Олександр Ягодка “Перший крок до знищення корупції”

image
3 Січня 2020, 18:40
Поділитися:

“Нікому не дивно, що слово “корупція” стало частиною нашого життя. Майже кожен українець хоча б раз в житті зіштовхувався з ситуацією, коли за якусь послугу потрібно було дати хабар. Для багатьох це стало звичною справою у розв’язання повсякденних проблем. Дехто вважає, що краще заплатити та отримати послугу швидше ніж чекати кілька тижнів або й навіть місяців. Немов павутина, обмотало нас слово “хабар”. Адже отримати групу інвалідності, отримати посвідчення водія, медичну довідку або інше майже неможливо без додаткової винагороди.

Не один політик висловлював думку про те, що потрібно боротися з корупцією. Але як це втілити в реалії нашого життя мало хто пояснював. І ось, з 01 січня 2020 року, вступає в дію Закон України, який покликаний заохотити громадян до викривання корупційних схем.

Однією з найгучніших норм цього Закону стало те, що особа, яка викриває корупціонера отримає 10% від вартості хабара. Але це лише в тому випадку, якщо збитки державі внаслідок корупційного злочину буде завдано на 10 млн грн та більше. Також передбачено, що для викривачів корупції буде надаватися юридичний, трудовий, та за потреби й фізичний захист. Але виникає питання чи побільшає повідомлень про корупцію. Адже відтепер повідомити про корупційні факти можна не лише до правоохоронних органів, але й на телефони “гарячої лінії”. Якщо робити висновки, то можна сказати, що відтепер всі хто зіштовхнувся з неправомірним вимаганням коштів за свої послуги може подзвонити на “гарячу лінію” та повідомити про такий факт. А для того, щоб не було наклепів за неправдиву інформацію даним Законом для недобросовісних викрадачів передбачено кримінальну відповідальність.

Отже, як буде застосований даний Закон на практиці поки не відомо. Але це перший крок для того, щоб змінити ситуацію з корупцією в країні. Адже, тепер кожен, хто зіштовхнувся з вимаганням неправомірної вигоди може повідомити про даний факт без походу в правоохоронні органи, що дуже важливо. Це особливо актуально в невеликих містечках, де кожен знає один одного та заявити про злочини не завжди легко. А для тих, хто зможе викрити велику корупційну схему є шанс отримати чималі кошти. Але це все в майбутньому і кожен повинен пам’ятати, що корупцію зможемо викорінити лише тоді, коли кожен з нас не буде брати та давати хабарів.”

У випадку допомоги або роз’яснення з того чи іншого питання завжди можете звернутися до кваліфікованого юриста, який підкаже правильне вирішення будь-якої ситуації.

Сайт Олександра Ягодки

Facebook Олександра Ягодки

Джерело: Новости Киева