Олександр Сафонов: «З посівною впоралися»

image
22 Травня 2022, 11:53
Поділитися:

В Україні завершується посівна. Про те, як вона проходила на Бориспільщині, «Вістям» розповів Олександр Сафонов, директор сільськогосподарського підприємства СТОВ «Любарецьке», яке займається рослинництвом.

На поля вийшли після піротехніків

Посівна в нашому регіоні вже закінчується. За словами Олександра Сафонова, СТОВ «Любарецьке» до посівної готувалося заздалегідь, тому обійшлося без особливих проблем. Були труднощі лише з реалізацією продукції, тому для залучення коштів довелося взяти банківський кредит. Зараз підприємство інтенсивно займається налагодженням торгівельних зв’язків. Найголовніше завдання, що потребує вирішення — логістика, на яку вплинули труднощі воєнного часу та бойові дії в окремих регіонах України. У всіх аграріїв було питання — сіяти чи ні, інвестувати в агропромисловість чи ні. СТОВ «Любарецьке» прийняло рішення проводити посівну, незважаючи на певні побоювання.
«В Київській області, в деокупованих регіонах є проблеми з замінованими полями та знищеною окупантами технікою. Піротехніки (сапери) проходили дороги, якими могли під’їжджати до полів, та проводили розмінування та знищення снарядів. Наші працівники допомагали в усуненні наслідків у Баришівському районі, в селах Лук’янівка, Рудницьке. Я приємно вражений нашими людьми — вони всі, як один, вийшли на роботу. Війна показала, що саме вони — наш найбільший скарб», — розповідає Олександр Сафонов.

Сіяли за звичним розкладом

Посівну господарство почало своєчасно, без затримок. Роботи проводили за звичним графіком: закривали вологу, робили передпосівну культивацію, вносили добрива. Польові роботи почали в перші дні квітня. 10-го квітня вже сіяли ріпак, 22-го — соняшник та кукурудзу. Наразі завершується посів сої. Польові роботи продовжуватимуться й надалі. Спеціалістів у СТОВ «Любарецьке» вистачає, адже в ЗСУ призвали лише трьох працівників.
Немає проблем і з технікою. Своєчасно провели ремонт. В минулому році провели модернізацію. З паливом є проблеми, як і в усіх. Думаю, ситуація до липня стабілізується і ринок відрегулює цінову політику, — говорить директор підприємства. — Добрива ми теж придбали восени, закупили все заздалегідь, мінімум докупили у військовий час. Швидше за все, дефіцит добрив буде спостерігатись у країні восени, тому до цього потрібно готуватися заздалегідь».

Допомогою від держави не користувалися

На запитання, чи отримують сільгоспвиробники рекомендації від держави щодо переліку посівних культур, Олександр Сафонов відповів, що такого немає: «Жодних порад «зверху», ми керуємося лише економічною доцільністю, вигодою та логістикою. Звичайно, цього року всі дещо змінили свої сівозміни на користь більш простих та менш затратних: наприклад, більше посіяли ячменя на півночі країни, в Чернігівській області. Також посіяли яру пшеницю ті, хто вже давно її не сіяв. Збільшили посіви й соняшника. Все це за рахунок зменшення посівів кукурудзи. Додалися круп’яні культури з орієнтацією на внутрішній ринок. Загалом з посівами ситуація стабільна. Все під контролем».
В одному зі своїх виступів Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль зазначив: «Ми допомогли з насінням, пальним, добривами. Все це для того, аби галузь не зупинялася та працювала на відновлення української економіки. У березні багато хто говорив, що проведення посівної стане одним із найбільших викликів для держави на економічному фронті. Підбиваючи проміжні підсумки, можемо сказати, що ми з цим завданням впоралися всі разом».
Коментуючи слова посадовця, Олександр Сафонов зауважує: «Дійсно, держава пропонувала допомогу. Наприклад, ми отримали запит від Київської обласної державної адміністрації щодо потреби у насінні кукурудзи та соняшника, проте відмовилися від допомоги, адже мали своє. До того ж, держава надає банкам державні гарантії забезпечення 80% кредитів аграріїв. Працює і програма щодо зниження відсотків по кредитах. Ми теж отримали такий кредит на сільськогосподарські потреби. Гарантії по кредитах — це найкраще, що може зробити для аграріїв держава. Підприємцям потрібні гроші, далі вони самі знають, на що їх використати. Не потрібно забезпечувати нас пальним чи насінням централізовано. Воно може бути неякісним чи не відповідати потребам сільськогосподарських підприємств. Не виключена і корупційна складова. Тому краще, щоб бізнес сам себе забезпечував та регулював ринок».

Чи буде світова продовольча криза?

Ціни на світовому ринку вже зросли. Ймовірно, через війну світ відчує продовольчу кризу, вважає Олександр Сафонов. «Є серйозні проблеми з експортом. Не працюють морські порти, авіаперевезення немає, залишається лише залізничне та автотранспортне сполучення. В результаті маємо зменшений попит, тому й ціни впали. Якщо раніше ми реалізовували продукцію без відтермінування платежу, то наразі даємо вже відстрочку 3-7 днів. Є партнери, з якими ми працюємо постійно, таким ідемо назустріч і таким чином підтримуємо один одного. В той же час, собівартість агровиробництва надалі буде збільшуватися через зростання курсу долара (насіння та запчастини здебільшого імпортного виробництва) та здорожчання пального та добрив», — вважає керівник підприємства.

Довідково: Компанія СТОВ «Любарецьке» створена в 2003 році. Працює близько 200 працівників. Спеціалізація: рослинництво. Працює в Бориспільському районі.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама