Освітяни мають забути сентенцію «вчитель беззахисний» – Роман Бондаренко

image
10 Травня 2019, 20:35
Поділитися:

«Освітяни такі самі громадянами України, як будь-хто з нас, тож варто відстоювати свої права і вчитись себе захищати».

Про це в ефірі програми «Київ LIVE» телеканалу «Київ» заявив юрист Громадської організації «Батьки SOS» Роман Бондаренко.

«Я з повагою ставлюся до вчителів незалежно від їх віку, досвіду. Я якоюсь мірою їх розумію, але це не виправдовує крики, авторитаризм, порушення педагогічної етики окремих педагогів», – сказав юрист. 

«Я бачу, що тут треба щось вирішувати системно: чи давати якусь творчу відпустку, чи працювати з психологом. Тобто має бути комплексне вирішення. Але, насамперед, на такі ситуації мали б реагувати колеги, адже вони бачать і краще знають людину, можливо їй потрібна допомога. Неможна відмежовуватись, зрештою і самі можуть потрапити в неприємну ситуацію», – наголосив юрист.

Причини таких непедагогічних та часом зовсім неадекватних вчинків, юрист пояснює тим, що «дехто з педагогів не може позбутися минулого».

«Це наслідок тих часів, коли вчитель був чи не єдиним джерелом знань в школі. Раніше авторитет вчителя був незаперечний і тільки до нього можна було звернутись за якимось питанням. Але ж на даний момент світ дуже змінився. Інформацію ми можемо отримувати з книжок, телебачення, інтернету. Доволі часто в деяких питаннях сучасні діти орієнтуються набагато краще, ніж вчитель», – пояснив Роман Бондаренко.

«Вчителям потрібно не боятися визнавати свої помилки. Це навпаки підвищує авторитет, показує, що вчитель така сама звичайна людина, яка може помилитися, але може й визнати свою помилку та вибачитись», – вважає Роман Бондаренко.

Нагадаємо, в столичній школі нещодавно стався скандал: вчителька викликала обурення у соцмережах через неадекватну поведінку: лаяла учнів та навіть погрожувала. Журналісти телеканалу «Київ» зняли сюжет на цю тему.

Читайте також: У Києві затримали злодія зі «стажем», який обікрав вчительку

Читайте також: Школярки в Києві пошкодили близько 10 автомобілів

Джерело: Новини — Київ TV — Київ TV