Переяслав заквітував запашними ірисами

image
23 Травня 2019, 09:36
Поділитися:

Переяслав заквітував запашними ірисами
Автор Visnik, Опубліковано: Травень 23rd, 2019

Квіти, які не можуть не радувати

Невибагливі, тендітні й надзвичайно красиві – іриси полюбляють вирощувати переяславці в садках, на клумбах, а також висаджують їх на вулиці під парканами власних будинків. Цього року вони як ніколи дружно розквітли. Якщо із них створити букет то кімнатою де він стоятиме буде розноситись дивний, тонкий, приємний аромат.

«Ірис» в перекладі з грецького означає «веселка». Існує легенда, що коли Прометей викрав у богів вогонь та віддав його людям, то на землі спалахнула веселка, яка світилася всю ніч, а зі сходом сонця згасла, і на її місці з’явилися квіти, які переливаються всіма кольорами веселки. І дійсно, ірис не однотона квітка. На її цвіті можна спостерігати гаму відтінків синього, фіолетового, бузкового або жовтого кольорів

Квіти, які не можуть не радувати

– від глибоко насиченого до ніжно-світлого або білого.

В Японії є свято, присвячене милуванню квітами. Воно називається Ханамі Цікаво, що в японській мові ієрогліфи слів «ірис» та «військовий дух» позначають одним символом. У свято Ханамі хлопчикам роблять талісмани з квітів ірису. Дорослі впевнені, що ці талісмани вселяють мужність і відвагу. Також роблять напої з квіток, які зціляють від багатьох хвороб.

Володимир Набок

Джерело: Вісник Переяславщини