Пам’ятаємо і пишемо правильно: перелік перейменованих вулиць та провулків Броварів | Трибуна

image
7 Лютого 2020, 22:11
Поділитися:

І через 4 роки після офіційного перейменування 76 вулиць Броварів не лише в розмовній мові, а навіть у деяких офіційних документах окремих служб, зустрічаються старі назви, а нові  – пишуться із помилками. «Трибуна–Броварів» друкує повний перелік перейменованих назв вулиць та провулків нашого міста як довідник.

Нагадаємо, влітку-восени 2015 р. близько 4 місяців тривали громадські обговорення щодо перейменування 69 вулиць Броварів. Містяни подавали свої пропозиції, заперечення, зауваження тодішній каденції комісії з питань найменувань та пам’ятних знаків.

69 вулиць і провулків у Броварах перейменували у грудні 2015 р. під час засідання 4-ї позачергової сесії міської ради. У рамках процесу декомунізації, дорогам міста як повертали історичні назви, так і надавали нові. Таким чином вшанували видатних українських діячів і героїв боротьби за незалежність України. Зокрема – Української Народної Республіки, Організації українських націоналістів, дисидентів і 6-х загиблих броварців у сучасній російсько-українській війні.

Так, окрім Євгена Зеленського, вулиці перейменували на честь загиблих броварських учасників російсько-української війни – Аркадія Голуба, Сергія Москаленка, Ігоря Завірюхіна, Олега Оникієнка та Дмитра Янченка. На честь видатного дослідника Голодомору Джеймса Мейса назвали вулицю Гастелло, а вулиця 1-го травня  називається «Фіалковського» – за ім’ям поміщика, який володів нинішнім парком Приозерним.

Уже після перейменування противники декомунізації подали два позови до суду. Одну зі справ закрили через те, що позивачі двічі не з’являлися на засідання. В іншій, після тривалої тяганини, броварський, а згодом і апеляційний суди вказали: перейменування відбулось законно.

За два роки – 2015-2016 роки – перейменовано 75 вулиць та провулків і найменовано одну.

І, до слова, вул. Олега ОнИкієнка, а не ОнІкієнка.

Головне фото – Волинські новини

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Джерело: Трибуна – Бровари