Пенсія за вислугою років повертається – рішення Конституційного суду

image
18 Червня 2019, 19:26
Поділитися:

Конституційний суд України визнав неконституційним рішення, згідно з яким українці не могли вийти на пенсію за вислугою років раніше 50-55 років, – зазначає «Обозреватель».

Таке рішення суд ухвалив за конституційними поданнями 45 народних депутатів щодо відповідності Конституції окремих положень Закону «Про пенсійне забезпечення» та 48 народних депутатів України щодо відповідності Конституції окремих положень законів про пенсійне забезпечення для певних категорій осіб.

У 2015 році парламентарії прийняли рішення, згідно з яким окрім стажу додалась ще одна умова – мінімальний вік: жінка не може закінчити кар’єру раніше 50 років, а чоловік – раніше 55-ти.

Це нововведення стосувалося льотчиків, медиків, працівників освіти, соціального забезпечення та діячів культури, а ось металурги і шахтарі залишилися зі «старими» правами.

Конституційний суд, після звернення народних депутатів, вирішив, що для виходу на пенсію досить стажу і не потрібно чекати 50-55 років. Більш того, рішення про те, щоб збільшити необхідний стаж на п’ять років, також не відповідає головному закону країни.

«Збільшення на п’ять років загального та спеціального стажу роботи, необхідного для призначення пенсії за вислугу років для окремих категорій працівників, позбавляє цих осіб права на соціальний захист і не відповідає конституційним принципам прав і свобод людини», – заявляє прес-служба Конституційного суду.

У рішенні суду викладено наступне:

українцям не потрібно чекати 50 років (жінкам) і 55 років (чоловікам), щоб вийти на заслужений відпочинок за вислугою років;
підвищення необхідного стажу – суперечить Конституції.

Наприклад, вчитель, який вже має 25 років стажу, але якому всього лише 47 років, на даний момент для отримання пенсії повинен досягти віку 50 років, а також до 2019-го мати мінімум 27,5 років стажу. Тобто на пенсію такий працівник освіти вийти не може, хоча, згідно з рішенням Конституційного суду, це порушує його права.

У такому випадку людина має право не тільки вийти на заслужений відпочинок раніше 50 років, а й отримати компенсацію за те, що не отримував пенсію якийсь період часу з-за неконституційного рішення Ради.

Джерело: Трибуна Бровари