Оновлений предмет «Захист України» тепер буде без гендерного поділу: що кажуть у Броварах | Трибуна

Оновлений предмет «Захист України» тепер буде без гендерного поділу: що кажуть у Броварах | Трибуна
1 Жовтня 2024, 19:27
Поділитися:

Із 1 вересня 2024 року учні 10-11 класів броварських навчальних закладів (як і в усій країні) вивчають предмет «Захисту України» за оновленою програмою. Відтепер під час вивчення дисципліни старшокласників розподілятимуть не за статтю, а за кількістю осіб. Відповідне рішення ухвалили в Міністерстві освіти і науки. Детальніше про ситуацію у Броварах – читайте в матеріалі.

За новими правилами, учнів та учениць 10–11 класів для вивчення предмета «Захист України» розподілятимуть на групи за кількістю осіб – від 8 до 15 людей у кожній.

У МОН вважають, що такий підхід допоможе краще опанувати практичні навички в межах програми предмета. Також дозволить вчителям більше зосередитися на практичному навчанні в менших групах, а учням – незалежно від статі, опанувати базові навички для життя, самозахисту та формування оборонної свідомості.

Заступниця начальниці Броварського управління освіти та науки Тамара Стельмах повідомила, що раніше в ліцеях нашої громади також була практика поділу на хлопчиків і дівчаток, а деякі учні через релігійні погляди не вивчали військову частину цього предмета, лише медичну разом із дівчатами. За словами освітян, тепер  розподіл за кількістю осіб має посприяти кращому вивченню предмета.

Нині дисципліну «Захист України» вивчають десятикласники та одинадцятикласники 12-ти освітніх закладів Броварської громади. А це 1865 ліцеїстів. Заняття проводять протягом одного навчального дня щомісяця, за який комплексно вивчають предмет.

Під час занять старшокласників навчають:

– домедичної допомоги;

– навичок управління безпілотниками;

– тактичної медицини;

– радіозв’язку та іншим сучасним технологіям.

У Броварах цей предмет викладає 6 вчителів. Усі мають педагогічну освіту, є навіть викладач із бойовим досвідом. Усі вчителі проходять семінари, курси та тренінги для підвищення кваліфікації.

Для вивчення предмета в Броварах є 4 аудиторії, які мають належним чином облаштувати. Для цього виділено 2 млн 500 тис. грн, із яких 750 тис. профінансовано з місцевого бюджету, а 1 млн 750 тис.грн – державного.

Вже відбулися й перші торги на 555 тис.грн для придбання необхідного обладнання.

Зокрема, для облаштування планують закупити інтерактивні лазерні стрілецькі тренажери, навчальні тири, аптечки та симуляції управління дронами.

Ба більше, програма має на меті допомогти українським ліцеїстам «розвинути емоційну стійкість», а також навички діяти в екстремальних умовах.

У Міністерстві освіти і науки України зазначають, що з 2027 року оновлена програма «Захист України» також стане основою для профільного навчання. Йдеться про те, що учні зможуть обирати окремі модулі дисципліни для поглибленого вивчення.

КОЛАЖ – Андрій Захарченко 

Читайте також:

Віртуальний тир, мультикоптери та серцево-легенева реанімація: оновлений предмет «Захист України»

Захист прав вчителів під час мобілізації: відстрочка та збереження зарплати

У Міносвіти розпочали роботу над оновленням шкільної дисципліни «Захист України». ВІДЕО

День Захисників і Захисниць: чому це не день чоловіків і кого варто вітати

Джерело: Трибуна – Бровари