Основні правила безпечного шопінгу в інтернеті

image
25 Березня 2021, 19:05
Поділитися:

Сьогодні онлайн-покупки стають все популярнішим явищем. І на це є безліч причин. Кожен, хто хоч раз робив покупки в інтернет-магазині, знає, що купувати товари та послуги в режимі реального часу зручно і вигідно. А з запровадженням карантину, ще й життєво необхідно.
Аби онлайн-покупка подарувала тільки позитивні емоції і фінансову вигоду, а не стала предметом розчарування і збитку, рекомендуємо дотримуватися кількох простих правил:
• Робіть покупки в великих інтернет-магазинах, які добре зарекомендували себе на ринку.
• Уважно читайте умови надання послуг, а також усі документи, отримані під час оформлення замовлення, наприклад бланк замовлення, товарні накладні, рахунки тощо.
• Перевірте реквізити продавця, особливо якщо магазин не викликає довіри.
• Запросіть підтвердження законності торговельної діяльності, переконайся, що показаний знак якості або сертифікат є справжнім.
• Не довіряйте магазину тільки тому, що сайт має гарний дизайн.
• Читайте відгуки покупців про магазин, розміщені на сторонніх сайтах. Хоча виключити ймовірність того, що ті відгуки замовні, все одно не можна.
• Дізнайтеся через пошуковик або за датою реєстрації домену, як довго існує магазин.
• Порівняйте ціни в різних інтернет-магазинах за допомогою сервісу «Яндекс.Маркет». Занадто низька ціна свідчить про підробки або недобросовісні наміри продавця.
• Уточніть телефоном кінцеву вартість товару і його доставки, умови виконання замовлення, можливість отримання касового чека. Оціни рівень культури спілкування продавця.
• Пам’ятайте: НІКОЛИ, за жодних умов добропорядний продавець не запитуватиме PIN-код банківської картки або пароль від акаунта. Якщо це відбулося, відразу ж припини всі дії на сайті і зв’яжись із представниками банку, який випустив карту, для того щоб її заблокувати.

Бажаючи придбати будь-який товар / послугу, вивчіть для початку, що говорять про даний продукт користувачі, які вже спробували його. Можливо, що дізнавшись більше про характеристики товару та його виробника, вам вже не потрібно буде шукати відповідного продавця. Якщо все ж мова йде саме про те, що ви шукаєте, слід провести невелике ринкове дослідження і дізнатися конкурентні ціни, пропоновані на шуканий товар. Допомогти в цьому можуть спеціальні інтернет-сервіси порівняння вартості.
На серйозному сайті завжди повинна бути інформація про продавця, в тому числі контактна, – не ігноруйте її. Можна навіть продзвонити за вказаними телефонами, щоб переконатися в наявності зворотного зв’язку. Особливу увагу варто присвятити розділу умов доставки і оплати: що входить у вартість товару, як і в які терміни здійснюється його відправка. Купуючи акційні речі, відразу цікавтеся їхньою кількістю та умовами розпродажі.
Доцільно віддавати гроші тільки після отримання товару, коли ви переконалися, що вам прислали саме те, що ви замовляли. Щоб уникнути розбіжностей з приводу моменту вступу в дію договору купівлі-продажу, слід познайомитися з умовами оферти онлайнового продавця. Пам’ятайте, що ви завжди можете повернути дистанційно куплену річ протягом тижня після її отримання, виняток становлять лише вироби з індивідуально-визначеними характеристиками, які може використовувати лише сам покупець.
Шахраї: особливі прикмети
Зайшовши на сайт інтернет-магазину, покупець повинен уважно оцінити його зовнішній вигляд, який сам по собі може багато розповісти про «серйозність намірів» продавця і його зацікавленості в тривалій торговельній діяльності та розвитку бізнесу. Не дуже хорошими сигналом можна назвати такі явища на сайті інтернет-магазину, як:
• неякісний, явно аматорський дизайн зі слабкою навігацією і безграмотним, мізерним контентом;
• велику кількість рекламної інформації, в тому числі часто спливаючі вікна;
• наявність сторінок, що перенаправляють користувача в невідомому напрямку;
• відсутність вказівки параметрів і сертифікатів безпеки.

Джерело: Макарів Діловий