Паркан як витвір мистецтва: у Києві створюють новий арт-об’єкт

image
8 Листопада 2020, 10:58
Поділитися:

У Дарницькому районі  голова правління ГО “Фонд “Родинний оберіг” Марина Казаченко та відома майстриня самчиківського розпису Яна  Власенко-Бернацька започаткували проєкт «Алея Самчиківського розпису».

«Торік ми разом із Мариною Казаченко почали спілкуватись у Facebook і Марина запросила мене розмалювати її будинок. І потім виникла ідея розмалювати паркан, що знаходиться поряд. Він був дуже довгий, сірий і нудний», – розповідає Яна Власенко-Бернацька.

 Майбутні організаторки проєкту «Алея Самчиківського розпису» написали декілька звернень до депутатів та бізнесменів з проханням допомогти. Проте ніхто не відгукнувся.

«Ми взяли свої фарби й почали малювати. Біля паркану поставили відерце, куди кожен міг кинути будь-яку суму на фарбу», – ділиться художниця Яна.

Місцеві жителі спочатку придивлялися, що робиться, а потім “включилися”: збирали гроші, приносили воду та солодощі майстриням, і навіть бралися за пензлі.

«Найприємніше у цьому проєкті — допомога та підтримка людей. У нас є постійні охочі, які розмальовують по ескізу частини плит, а також місцеві пенсіонери, котрі кожного разу, проходячи повз нас, залишають декілька гривень», – с посмішкою каже пані Яна.

Яна Власенко-Бернацька професійна художниця. Вона вже не вперше розмальовує паркани, будинки, та створює мурали у Києві.

«Самчиківський розпис дуже гарний та цікавий у виконанні. Я разом зі своїми вчителями їздила в село Самчики, щоб навчитись малювати унікальним розписом. Завдяки цим майстрам  почалась хвиля відродження цього розпису», – згадує мисткиня.

На паркані зображені яйця-писанки, а всередині них зображені різні тварини та комахи, кожне створіння має свій настрій.

«Я зробила елементи Самчиківського розпису з сучасним і вільним трактуванням. Додала свій авторський погляд», – додає художниця.

Наразі розмальовано 60 метрів паркану – це 24 плити. Ще залишилось 33 плити. 

«У планах – завершити роботу над парканом з двох боків та встановити Національний рекорд України у категорії найдовший Самчиківський розпис!» – підсумовує організаторка проєкту Яна Власенко-Бернацька.

Катерина Шоботенко

Важливі новини та перевірена інформація в Telegram і Facebook.

Джерело: Вечірній Київ