Парламентські вибори 2019: пам’ятка для виборця

image
2 Липня 2019, 21:44
Поділитися:

21 липня 2019 року в Україні відбудуться позачергові вибори до парламенту. «Трибуна Броварів» дослідила, як не втратити шансу віддати свій голос за того чи іншого кандидата.

Перш за все необхідно перевірити себе в списках виборців. Найпростіше – зробити це онлайн за допомогою Державного реєстру виборців за посиланням: https://www.drv.gov.ua/ords/portal/!cm_core.cm_index?start. На сайті Держреєстру необхідно зайти в «Кабінет виборця», у якому слід відкрити розділ «Перевірка включення». У розділі треба зазначити прізвище, ім’я, по батькові, дату народження, електронну пошту та виборчу адресу.

Головна сторінка сайту Державного реєстру виборців (drv.gov.ua)

Після цього на електронну пошту прийде код підтвердження, який на сайті Держреєстру необхідно вставити у відповідне поле. Опісля запит на дані буде оброблений і протягом менше ніж хвилини система покаже, чи присутнє ваше ім’я в списку виборців.

Перевірку наявності свого прізвища серед виборців можна буде здійснити і безпосередньо в списках, які будуть доступні у приміщенні відповідної дільничної виборчої комісії. Однак зробити це можна буде після створення цих виборчих комісій.

Також виборець має можливість прийти з паспортом до відділу ведення Державного реєстру виборців за місцем реєстрації і уточнити свою присутність у переліку.

Фото – Вінницька ОДА (vin.gov.ua)

Якщо ви виявили, що відсутні у списку виборців і маєте бажання реалізувати своє виборче право, необхідно буде особисто з’явитись із відділом ведення Державного реєстру виборців за місцем реєстрації для включення до переліку.

Включення до реєстру виборців

Для включення до реєстру виборців особа подає органу ведення реєстру письмову заяву із зазначенням відомостей про себе, а також пред’являє документ, що посвідчує особу та підтверджує громадянство виборця – паспорт громадянина України або тимчасове посвідчення громадянина України (якщо особа нещодавно набула громадянства України), копія якого додається до заяви.

Відомості про постійну нездатність виборця пересуватися самостійно зазначають у заяві, яку подають разом з документом, що підтверджує вказаний факт. Для таких виборців дільнична виборча комісія організує голосування за місцем перебування.

До уваги переселенців! Громадяни, виборча адреса (зареєстроване місце проживання) яких перебуває на території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, а також громадяни, виборча адреса яких належить до території, на яку поширюються повноваження органів ведення реєстру Донецької та Луганської областей, що тимчасово не здійснюють ведення цього реєстру, можуть звернутися до будь-якого органу ведення реєстру щодо свого включення.

Тимчасова зміна місця голосування без зміни виборчої адреси

Якщо ви подорожуєте за кордон або їдете у відрядження чи на навчання, і при тому не маєте можливості проголосувати на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року за зареєстрованим місцем проживання, ви можете тимчасово (на період проведення волевиявлення) змінити місце голосування.

Зображення – “Група впливу”

Щоправда, є одне «але»: у разі, якщо виборцю змінили виборчу дільницю для голосування поза межами одномандатного виборчого округу, до якого він відноситься за своєю виборчою адресою, такому виборцю видається бюлетень для голосування лише у загальнодержавному виборчому окрузі. Тобто, покинувши межі свого одномандатного округу і тимчасово змінивши місце голосування, на дільниці вам видадуть лише один бюлетень для голосування, ви втратите право обрати депутата-мажоритарника.

Підставою для тимчасової зміни місця голосування може бути службове відрядження, фактичне мешкання поза місцем реєстрації, робота або навчання у відповідному населеному пункті чи державі, перебування в санаторії тощо.

До органу ведення Державного реєстру виборців необхідно буде подати заяву про тимчасову зміну місця голосування із зазначенням дільниці чи адреси, за якою особа бажає проголосувати.

Під час подання заяви громадянин пред’являє документ, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України – паспорт громадянина України (у вигляді книжечки або у ID-картки) чи тимчасове посвідчення громадянина України (якщо особа нещодавно набула громадянства України). Для військовиків документом, який пред’являють органу ведення реєстру, також може бути посвідчення військовослужбовця або військовий квиток.

Звертаємо увагу, що заяву про тимчасову зміну місця голосування необхідно подати не пізніше, ніж за п’ять днів до дня голосування на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року, тобто до 15 липня 2019 року включно.

Для цього мешканцям Броварів необхідно прибути за адресою: Бровари, вул. Гагаріна, 15, каб. 112. Тел. для довідок: (04594) 6-58-94, 4-61-82, 5-22-34. Відділ ведення Державного реєстру виборців Броварської районної державної адміністрації також розміщене в адмінбудівлі по вул. Гагаріна, 15 – на 1-му поверсі крила ліворуч від центрального входу. Тел. для довідок: (04594) 5-69-33, 6-62-13, 6-91-57.

Пізніше зміни до списку виборців можна внести лише за рішенням суду. Позовну заяву про уточнення списку виборців можна подати до адміністративного суду без сплати судового збору і не пізніше як за два дні до дня голосування.

Тож, аби не завдавати собі та іншим зайвого клопоту напередодні виборів, варто перевірити себе в списках виборців саме зараз.

Джерело: Трибуна Бровари