Оновлено перелік ліків, вартість яких відшкодовуватимуть

image
6 Лютого 2019, 18:07
Поділитися:

Днями міністерство охорони здоров’я України опублікувало новий наказ, згідно з яким відшкодовуватимуть вартість 258 позицій ліків. Тим часом броварські лікарі повідомили, що минулого тижня до міста надійшов транш на відшкодування за медикаменти, придбані в межах програми «Доступні ліки». А вже цього тижня очікують на гроші для оплати за ліки чорнобильцям.

Як видно із затвердженого переліку ліків, пацієнтам відшкодовуватимуть купівлю 258 позицій. Це – ліки як вітчизняного, так й іноземного виробництва. Міжнародні непатентовані назви засобів, яких усього 19, такі: Аміодарон, Аміодипін, Атенолол, Верапаміл, Гідрохлортіазид, Спіронолактон, Фуросемід, Дигоксин, Еналаприл, Ізосорбіду динітрат, Карведилол, Клопідогрель, Лозартан, Метопролол, Нітрогліцерин, Симвастатин, Бісопролол і Метформін.

Зазначимо, півроку тому Міністерство затвердило перелік лікарських засобів із 261 позицією. Тоді до списку увійшли 18 міжнародних непатентованих назв лікарських засобів. А близько року тому МОЗ зареєструвало на відшкодування 239 позицій із 14 інтернаціональними назвами. Список найменувань препаратів із того часу майже не змінювався.

Нагадаємо, минулого тижня кілька броварських аптек почали видавати препарати за програмою «Доступні ліки». Однак сама програма лишалась не профінансованою. Про це заявили броварські чиновники і лікарі. Під час оперативної наради в міській раді цього понеділка, 4 лютого, керівник первинної ланки медицини Броварів Ігор Кравцов розповів, що кошти вже надійшли.

Нашим журналістам головний лікар повідомив, що йдеться про щомісячне перерахування, яке приблизно становить 115 – 150 тис. грн. Тож тепер можна погасити борги перед відповідними аптеками. До того ж, Ігор Кравцов розповів, що цього тижня планують одержати транш на відшкодування за ліки для чорнобильців.

Джерело: Трибуна Бровари