Освіта за рахунок держави та профорієнтація від центру зайнятості

image
7 Травня 2024, 16:59
Поділитися:

Питання конкурентоспроможності на ринку праці завжди актуальне, адже успішність кожного залежить від готовності до розвитку та самовдосконалення. Детальніше про роботу служби зайнятості «Вістям» розповіла Тетяна Максименко, заступник директора Бориспільської філії Київського обласного центру зайнятості.

Освіта за рахунок держави та профорієнтація від центру зайнятості

«За січень-квітень 2024 року у Бориспільській громаді послугами служби зайнятості скористалися 802 особи. Всього працевлаштовано 202 особи, отримали статус безробітного — 583 особи. Працевлаштовано за направленням служби зайнятості та самостійно — 169 осіб. Загалом рівень працевлаштування безробітних склав 29%, — розповіла Тетяна Максименко. — Станом на 1 травня на обліку перебуває 373 особи. В статусі безробітного — 263 особи, з них внутрішньо переміщених — 145, учасників бойових дій — 5, осіб з інвалідністю — 27 осіб. За чотири місяці 2024 року працевлаштовано 10 осіб з інвалідністю, 43 ВПО та 2 учасники бойових дій. Це дані роботи по Бориспільській філії без урахування Переяслава та Яготина».

Ваучер на освіту: перепідготовка за рахунок держави

Служба зайнятості пропонує громадянам отримати ваучер на навчання, за допомогою якого можна пройти перепідготовку чи підвищити кваліфікацію для кар’єрного росту або щоб адаптуватися на новому місці після вимушеного переміщення. 

«Основна перевага ваучера на навчання полягає у тому, що особа отримає 10 прожиткових мінімумів (30280 грн) на оплату навчання, — розповіла Тетяна Максименко. — Загалом по Київській області у 2023 році сертифікат на навчання отримали більше 1000 мешканців. Скористатися послугою можуть громадяни віком старше 45 років з наявністю страхового стажу не менше 15 років; звільнені з військової служби; внутрішньо переміщені особи; особи, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України; особи з інвалідністю; особи, які у період воєнного стану в Україні отримали поранення або травми внаслідок військової агресії; учасники бойових дій». 

Подати онлайн-заявку та дізнатися детальніше про ваучери можна за посиланням: https://dcz.gov.ua/profnavch/voucher

Впродовж 3 робочих днів з вами зв’яжеться кар’єрний радник центру зайнятості, проведе консультацію, допоможе з вибором навчального закладу, заповненням документів та супроводжуватиме до моменту підписання договору на навчання з закладом освіти.

Освіта за рахунок держави та профорієнтація від центру зайнятості

Професійне навчання учасникам бойових дій

«З вересня Державна служба зайнятості реалізовує експериментальний проект щодо організації професійного навчання для учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни. Наразі запрацював механізм підтримки конкурентоспроможності учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни шляхом їхнього професійного навчання, яке здійснюється в закладах професійно-технічної освіти саме державної служби зайнятості. Таких навчальних закладів у нас є 8, — розповіла Тетяна Максименко. — У них можна пройти перепідготовку або опанувати нову професію. Навчання може здійснюватися як за очною (денною або вечірньою), так і дистанційною та дуальною формами. Строк навчання складає до 6 місяців».

За словами Тетяни Максименко, учасники бойових дій або особи з інвалідністю внаслідок війни для проходження навчання мають обрати професію, програму з переліку ліцензованих професій та освітніх програм. Ознайомитися з реєстром освітніх програм для організації навчання для учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни можна на сайті Державної служби зайнятості у розділі «Навчання». Потім визначитися із закладом професійної освіти Державної служби зайнятості. Подати заяву до центру зайнятості особисто або заповнити її онлайн.

«Служба зайнятості здійснює відшкодування витрат на навчання, на проїзд до місця навчання та у зворотному напрямку, а також на проживання на час навчання, — зауважила Тетяна Максименко. — Якщо на ваучер потрібна освіта не нижче професійно-технічної, то на навчання учасників бойових дій можна пройти навіть із середньою освітою. Вартість навчання не обмежена, лише не перевищує 6 місяців». 

«Наразі в Бориспільському професійному ліцеї почала навчання група кухарів. Вони будуть навчатися та отримають перепідготовку за рахунок ваучера на навчання, — зауважила Лариса Прозорова, очільниця Бориспільської філії Київського обласного центру зайнятості. — Ваучер на навчання отримало 8 осіб із січня по квітень. Дія ваучера 90 днів. Після його отримання у особи є 90 днів скористатися ним. Якщо за цей час вона не уклала договір з навчальним закладом на проходження навчання, то він анулюється, стає недійсним. І вже отримати повторно його не можна». 

Освіта за рахунок держави та профорієнтація від центру зайнятості

Професійна орієнтація

От-от буде закінчення навчального року, тому важливим є питання професійної орієнтації випускників, адже постає питання — куди йти навчатися. «Ми маємо профорієнтаційну платформу, за якою учень чи учениця можуть пройти тестування, а за результатами тестування наш фахівець може визначити напрямки, за якими виявляються здібності, хист дітей, — розповіла Тетяна Максименко. — Потрібно звернутися до нашого фахівця з професійної орієнтації, надати дані: прізвище, ім’я, по батькові та дату народження. Потім фахівець надає особистий доступ для проходження тестування. Після його проходження автоматично формується резюме, де чітко розписується потенціал дитини та її професійні нахили. Саме тестування не швидке, займає близько трьох годин, і результат можливо отримати лише після його повного проходження». 

Проходження тестування відбувається на безкоштовних онлайн платформах Державної служби зайнятості «Профорієнтація та розвиток кар’єри» або «Моя професія». Платформи забезпечують особам, в першу чергу молоді, у дистанційному форматі без відвідування центру зайнятості, можливість проходження тестування та отримання його результатів, і таким чином зробити власну профорієнтацію. На платформах розміщені як комплексні профорієнтаційні тести, так із діагностики «м’яких навичок». 

«За результатами повного тестування програма пропонує не приблизні напрями професійної самореалізації, а конкретні професії відповідно особистісних інтересів та нахилів, із зазначенням відсотка відповідності ,— розповіла Тетяна Максименко. — Всім бажаючим, що потребують вибору або зміни професії, обрання свого кар’єрного шляху, визначення власних професійних інтересів, здібностей, психологічних нахилів, надається можливість безкоштовно отримати послуги з профорієнтації у он-лайн форматі.

Проаналізувати отримані результати можна самостійно, з батьками чи друзями, але краще зрозуміти результати тесту допоможуть фахівці центру зайнятості».

Освіта за рахунок держави та профорієнтація від центру зайнятості

Платформи, які допоможуть обрати професію

Моя професія https://myprofession.com.ua/ 

Платформа з профорієнтації та розвитку кар’єри https://profi.dcz.gov.ua/ 

Профорієнтаційний тест https://is.gd/0VjJR8 

Тест для пошуку професії https://is.gd/E2Cm0X 

Профорієнтаційне тестування https://hryoutest.in.ua/profession-test 

Визначення рівня вашої підприємливості https://is.gd/cZVsSE

Оцінка рівня навичок роботи з комп’ютером https://is.gd/OKN30d

Корисні посилання щодо отримання послуг служби зайнятості

Отримання статусу безробітного https://is.gd/jcMWZF
Скасування статусу безробітногo https://is.gd/z26fsX
Грант на власну справу https://is.gd/W87gGr
Грант для ветеранів та їх подружжя https://is.gd/1YQ6ve
Компенсація за працевлаштування ВПО https://is.gd/1wWTLh
Компенсація за облаштування робочого місця людини з інвалідністю https://is.gd/y0YUN4

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама