Олексій Кулеба: Постать Марії Примаченко для Київщини стала символом боротьби за ідентичність

image
12 Січня 2023, 17:44
Поділитися:

Київська обласна військова адміністрація спільно з партнерами створила каталог «Врятоване мистецтво». У ньому зібрано роботи та описи врятованих під час бойових дій картин Марії Примаченко з музею в Іванкові. Також в каталозі зібрані унікальні фото Марії із сімейного архіву та проєкт реконструкції музею.

«Сьогодні виповнюється 114 років від дня народження народної художниці Марії Примаченко. В умовах повномасштабної війни постать мисткині для мешканців Київщини стала символом боротьби не тільки за свої землі, а й за українські традиції, мистецтво та ідентичність. За право бути українцем. Неймовірна героїчна історія порятунку 14 картин Примаченко з Краєзнавчого музею в Іванкові, в який влучив російський снаряд, облетіла весь світ»,зазначив голова Київської ОВА Олексій Кулеба.

Довідково 

У рамках відзначення дня народження Марії Примаченко, Департамент культури та туризму Київської ОВА пропонує до уваги персональну фотовиставку робіт учня художниці світового рівня з Київщини Івана  Шелігацького «Перемога фарб життя над темрямою зла… Посвята Примаченко».

Джерело: Київська обласна військова адміністрація