Паління трави — невігластво

image
10 Березня 2019, 23:20
Поділитися:

Щовесни на Бориспільщині розпочинається спалювання рослинних залишків, зокрема, сухої трави, що є екологічним лихом. Крім головної небезпеки — провокуванні пожеж — такі дії завдають непоправної шкоди довкіллю, отруюючи повітря і людей.
Чому не слід палити траву, які наслідки і відповідальність передбачена за порушення, «Вістям» розповів представник бориспільської компанії «Зелена Клініка» Дмитро Радюк.

«Минулорічна трава, яку палії вважають сміттям, є продуктом харчування для живих організмів, а ще житлом та притулком для них. При трав’яній пожежі гинуть усі живі істоти на поверхні та в ґрунті: зайці, їжаки, плазуни, земноводні, комахи, а їхні личинки, лялечки, дощові черв’яки тощо — згорають або задихаються від диму. Випалювання сухостою викликає загибель кладок та знищення місць гніздування птахів. Випалені місця пернаті покидають назавжди», — підкреслює співрозмовник.

Дмитро Радюк зазначає, що при підпалі пошкоджуються дерева, особливо їхні кореневі шийки — вразливе місце над землею; руйнуються від високої температури і набухлі бруньки, що шкодить дереву, навіть якщо воно вижило.

«Від випалювань гине насіння рослин на ґрунті і під його верхнім шаром. Виживає, як правило, насіння агресивних бур’янів — ці рослини згодом заглушать інші та поступово захоплять територію. Також гине корисна мікрофлора, яка допомагає рослинам протистояти хворобам — ґрунт збіднюється, а мінеральні речовини, що в попелі, вимиваються поверхневими і грунтовими водами, і лише незначна частина засвоюється рослинами. Сухостій краще компостувати і використовувати як добриво, а на великих ділянках рослинні залишки переорювати»

Мала відповідальність.
Спалювання трави є порушенням низки норм чинного законодавства, в т.ч. порушник нестиме відповідальність за свої дії відповідно до ст. 77-1. Кодексу України про адміністративні правопорушення — Самовільне випалювання рослинності або її залишків, що тягне за собою накладення адміністративних штрафів від двадцяти (340 грн) до вісімдесяти (1360 грн) неоподаткованих доходів громадян, а з суб’єктів підприємницької діяльності стягують від п’ятдесяти (850 грн) до ста (1700 грн) неоподатковуваних мінімумів. За підпал відповідає не лише палій, а й власник (орендар) земельної ділянки.

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама