Онкоскринінг раку шийки матки: у Броварах жінок обстежуватимуть безкоштовно – Трибуна

image
7 Червня 2022, 12:16
Поділитися:

Сьогодні виконком міської ради затвердив Положення про порядок відшкодування витрат на проведення цитологічного скринінгу раку шийки матки (рідинний ПАП-тест) та ВПЛ-тестування на наявність ДНК онкогенних типів вірусу серед жінок Броварів. 

Про те, що в Броварській громаді планують реалізувати ще до війни озвучений захід: безкоштовний скринінг для раннього виявлення в жінок раку шийки матки, під час засідання «гуманітарної» комісії повідомила начальниця управління соціального захисту населення Алла Петренко.

Ще на початку 2020 р. депутати внесли зміни в програму «З турботою про кожного», чим передбачили захід із проведення безкоштовного скринінгу на виявлення раку шийки матки в жінок громади. Перед війною розпочали процедуру закупівлі послуги, на яку було передбачено кошторисом 560 тис.грн. 7 березня мало бути розкриття пропозицій, але війна змусила зупинити всі закупівлі.

Нині в управлінні соцзахисту отримують від жінок багато дзвінків щодо надання цієї послуги, адже перед війною була її широка рекламна кампанія. Тож в управлінні пропонують реалізувати задумку.

Так, із раніше визначеної суми депутатам на сесії 9 червня пропонуватимуть 300 тис. грн направити на проведення скрінінгу з раннього виявлення в жінок раку шийки матки.

Для цього хочуть визначать виконавця послуги і на 300 тис.грн заключать на період воєнного стану договір.

Інші 260 тис.грн ( із 560 тис.грн) хочуть направити на адресну матеріальну допомогу мешканцям громади.

Сьогодні виконком міської ради затвердив Положення про порядок відшкодування витрат на проведення цитологічного скринінгу раку шийки матки (рідинний ПАП-тест) та ВПЛ-тестування на наявність ДНК онкогенних типів вірусу серед жіночого населення Броварів.

Скористатися безкоштовною послугою зможуть жінки віком від 21 року, які зареєстровані та проживають на території Броварів.

Рак шийки матки є четвертим за поширеністю онкологічним захворюванням серед жінок в усьому світі. Фахівці Всесвітньої організації охорони здоров’я вважають, що через відсутність додаткових заходів для боротьби з раком шийки матки,  щорічна кількість нових випадків захворювання значно зростає.

Так, до 2030 року очікується зростання з 570 000 до 700 000 випадків захворювання, а щорічна кількість випадків смерті –  із 311 000 до 400 000 0 000. Висока смертність від раку шийки матки є наслідком  байдужого ставлення до цієї проблеми протягом багатьох десятиліть, вважають фахівці.

Причиною практично всіх випадків раку шийки матки фахівці називають генітальну інфекцію, спричинену онкогенними штамами вірусу папіломи людини (ВПЛ).

Рак шийки матки піддається профілактиці. І він виліковний за умови раннього виявлення та належного лікування. 

 

Читайте також

Жіноча онкологія: інформація для жінок та люблячих чоловіків
Онкоскринінг раку шийки матки: у Броварах формуються додаткові групи охочих
Що потрібно знати про боротьбу з раком молочної залози і де знайти підтримку
Першому в світі пацієнту ввели експериментальний вірус, що вбиває рак
Сіткове опромінення: прорив у лікуванні злоякісних пухлин
У Броварах стартує проєкт «Онкоскрінінг» на раннє діагностування раку шийки матки

Джерело: Трибуна – Бровари