Пакети із кукурудзяного листя: у Білорусі відкрилося виробництво біорозчинної упаковки

image
17 Червня 2019, 11:21
Поділитися:

У білоруському м.Логойськ на заводі «Kinglet» стартувало масове виробництво пакетів із кукурудзяного крохмалю, повідомляє «Зялены партал».

Пакети з крохмалю кукурудзяного листя у супермаркетах двох білоруських мереж мають з’явитися вже протягом кількох тижнів. Масове виробництво пакетів стартувало 13 червня. Крахмальні пакети можна робити на обладнанні для пластика, інформує «Зялены партал».

Пакети-майки тонкі, на дотик шорсткі. Виробники запевняють, що замість кукурудзи  можна  використовувати  буряк, картоплю або полімолочну кислоту.

Наразі на підприємстві виготовляють фасувальні та сміттєві пакети, а також пакети-майки.

Технологи переконують: характеристики міцності пакету відповідають ГОСТам і навіть перевищують необхідні норми (21 мегапаскалей проти 30-35 мегапаскалей).  Відходів на виробництві немає: їх гранулюють і знову відправляють на пакети. Підприємство співпрацює зі світовим лідером у сфері виробництва сировини з органічних матеріалів –  італійською компанією «Novamont». Наразі завод у Логойську працює на італійській техніці.

Виробник обіцяє, що через рік пакет має розчинитися і зникнути, а якщо створити спеціальні умови для промислового компостування (процес створення добрива), через 180 днів пакети стануть частиною поживної речовини для городу.

На пакетах є зелений значок «Okcompost» – його ставлять в Євросоюзі на пакетах, які розчиняються на 90% і більше на CO2, воду і біомасу, згідно з вимогами Європейського стандарту EN13432. У Білорусі директива Євросоюзу не діє, тому в країні немає окремих вимог до цього значка. Але у підприємства є висновок фахівців із БГТУ, в якому підтверджено: в пакетах насправді не міститься пластик.

Підприємство розраховує виробляти в місяць 250 000 пакетів-майок. Домовленості про їх постачання вже є з мережами магазинів у Мінську, Росії та Молдови.

Пакети будуть дорожчими поліетиленових, але вдвічі дешевшими паперових.  У ЄС, стверджують виробники, такі пакети коштують близько 15 євроцентів.

Конкуренції з боку України білоруси не бояться.

Виробники кажуть, що їхні біорозчинні пакети світ не врятують – важливий комплексний підхід: багаторазова тара, якісний роздільний збір сировини і його переробка.

Фото – із сайту «Зялены партал»

Джерело: Трибуна Бровари