Отримати субсидію тепер можна простіше і швидше

image
7 Липня 2023, 19:02
Поділитися:

У червні уряд ухвалив постанову, яка дає можливість у рамках експериментального проєкту максимально спростити процедуру звернення громадян на отримання житлової субсидії і пришвидшити ухвалення рішення щодо її надання. Фахівці «Юридичного порадника для ВПО» пояснили, як отримати субсидію за новими правилами.

Спрощений механізм звернення за житловою субсидією звільнить громадян від потреби збирати довідки і витрачати час на заповнення декларації на призначення житлово-комунальних субсидій.

Запроваджена спрощена заява про надання житлової субсидії. Особа, яка хоче отримати субсидію, подає лише заяву за встановленою формою, без додавання до неї документів.

Заповнити форму можна через:

вебпортал ПФУ;
мобільний додаток ПФУ;
портал «Дія»;
ЦНАП;
виконавчі органи місцевих рад.

ПФУ перевіряє зазначену в заяві інформацію через автоматизований обмін інформацією з державних реєстрів та баз даних (наприклад, підтвердження даних про заявника – через Державну міграційну службу, сімейний стан – через Мінʼюст тощо).

Протягом 10-ти робочих днів ПФУ перевіряє домогосподарства на відповідність вимогам, передбаченим для призначення житлової субсидії, та самостійно формує повну форму заяви і декларації по кожному домогосподарству.

За результатами розгляду спрощеної заяви ПФУ ухвалює рішення про призначення і розмір житлової субсидії, або про відмову в її в призначенні.

Повідомлення про призначення/відмову в призначенні субсидії здійснюється у спосіб, визначений заявником у самій заяві.

У випадку відмови в призначенні субсидії заявник має 14 днів для спростування/доповнення відомостей із офіційних джерел. Після перевірки фактів, викладених в уточнених документах заявника, ПФУ може змінити своє рішення на позитивне. Спростування/доповнення можливо здійснити лише один раз.

Нові вимоги до отримувачів субсидії

Спрощені критерії отримання субсидій для прийомних та багатодітних сімей, сімей, у яких на початок місяця, з якого призначається субсидія, проживають троє і більше дітей, а також сімей, до складу яких входить особа з інвалідністю. Так, при призначенні житлової субсидії не враховуватиметься наявність в таких родин автомобілів, оскільки для таких сімей ці транспортні засоби є життєво необхідною річчю.
До сукупного доходу домогосподарств не враховуватимуться доходи членів родини, які перебувають за кордоном понад 60 днів. Очікується, що це полегшить можливість отримати субсидію родинам, які проживають в Україні, а члени сім’ї – за кордоном.
Продовжили на рік існуючий механізм нарахування та виплат житлових субсидій і пільг на оплату комунальних послуг особам, житло яких знаходиться в зоні активних бойових дій чи під окупацією. У таких випадках нарахування відбувається відповідно до даних, які є в реєстрах отримувачів Єдиної інформаційної системи соціальної сфери, а кошти зараховують на банківську карту.

ФОТО – На пенсії

Читайте також:

Виплата субсидій: чи призначать її автоматично тим, хто орендує житло

Як перевірити нарахування субсидії не виходячи з дому

За що можуть припинити виплату субсидії

Чи можна отримати субсидію після втрати роботи під час війни

Читати далі: Отримати субсидію тепер можна простіше і швидше , автор Андрій Захарченко

Джерело: Трибуна – Бровари