Олександр Щур: «Ми гідно працюємо у непростий період»

image
15 Червня 2019, 10:19
Поділитися:

Фото Сергій Марченко

16 червня в Україні відзначається День медичного працівника. Але цьогорічне професійне свято працівники Бориспільської багатопрофільної лікарні зустрічають із сумнівами щодо майбутнього.

Перше, що засмучує лікарів, — медична реформа досі не дійшла до вторинної ланки, зарплати не зросли і, як наслідок, працівники звільняються і йдуть працювати сімейними лікарями.

«Фахівці звільняються, ідуть не лише в первинну ланку, а їдуть в Київ у приватні клініки, за кордон. Такий зараз час», — говорить головний лікар КНП «ББЛІЛ» Олександр Щур.

Загалом, за словами Щура, така ситуація очікувана. Проблемою для Бориспільської лікарні стало і небажання молодих фахівців працювати через відсутність соціального життя.

«Зараз прийдуть чотири інтерни. Є надія, що хоч два лишаться працювати. Того року з чотирьох ніхто не залишився, у кожного були причини», — розповідає керівник.

Загалом, реформу вторинної ланки медицини у профільному міністерстві обіцяють запустити вже наступного року. Але в лікарів є чимало побоювань щодо неї. Зараз є чимало розмов, як все буде проходити, проте жодного роз’яснювального документу поки немає.

Наприклад, ділиться співрозмовник, є інформація, що лікування хвороб із загального переліку буде поділено на три категорії. За лікування першої буде 100% сплачувати держава, другу фінансуватимуть частково, а за лікування хвороб третьої категорії повністю сплачуватиме паціент. Також є думка, що фінансуватися лікарні повинні лише за вилікуваних паціентів. Такий підхід головлікар Бориспільської багатопрофільної лікарні вважає доречним. «Лікарі повинні отримувати гроші за роботу, а не за години в кабінеті», — вважає він.

Але чи буде впроваджено хоч щось з цього, невідомо. 

«Уряд зміниться. Яке буде бачення нового Уряду? Чи буде продовжено роботу попереднього, зокрема Міністерства охорони здоров’я? Чи буде продовжено реформу? — ставить питання без відповіді Олександр Щур. — Правильно було б зробити розподілення: чим більше пацієнтів лікується на вторинній ланці, тим більше коштів іде на вторинку, а не на первинку. Чим менше у нас пацієнтів, тобто чим краща профілактика на первинці, тим більше коштів іде до них».

За словами Щура, у невизначеності щодо завтра вони працюють не перший рік, але на місцевому рівні є плюси у сфері медицини. «У лікарні очікують початок будівництва нового корпусу, кошти на який виділила Бориспільська міська рада. Цього року на капітальний ремонт очікує інфекційне відділення за кошти району.

Цієї зими, під час спалаху кору, стан інфекційного відділення викликав шквал критики від пацієнтів. Керівник лікарні каже: «Проект є, найближчим часом буде оголошено тендер на виконання робіт. Очікувана вартість втілення задуманого — 7,6 млн грн».

На думку Олександра Щура, попри всі негаразди і нестабільність, лікарі гідно працюють в непростий період. А тому, каже, хотілося б, щоб професійну працю медиків гідно цінувала держава.

Зі святом, дорогі колеги!

Перед професійним святом хочеться побажати всім медичним працівникам застати ті часи, коли праця медика в Україні буде оцінена державою гідно, а професія стане престижною і шанованою, щоб наша країна змогла повернути тих фахівців, що змушені були виїхати за кордон у пошуках кращого.

Шановні колеги, щиро бажаю усім вам та вашим родинам здоров’я, благополуччя та миру. Нехай добробут буде у родинах і в країні. Спасибі, що ви не зраджуєте професійному шляху в непростий для медичної галузі період.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама