«Основа»: чи стане ліцей гімназією?

«Основа»: чи стане ліцей гімназією?
16 Листопада 2022, 21:18
Поділитися:

У соціальних мережах обговорюють інформацію, розповсюджену батьками учнів ліцею «Основа» (колишня ЗОШ №8 м. Бориспіль). Ті стверджують, що навчальний заклад у наступному році планують перетворити на гімназію з терміном навчання 9 років та обурюються, що це робиться без урахування думки батьків. Щотижневику «Вісті» ситуацію прокоментувала заступник начальника управління освіти і науки Катерина Шабан.

Катерина Шабан інформацію батьків підтвердила, але зазначила, що жодних скарг від них до вчителів чи управління освіти станом на 14 листопада не надходило.

— Чому саме ліцей «Основа»?
— До ліцеїв є певні вимоги. Так, на паралелях 10-12 класів має бути не менше двох класів за трьома та більше профілями навчання. Крім того, необхідна належна матеріально-технічна база, харчування, інклюзивне та цифрове освітні середовища тощо.

Показниками для визначення спроможності наших закладів забезпечити якісне профільне навчання в старшій школі були: якість кадрового потенціалу, кількість учнів, вибір популярних профілів, відповідність матеріального-технічного забезпечення, відсоток учнів, які залучені до зовнішніх наукових програм — заходів Малої Академії Наук, олімпіад, конкурсів, проектів, наявність стратегії розвитку закладу, професійна активність педагогічного складу та інше.

Проаналізувавши інформацію, що надійшла від навчальних закладів громади, у червні освітянська колегія спільно з директорами шкіл прийняла рішення про те, що в Борисполі діятимуть 6 ліцеїв. Усі інші заклади будуть гімназіями. Чому інформацію про це батькам надали лише зараз — питання до директорів шкіл.

Чому інші навчальні заклади залишаться ліцеями? Наприклад, у ліцеї «Патріот» (колишня ЗОШ №3) вирішили зайняти нішу військово-патріотичного виховання. Зараз вони активно напрацьовують базу для того, аби готувати дітей безпосередньо для навчання у вищих військових навчальних закладах.

Ліцей ім. Костянтина Могилка (колишня ЗОШ №5) обрав для себе лінгвістичний профіль. Колись це була Школа лінгвістики, тому тут є кадровий потенціал, здатний готувати учнів за цим профілем та забезпечити поглиблене вивчення кількох іноземних мов.
— Чи є у «Основи» шанс залишитися ліцеєм? Наприклад, якщо директор запропонує профільне навчання з програмування чи іншого напрямку?

— Ми розглянемо кожну пропозицію. Якщо в результаті аналізу побачимо, що заклад зможе дати гідну освіту за цим напрямком, підтримаємо. У Борисполі відсутні чимало можливих напрямків профільної освіти. Директори шкіл мають не чекати дива, а діяти самостійно.
Крім того, рішення не є остаточним, бо реформа має бути завершена до 2027 року. До цього часу будь-яка школа має шанс виконати вимоги і стати ліцеєм, в тому числі «Основа».

— Тобто всі бориспільські школи мають шанс залишитися ліцеями, якщо зможуть забезпечити профільне навчання?

— На жаль, ні. Тут справа навіть не в бажанні вчителів та директорів, а в кількості учнів. За статистикою, зараз у Бориспільській громаді у десятих класах навчаються близько 600 учнів, це приблизно 20 класів. Тобто усім школам учнів не вистачить.

— Як у цій ситуації учням та їх батькам орієнтуватися щодо майбутнього навчання?

— Учні повинні зрозуміти, що більше не буде автоматичного переведення з 9 до 10 класу. Після 9 класу вони повинні обрати напрямок подальшого навчання — професійно-технічну чи академічну освіту. І якщо академічну, то обрати напрямок — мови, математика, біологія тощо.

Батьки також повинні пояснити дитині, що після 9 класу вона робить вибір, який матиме вплив на її подальше життя. Ще один важливий момент, про який майже не говорять — необхідність здавати вступні іспити в 10-му класі. Тепер так само, як і в вищих навчальних закладах, класи будуть набиратися на конкурсній основі. Єдине виключення — кількість бажаючих менша або дорівнює кількості місць у класі.

— Тобто якщо в класі на 30 місць із поглибленим вивченням, наприклад, англійської мови, захочуть навчатися 40 учнів, то буде конкурс? А якщо 28, то ні?

— Саме так. Хоча, скоріш за все, згодом цю норму трохи змінять і здавати вступні екзамени в 10 клас доведеться в будь-якому разі.

— Що тоді чекає сільські школи нашої громади? Адже вони не зможуть набрати необхідну кількість учнів, навіть якщо зможуть забезпечити спеціалізацію?

— Із селами ситуація трохи інакша. З одного боку, ми розуміємо що вони не відповідатимуть вимогам, і їх необхідно перепрофільовувати в гімназії. Але з іншого, в законодавстві прописано, що зробити це можна лише за результатами громадських слухань.

До теми: Нагадаємо, 26 липня цього року на сесії Бориспільської міської ради було прийнято рішення про перейменування шкіл громади у ліцеї.

Згідно нього, ліцеями стали ЗОШ №1, 3, 6, 7, 8, НВК «Ліцей «Дизайн-освіта», НВК «Гімназія «Перспектива» та НВК ім. Костянтина Могилка (ЗОШ №5). Крім того, ліцеями стали всі сільські школи Бориспільської громади.

Причина такого кроку — приведення установчих документів шкіл до нових вимог Закону України «Про освіту».

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама