Отруйний завод: у Бориспільському районі незаконно спалюють автошини та пластик (відео)

image
14 Вересня 2019, 12:25
Поділитися:

Фото та відео надані активістами

У адміністративних межах Гнідинської сільської ради понад рік функціонує підприємство із переробки сміття. Власники ділянки, її кадастрові номери та площа постійно змінюються, а наслідки роботи господарства загрозливі для екології. Після скарг громадян законністю діяльності сміттєпереробного заводу зацікавилася поліція.

Колишній радгосп «Вишеньківський», що  в межах Гнідинської сільської ради, але поза населеними пунктами, багато років тому було розпродано різним власникам. Сьогодні на тій території функціонують теплиці для вирощування овочів та грибів, тваринницька ферма, приміщення Нової почти, гаражі тощо. Тут працює і підприємство, що переробляє сміття (пластик і автомобільні шини) для отримання нафтопродуктів. Відсортоване сміття спочатку завозили до глибоких траншей у ґрунті, а пізніше, через перенавантаження, його почали розсипати на території.

Люди обурені

У 2018 році мешканці села Петропавлівське (Гнідинська сільрада) почали бити на сполох, оскільки в даному населеному пункті щодня стоїть сморід від плавлення пластику (село розташоване близько до підприємства). Невдовзі до селян долучилися і жителі Гнідина, Вишеньок, Гори та Щасливого. Люди писали звернення та скарги про забруднення повітря від переробки сміття до поліції, екологів, очільників Київської області та Бориспільської РДА. У 2018 році Бориспільським відділом поліції було відкрито кримінальне провадження по даному факту, але із невідомих причин провадження закрили.

У липні цього року на території підприємства виникла масштабна пожежа — горіли пластик та автошини. Займання гасили пожежники сіл Гнідина, Вишеньок, Гори, Щасливого, Великої Олександрівки та Борисполя.

Атака на завод

11 вересня за підтримки сільських депутатів, правоохоронців та ЗМІ активісти відвідали територію підприємства. За словами очевидців, у господарській будівлі були виявлені печі для спалювання шин та пластику, а отримане від переробки паливо зберігається у великих бочках.

«Під час спалювання резини у повітрі сморід та кіптява, а викиди розлітаються околицею. На території повно сажі, а неподалік функціонує молочна ферма, утримуються теплиці з огірками», — розповідає Інна, жителька Петропавлівського. 

Сільрада безсила

Голова Гнідинської сільсьради Олександр Лазаренко переконує, що вирішити проблему силами сільради не можливо.

«Земельна ділянка площею 0,78 га була приватизована, хто є її новим власником  – невідомо. Територію огородили парканом та завозили сміття. Виконавчий комітет сільради звертався до правоохоронних органів, у 2018 році було відкрито кримінальне провадження, але справа не зрушила «з мертвої точки». Сьогодні до проблеми долучилися громада, ми звернулися до ГУ Держгеокадастру у Київської області з вимогою подання до суду позову про позбавлення господаря ділянки права власності на землю через нецільове її використання», — коментує Лазаренко.

Правоохоронці розбираються

За фактом діяльності незаконного підприємства Бориспільським райвідділом поліції 11 вересня цього року повторно відкрито кримінальне провадження за статею 239 (забруднення або псування земель) Кримінального Кодексу України. Як повідомляють у поліції, буде встановлено особу власника даного підприємства. Під час досудового розслідування органи слідства з’ясують деталі роботи заводу, обладнання вилучено 13 вересня.

Екологи шоковані

За дорученням голови Київської ОДА Михайла Бно-Айріяна,

13 вересня на місце виїжджали представники Департаменту екології та природних ресурсів області. За їхніми словами, територія підприємства була зачинена, охоронець спілкуватися відмовився.

Про деталі роботи нафтопереробного підприємства «Вістям» розповіла директор департаменту Вікторія Кірєєва. За її словами, у підприємства нема жодного дозвільного документу, відсутня оцінка впливу на довкілля та дозвіл на шкідливі викиди.

«Важко оцінити ризики від діяльності заводу, ми не впевнені, що там зареєстрована юридична особа. Із відкритого реєстру Держгеокадастру відомо, що дана територія має сільськогосподарське  призначення», — повідомила співрозмовниця та додала, що дане питання перебуває на контролі голови Київської ОДА та керівника поліції Київщини Андрія Нєбитова.

Процес піролізу — це технологія переробки полімерних відходів гуми, пластику або залишку деревопереробної промисловості, який дозволяє отримати рідке та газоподібне паливо. Даний процес має високу ступінь екологічної небезпеки, бо під час спалювання пластику в атмосферу виділяється 23 токсичних речовини в тому числі ртуть, свинець, вуглекислий газ, окис сірки та азоту, більша половина з них — канцерогенні сполуки. У залежності від інтенсивності поривів вітру важкі метали можуть розповсюджуватись на відстань до 160 км.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама