Омбудсмен отримує безліч скарг щодо скасування виплат переселенцям

image
5 Травня 2024, 14:09
Поділитися:

До Офісу омбудсмена надходить безліч скарг від внутрішньо переміщених осіб через позбавлення соціальних виплат від держави. Також ВПО скаржаться через ненадання додаткових послуг у громадах.

Про це заявив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, пише “Укрінформ”.

На що скаржаться ВПО

“У першу чергу в нас зараз є шалене збільшення кількості звернень з числа ВПО — громадян України, які вважають, що їх незаконно позбавили права на отримання додаткової соцдопомоги, а саме — допомоги на житло, яка виплачувалася на кожного дорослого та на кожну дитину”, – зауважив омбудсмен.

Він підкреслив, що люди втратили фактично все на ТОТ або на лінії фронту, і тому вимагають, щоб їм поновили такі виплати.

Лубінець нагадав, що з 1 березня в Україні відбулося суттєве зменшення кількості отримувачів такої соцдопомоги з числа ВПО.

За словами омбудсмена, ВПО також скаржаться на ненадання додаткових послуг у громадах.

“На другому місці у нас звернення щодо отримання якихось додаткових послуг від громад, наприклад, про влаштування дитини у дитсадочок або школу. Це було, як правило, на початку навчального процесу, навчального року, коли сім’я ВПО переїжджає з однієї громади в іншу”, – додав Лубінець.

Лубінець закликає переглянути зміни у виплаті допомоги ВПО

Нагадаємо, раніше омбудсмен звернувся до прем’єра Дениса Шмигаля з вимогою негайного перегляду змін у механізмі виплат допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам.

Він зауважив, що за попередніми оцінками, потенційно 1 мільйон ВПО можуть втратити право на допомогу, що може мати значні негативні наслідки для людей, які вже постраждали від війни.

У зверненні до уряду Лубінець акцентував на тому, що:

уряд не запровадив дієвих механізмів для заохочення ВПО до працевлаштування;
скасування виплати допомоги може стимулювати ВПО до повернення на ТОТ, небезпечні території або переміщення до інших країн;
використання значних фінансових ресурсів для евакуації людей із зони бойових дій стає нераціональним, коли людям відмовляють у базовій підтримці після переміщення, що спонукає їх повертатися назад.

Хто з переселенців залишиться без підтримки, а для кого виплати зберігаються

З 1 березня 2024 року запрацювали нові правила допомоги ВПО,які передбачені Постановою Кабінету Міністрів України від 26.01.2024 № 94 “Деякі питання соціальної підтримки внутрішньо переміщених осіб та інших вразливих категорій осіб”.

Право на фінансову допомогу з 1 березня втратили ВПО, які:

зареєструвалися до 1 серпня 2023 року;
перебувають за кордоном понад 30 календарних днів поспіль без обґрунтованих причин;
повернулися до покинутого місця проживання;
відбувають покарання або засуджені за колабораціонізм.

Водночас допомогу автоматично подовжать ще на пів року, якщо:

середньомісячний сукупний дохід на одного отримувача не перевищує 8372 грн; 
отримувач виховує трьох і більше дітей віком до 18 років;
отримувач доглядає за особами, які досягли 80-річного віку.

Також кошти й надалі отримуватимуть:

студенти, які навчаються за денною або дуальною формою, які не зареєстровані чи не проживають у гуртожитку;
переселенці, які протягом перших шести місяців отримання виплат працевлаштувалися, розпочали діяльність як ФОПи або отримали грант на бізнес/ваучер на навчання тощо і їх середньомісячний дохід не перевищує 6279 грн; 
уповноважені особи/отримувачі, які втратили працездатність, в тому числі досягли пенсійного віку, та отримують пенсію, розмір якої не перевищує трьох розмірів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність;
неповнолітні та малолітні діти, які прибули без супроводу законного представника.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама