Он-лайн брифінг щодо поточної ситуації із захворюванням на коронавірус відбувся в облдержадміністрації

image
18 Березня 2020, 18:55
Поділитися:

18 березня відбувся он-лайн брифінг керівництва Київської ОДА щодо поточної ситуації із захворюванням на коронавірус в області.Тимчасово виконуючий обов’язки голови Київської обласної державної адміністрації Василь Володінта директор департаменту охорони здоров’я КОДА Максим Іонов відповіли на питання, які надійшли від журналістів.

Зокрема, Василь Володін заявив, що стало відомо про перший підтверджений випадок захворювання на коронавірус COVID-19 на Київщині. З огляду на це в області введено режим надзвичайної ситуації.

Серед основних питань:

– Яких заходів вжито в області?

Василь Володін: Наразі створено тимчасову протиепідемічну комісію  при КОДА. В неділю, 15 березня, на засідання оперативного штабу затвердили заходи протидії поширення захворюванню. Затвердили чіткий план та алгоритми координації діяльності між закладами охорони здоров’я, місцевими органами влади на випадок виявлення інфікованої людини.

До закладів охорони здоров’я та мережі лабораторних центрів Київської області направлено для застосування в роботі надані МОЗ України алгоритми дій:

1. Лікарів-клініцистів при зверненні особи, яка відповідає визначенню випадку 2019-nCoV, зокрема, особливостей ведення пацієнта та дотримання вимог інфекційного контролю;

2. Лікарів-епідеміологів при виявленні особи, яка відповідає визначенню випадку 2019-nCoV, зокрема, в порядку інформування та епідеміологічного розслідування;

3. Лабораторного обстеження осіб у вірусологічних лабораторіях, які відповідають визначенню випадку 2019-nCoV для лікарів-вірусологів, зокрема, порядку проведення цих досліджень та направлення відібраних зразків

4. Для населення, у разі підозри у них захворювання, викликаного 2019-nCo, з метою розміщення у громадських місцях.

Вірусна лабораторія ДУ «Київський обласний лабораторний центр» здійснює аналіз матеріалу від хворих з підозрою на гострі вірусні інфекції та грип. При виключені ГРВІ та грипу, матеріал направляють до референс-лабораторії ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» для визначення наявності коронавірусу 2019-nCoV.

Загалом, заклади охорони здоров’я Київщини готові приймати та лікувати пацієнтів, у яких зафіксовано коронавірус.

В області 487 ліжок в 13 інфекційних відділеннях, з них 211 в 105 боксах.

Ще 347 ліжок можуть бути перепрофільовані під інфекційні, у разі потреби. Усі лікарі переведені на графік роботи у посиленому режимі. Крім того, вчора на сесії облради виділили додаткові кошти на матеріальне-технічне  забезпечення медперсоналу, що працює в епіцентрі події.

-Чи відкрито додаткові телефонні лінії  (інші джерела) для віддаленого запису на прийом?

Максим Іонов: Наразі дані лінії відкрито.

Скільки тест систем наявно на Київщині?

Василь Володін: У більшості районів тест-системи замовлені і до кінця тижня будуть на місцях. Кожен медзаклад отримає від 50 до 200  систем. Додаткові тестові системи обіцяє забезпечити МОЗ по всім регіонам.

Скільки всього апаратів ШВЛ  у Києві та районах?

Максим Іонов: Станом на сьогодні загальнакількість апаратів штучної вентиляції легеньскладає 199. Це апарати різного класу та різноїпотужності. Також в разі необхідності будутьперепрофільовані всі лікарні, де є інфекційнівідділення та апарати ШВЛ.

Як курсуватиме приміський транспорт у період карантину? Чи буде альтернативне сполучення?  Як контролюватимуть дотримання встановлених правил?  І як бути з медиками, які теж не змогли доїхати на роботу у лікарні в Київ? Окремий транспорт буде для них?

Василь Володін: Приміське сполучення заразповністю заборонено, окрім випадків що пов’язаніз перевезенням працівників до робочих місць.Враховуючи дану ситуацію ми підготували звернення до керівників РДА, міськвиконкомів про забезпечення відповідним транспортом медичних працівників.

Яка статистика по ГРВІ; грипу; запаленнілегень за 2020 рік?  Чи фіксували смерті від запалення легень у 2020 році?  

Максим Іонов: Департаментом охорони здоров’я КОДА проводиться збір статистичних даних з приводу ГРВІ, грипу та пневмонії з початку сезону. Згідно даних оперативного моніторингу на грип та ГРВІ захворіло 14 508 осіб. Це нижче епідемічного порогу. Кількість госпіталізованих осіб з ускладненими  формами грипу та ГРВІ зменшилась на 7,8% у порівнянні з минулим періодом, що складає 353 особи, з яких 272 дитини.

Спеціалістами вірусної лабораторії ДУ «Київський обласний лабораторний центр» досліджено матеріал 27 хворих. З них у 6 хворих виявлено грип А, в 1 особи грип типу В. Зокрема, вБориспільському, Миронівському, Броварському районах зафіксовано 3 летальних випадки від грипу А.

Алгоритм дій людини, яка підозрює у себе  коронавірус?

Максим Іонов: Алгоритм дій людини, яка підозрює у себе  коронавірус розроблений і рекомендований ВООЗ і МОЗ України. Дані алгоритми розроблені для пересічних мешканців і медичних працівників.

Про алгоритми для пересічних громадян розповім детальніше.

Особа з підозрою на коронавірус повинна звернутися до сімейного лікаря, бажано в телефонному режимі, через електронну систему або медично-інформаційну систему. У сімейноголікаря є свій алгоритм. Він повинен взятибіологічний матеріал на діагностику. В Київському обласному лабораторному центрі МОЗ у проведуть лабораторний аналіз, який підтвердить коронавірусну інфекцію, або виявиться негативним. Такий випадок реєструється за відповідною формою.

У разі важкого стану слід звертатися на «103». До пацієнта виїде бригада екстреної медичної допомоги, яка після огляду прийме рішення щодо госпіталізації до визначених в області госпітальних баз. На Київщині визначено дві першочергові госпітальні бази, а саме Київська обласна дитяча лікарня у м. Боярка та Білоцерківська міська лікарня №3.

Зазначимо, що он-лайн брифінги в Київській обласній державній адміністрації на період надзвичайного стану проводитимуться регулярно. Також закликаємо користуватися лише перевіреною інформацією з офіційних джерел: сайту Міністерства охорони здоров’я України, Київської обласної державної адміністрації, сторінки Київської облдержадміністрації у Facebook та телеграм-каналі.

(function(d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) return;
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src = “http://connect.facebook.net/ru_RU/sdk.js#xfbml=1&version=v2.6”;
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

Джерело: Новини – Київська обласна державна адміністрація