осіб.

Джерело: Вісник Переяславщини