Оксана Крупка з Броварів – переможниця премії «Для жінок у науці» | Трибуна

image
20 Грудня 2019, 19:35
Поділитися:

12 грудня відбулась церемонія нагородження переможниць 2-го сезону української премії Лореаль ЮНЕСКО «Для жінок у науці». Однією з трьох переможниць стала броварчанка, кандидатка хімічних наук із Київського національного університету імені Тараса Шевченка Оксана Крупка. Про це повідомляють ЗМІ та організатори премії.

Як зазначають організатори, переможницями другого сезону української премії стали:

Валерія Трусова, докторка фізико-математичних наук, Харківський національний університет ім. В. Н. Каразіна;
Оксана Крупка, кандидатка хімічних наук, Київський національний університет ім. Тараса Шевченка;
Катерина Терлецька, докторка фізико-математичних наук, Інститут проблем математичних машин і систем НАН України.

Згідно з біографією, Крупка Оксана Михайлівна народилась у Кривому Розі. У 2001 році закінчила хімічний факультет Криворізького державного педагогічного університету. У 2004 році – аспірантуру кафедри хімії високомолекулярних сполук хімічного факультету КНУ, де з 2004 року працює науковою співробітницею різних рівнів. Стажувалась у Франції та США, авторка 23-х наукових праць, у тому числі 1 патенту України та 1 європейського патенту.

Сфера наукової діяльності: дослідження й розвиток полімерних сполук, що мають нелінійно-оптичні властивості для потенційного використання в оптоелектроніці та фототехнологіях.

Українська премія реалізується в Україні вже другий рік поспіль і є частиною глобальної програми Лореаль ЮНЕСКО «Для жінок у науці», зазначає український діловий тижневик «Бізнес». Для участі у премії жінки повинні мати науковий ступінь, наявність публікацій у журналах, що індексуються в міжнародних наукометричних базах Scopus та або Web of Science та бути соціально активними задля популяризації науки.

З 24 квітня до 3 липня 2019 року тривав збір заявок через онлайн платформу forwomeninscience. in.ua. За майже три місяці було отримано 203 заявки від науковиць з 32 міст України, 151 вищого навчального закладу України та 44 інститутів НАН. Учасницями є 163 кандидатки наук та 40 докторок наук. Серед трьох найпопулярніших напрямів, якими займаються аплікантки, – хімія (57 заявок), біологія (37 заявок) і фізико-технічні проблеми матеріалознавства і енергетики (23 заявки).

Наступним етапом Премії був відбір журі десяти фіналісток для участі у другому турі у жовтні 2019 та оголошення трійки переможниць у грудні цього року. Членами журі премії є провідні науковці України, які є визнаними фахівцями у STEM галузях та мають бездоганну наукову та етичну репутацію.

ТОП-10 жіноу у науці, 2019

Як ідеться на сайті українського етапу премії, кожен із трьох переможців отримає 150 тис. грн після відрахування обов’язкових платежів і зборів. Премія може бути використана переможницями на власний розсуд.

Мета премії — підтримати та відзначити талановитих жінок-науковиць, заохотити молодих жінок обирати наукові професії та допомагати їм у їхній кар’єрі.

Оксана Крупка та інші фіналістки

Організатори програми – Лореаль Україна, науковий партнер – Національна академія наук України, організаційний партнер – Центр «Розвиток корпоративної соціальної відповідальності» та ініціатива Дівчата STEM. Українська Премія є частиною глобальної програми Лореаль ЮНЕСКО, її організовують під патронатом Національної комісії України у справах ЮНЕСКО.

Читайте також:

Освіта і наука у Франції: досвід українки з Броварів
Дисидентку і краєзнавицю Марію Овдієнко нагородили премією Ірини Калинець – ФОТО
Яна-кулеметниця: «Правду про війну можна дізнатися тільки від солдат, а не з телевізора»

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Джерело: Трибуна – Бровари