П'ятий Обухів: коли і ким завершиться остання модернізація міста

image
24 Квітня 2024, 18:27
Поділитися:


Джерело: Моя Київщина

Критик Малишка, геніальний філолог Шевельов в своєму аналізі Харкова виділяв 4 його ітерації:

  • хуторсько-слобідський,
  • імперсько-провінційний,
  • український урбанізований,
  • радянський русифікований.

Накладемо цей метод на Обухів. На виході маємо 5 ЦИКЛІВ розвитку його території.

НУЛЬОВИЙ (2 ст. н.е – 14 ст. н.е) – ПІЗНЬОРИМСЬКА І СЕРЕДНЬОВІЧНА долина р. Лукавиця, позначена оксюмороном у вигляді щільної археології і відсутньої документалістики.

  • ГОЛОВНА ОЗНАКА – етногенез слов’ян і його вінець – Русь.

***

ПЕРШИЙ – (15 ст. н.е – 18 ст.н.е) – НОВОМОДЕРНИЙ АБО ШЛЯХЕТСЬКО-КОЗАЦЬКИЙ. Починається з документальних згадок долини Лукавиці у 15 ст., її заселення у 16-му – закінчується руйнуванням Гетьманщини і напливом «полтавців» у 18-му.

  • ГОЛОВНА ОЗНАКА – формування пасторального Обухова з його горою Пединою і річкою Кобриною як архетипами території.

***

ДРУГИЙ – КОЛОНІАЛЬНИЙ АБО «ІМПЕРСЬКИЙ». Від руйнування Гетьманщини з її анігіляцією козацтва та колаборацією більшості шляхти до подій 1917 року.

  • ГОЛОВНА ОЗНАКА – формування містечка з елементами протоіндустріалізації (невеликі фабрики, заводи). Поява єврейського населення і супутній йому економічний ріст території.

***

ТРЕТІЙ – РАДЯНСЬКИЙ, ІНДУСТРІАЛЬНИЙ. Остання спроба «наздоганяючої модернізації» з її формуванням Трипільського промислового вузла.

  • ГОЛОВНА ОЗНАКА – третє крупне (після 16 і 18 ст) оновлення населення. Формування міста серед села. Кінець модернізації в її незавершеній формі.

***

ЧЕТВЕРТИЙ – ПОСТРАДЯНСЬКИЙ, ПОСТМОДЕРНИЙ, сучасний, воєнний. Найкоротший період з 1991 і до сьогодні.

  • ГОЛОВНА ОЗНАКА – кілька етапів формування і фрагментації місцевих еліт, злет і падіння партії «промисловиків», десуб’єктивізація місцевого представництва, поточна політична криза.

***

Відтак, йдеться про практично 2000-історію від перших зарубинецьких городищ на Козаровому шпилі до Трипільської промзони під нею.

ЩО ЗАРАЗ

Місто в селі, незавершена урбанізація, відтік працездатного населення, відсутність інтелігенції як класу, слабка ресурсна база від згаданої інтелектуальної до фінансової (відсутність власного крупного бізнесу) тощо ставить питання про потенційні джерела формування ПЯТОГО ОБУХОВА.

На мою думку і події всієї історії території тому прикладом це можливо лише ЗА ІНВАЗІЇ ЗОВНІШНІХ СИЛ, якихось сучасних «варягів».

Для прикладу у 16 ст. це були князі Острозькі, у 18 – Мокієвський, у 19 ст. – Бердяєві, Горчакови і євреї, у 20 ст. – керівництво УРСР. В цих та інших, дрібніших випадках не йдеться про етнічну чи ідеологічну складову, лише про здатність до АКУМУЛЯЦІЇ ТА ІНВЕСТИЦІЇ РЕСУРСІВ (від людських до фінансових) в територію.

РЕЗУЛЬТАТ – часткова урбанізація долини Кобрини, котрої, безумовно, недостатньо для ривка з його формуванням ПОВНОЦІННОГО МІСЬКОГО НАСЕЛЕННЯ – цієї основи постаграрного, посттрадиційного (синонім розвинутого) суспільства.

Хто зараз, точніше після війни здатен взяти на себе МІСІЮ ЗАВЕРШИТИ УРБАНІЗАЦІЮ (забудову) хоча би заплави Кобрини без допливів? (в ідеалі, безумовно, весь «скелет» долини).

За умови, повторюся, відсутності ДОСТАТНЬОЇ КІЛЬКОСТІ МІСЦЕВИХ РЕСУРСІВ (людських, інтелектуальних, економічних, політичних) для здійснення завершальної фази модернізації?

На мою думку мотивація та інвестиційні можливості після війни будуть лише у однієї, географічно близької – соціально далекої групи населення – ЗАБУДОВНИКІВ.

Причина, як не плачевно, проста. Обухів – це південне передмістя, підчеревина Києва. Захищена від ножа кривавого різника широкою спиною столиці. На відміну від північних субурбій, котрі сильно постраждали під час нашестя Здичавілих в 2022 році.

  • Так, після Трипільської ТЕС вже є проблеми з електрикою.
  • Да, промзона ще утримує статус головного платника податків, але давно не приваблює навіть робочий клас.
  • Але, головна перевага Обухова збережеться – це БЕЗПЕКА. Хай умовна, втім, не порівняти з Ірпенем і Бучею.

Тому мій прогноз – рано чи пізно, в межах 5-10 років девелоперський бізнес не лише ЗМІНИТЬ ЛАНДШАФТ ДОЛИНИ КОБРИНИ як це сталося свого часу в Приірпінні, але і ПЕРЕФОРМАТУЄ ЇЇ ПОЛІТИЧНИЙ КЛАС до невпізнаваності.

Станеться це не тому, що хтось хороший, а хтось ні. Острозькі розбудовували і заселяли ці території не тому, що вважали привозних волинян кращими за залишки вибитих татарами наддніпрянців.

Згодом Мокієвський заселяв Обухів «полтавцями» не тому, що вважав гіршими залишки вже «волинян», а УРСР створювала умови для переселення сюди з усіх кінців Союзу.

Питання, котрі вирішували ті чи інші діячі в той чи інший час виходили з одного фактору – РЕСУРСНОЇ СПРОМОЖНОСТІ ТЕРИТОРІЇ. Точніше – їх, ресурсів, дефіциту.

***

Як тоді, так і зараз прийшов час влити в місто «свіжу кров». У вигляді нового житлового фонду, освітніх закладів і молодого населення.

У вигляді інвестицій, котрі ми самі ні сформувати, ні залучити не можемо.

Не тому, що гірші. А тому, що первинне накопичення капіталу, як казав Пелевін, в 90-х, не було інвестоване в МОДЕРНІЗАЦІЮ МІСЬКИХ КОМУНІКАЦІЙ.

В першу чергу у будівництво нових – цієї необхідної передумови для нарощування житлового фонду.

***

Гештальт закривається легко. Тепер лишилося головне – дожити до того часу.


Notice: Undefined variable: readAlsoLabel in /home/socport/obukhiv.info/www/site/templates/blocks/BlockTypeRelated/rss.php on line 3

  • Де знаходився "родовий пуп" міста Українка – хутір Ігнатівці (картоверсія)

  • Сакральна географія Старого Обухова: спроба ритуальної реконструкції

  • Як читати археологію за допомогою нейромереж на прикладі Обухова

  • Трипільська ТЕС під Обухівською горою (пам'яті станції присвячується)

  • Історія обухівських церков і проблема її відтворення: хто знищує останні сліди минулого



Source link