Охорона здоров’я по-броварськи: хто очолить новостворений відділ? | Трибуна

image
16 Грудня 2019, 11:49
Поділитися:

На позачерговій сесії міськради 12 грудня депутати своїм рішенням підтримали створення в Броварах власного відділу охорони здоров’я, який буде головним розпорядником бюджетних коштів, що виділяються для функціонування закладів охорони здоров’я у місті. Як стало відомо журналістам «Трибуни» із власних перевірених джерел, очільницею нового відділу в мерії планують призначити Наталію Іванівну Дмитриченко, завідуючу аптекою № 1 броварської лікарні. Точніше, екс-завідуючу, адже пані Наталію звільнено із займаної посади  9 грудня 2019 р. за статтею. Що ще цікавого вдалося дізнатися про людину, якій хочуть довірити керувати мільйонами бюджету міста?

Наталія Іванівна  Дмитриченко – 47 років, закінчила Українську фармацевтичну академію за спеціальністю «фармація»  (провізор) у 1994 році. Завідуюча лікарняною аптекою №1 із червня 2004 року. Також завідувала мережею 6 комунальних аптек міста. Член ГО «Центр розвитку системи охорони здоров’я». У 2015 році балотувалася у депутати Броварської міськради по територіальному  виборчому  округу  №10 від «Партії  простих людей Сергія Капліна», але не була обраною.

Наталія Дмитриченко

Прізвище Наталії Дмитриченко фігурує у скандалі, що стосується аудиту комунальної аптеки №2, що розташована в броварській лікарні. Так, 29 листопада поточного року в розпал робочого дня кілька годин не працювали дві комунальні аптеки ББКЛ – №1 та 2– , де люди могли придбати ліки за пільговими цінами.

У доповідній записці комісії броварської лікарні з перевірки – аудиту аптеки №2 – зазначено, що «Дмитриченко Наталія Іванівна, завідувачка аптекою №1, перешкоджала та чинила спротив у виконанні членами комісії своїх обов’язків, безпосередньо покладених на них наказом директора «Про проведення перевірки – аудиту аптеки №2» від 29. 11. 2019 р». Зокрема, порушувала вимоги етики та деонтології (медичної етики), зупинила роботу цілого структурного підрозділу лікарні – аптеки №1–  без попередження керівництва лікарні відпустила з роботи всіх підлеглих працівників та закрила аптеку №1 у робочий час. Щоб відкрити приміщення аптеки навіть довелося викликати поліцію.

Відповідно до результатів службового розслідування, а саме, акту від 28.11. 2019 р. та протоколу засідання №2 від 2.12. 2019 р. (акт від 03.12. 2019 р), завідуючій аптекою №1 Наталії Дмитриченко оголошено догану «за неналежне виконання своїх обов’язків, передбачених  посадовою інструкцією та розділу ІІІ Правил внутрішнього трудового розпорядку КП «Броварська БКЛ» (витяг наказу від 3 грудня 2019 р.).

Згідно з протоколом №5 засідання профкому КНП «ББКЛ» від 6 грудня 2019 р., профком одноголосно дав згоду на розірвання трудового договору з Наталією Дмитриченко. Та це рішення було прийнято вже без неї, адже пані Наталія ще до закінчення «залишила засідання профкому, посилаючись на зустріч із мером м. Бровари Сапожком І.В.».

А вже 9 грудня наказом від 6 грудня КНП «ББКЛ» Дмитриченко звільнено з посади «за систематичне не виконання без поважних причин обов’язків, покладених на неї трудовим договором і правилами внутрішнього трудового розпорядку, згідно п.3 ст.40 КЗпП України».  Мова тут і про прогули завідуючої аптекою. Так, відповідно до листа Департаменту охорони здоров’я, Наталію Дмитриченко, як представницю громадської організації,  включено до складу постійно діючої конкурсної комісії для проведення конкурсів на зайняття посад керівників закладів охорони здоров’я, що належать до комунальної власності територіальної громади м. Києва. Згідно з графіком засідань комісій, у листопаді вона була присутня на засіданнях комісії 15 днів, відтак, у ці дні відсутня на роботі. Однак у акті від 25.11.2019 р. вказано, що підлеглі в табелі обліку робочого часу підробляли підписи Дмитриченко, ніби вона на роботі присутня.

Протягом кількох років Наталія Дмитриченко є незмінним секретарем тендерного комітету ББКЛ (голова – Тетяна Щербак), який організовує та проводить закупівлі для лікарні всього необхідного. Безпосередньо секретарка не лише веде та оформляє протоколи засідань комітету, а і виконує іншу організаційну роботу за дорученням голови комітету та зберігає всі документи щодо здійснення публічних закупівель. Чи мала пані Наталія безпосередній вплив на відбір переможця, особливо, що стосується на допорогових закупівлях, скати складно, але те, що всі тендери проходили і через її руки та за її участі – беззаперечно.

Так, броварська лікарня не перший рік  співпрацює з ТОВ «Український медичний дім», яке постачає фармацевтичні товари оптом (співзасновник фірми – Людмила Пруднікова). За даними єдиного веб-порталу використання  публічних коштів E-data,  цього року з рахунків ББКЛ на рахунки ТОВ «Український медичний дім» здійснено транзакцій на суму понад 1 млн грн, у минулому році  –  на суму понад 2 млн грн, у 2017 році – майже на 3 млн грн. А в червні цього року Людмила Пруднікова стала співзасновником ще одного підприємства – ТОВ «Пік Енерго», яке очолила Наталія Дмитриченко. Випадковість? Зареєстроване ТОВ у столиці. Основний вид діяльності підприємства – неспеціалізована оптова торгівля.

Минулого та цього року на понад 1 млн грн лікарня заключала договори ще з однією фірмою, яка займається оптовою торгівлею фармацевтичних товарів –  ТОВ «МК Медгрупп» (засновник і керівник Людмила Литовка). Згідно з даними аналітичної системи YouControl, ТОВ «МК Медгрупп» із вересня поточного року фігурує в кримінальному провадженні Святошинського райсуду як підприємство, яке, за даними слідчих, із кількома іншими фірмами було залучено до схеми «транзитності» для прикриття незаконної діяльності ТОВ «Український центр медичних технологій». Це підприємство  під замовлення Міністерства охорони здоров`я України та інших державних і комунальних установ (за державні кошти) ввозило на територію України через підконтрольних, у тому числі офшорні компанії-нерезиденти, за завищеними цінами медичне обладнання та вироби медичного призначення.

Є серед постійних «клієнтів», з якими «торгувала»  Броварська ББК, і компанія, що перебуває в офшорах. Це  – ТОВ «Медичний центр «М.Т.К» («Емтеко лімітед», головний КВЕД – оптова торгівля фармацевтичними товарами). Згідно з даними аналітичної системи YouControl, один із засновників компанії «Емтеко Лімітед» – Юлія Хаос, зареєстрована в столиці Кіпру – м. Нікосія. Їй  належить 70% володіння компанією. Нагадаємо, Кіпр входить до переліку офшорних зон, офіційно визнаних в Україні (постанова КМУ від 27.12. 2917 р. №1045).

За останні три роки на рахунку «Медичного центру «М.Т.К» – 64 судові справи, лише кримінальних – 13. У одній із них, датованій  вереснем 2018 р., Соснівський районний суд м. Черкас вказує на причетність ТОВ до розтрати бюджетних коштів охорони здоров’я управління охорони здоров’я Черкаської ОДА «шляхом придбання  у фірми фармацевтичних препаратів за кошти державного бюджету за завищеними цінами (більш ніж на 20%-40% – авт.), чим завдано збитків державним інтересам».

Складно повірити, що тендерний комітет, в який входила і Наталія Дмитриченко, був «не в курсі» того, з ким підписував договори.

Лише за 2018 рік на рахунки ТОВ «Медичний центр «М.Т.К»  із броварської лікарні надійшло транзакцій на суму понад 2 млн 320 тис. грн, ще понад 2 млн грн отримала фірма з лікарні у 2019 році. Чим продиктована така лояльність?

Якими  ж «цифрами» оперуватиме новостворений броварський відділ охорони здоров’я, який ймовірно очолить Наталія Дмитриченко, і на який покладено контроль обігових коштів за всіма медичними програмами, що фінансуються з міського бюджету?

1.Новостворене КП «Броварська стоматологічна поліклініка»

На 100% фінансуватиметься з міського бюджету за актами виконаних робіт у рамках програми профілактики та лікування стоматологічних захворювань. Сюди ж додаватимуться кошти за стоматологічну допомогу мешканцям Броварського району та ОТГ. За приблизними підрахунками, на наступний рік витрати на функціонування стоматологічної програми складуть не менше ніж 4,1 млн грн.

Первинна медико-санітарна допомога

Фінансування здійснюється за двома міськими програмами та за рахунок Національної служби здоров’я (згідно декларацій, підписаних лікарями первинних центрів  із населенням міста). Згідно з рішенням про бюджет міста,  у 2019 році на первинну ланку (без урахування державних субвенцій) виділено близько 27,1 млн грн. На 2020 рік лише потреба у лікарських засобах, що відпускаються через аптеки міста, прораховувалась у розмірі 18 млн грн (у програму поки що закладають фінансування 10 млн грн).

Управління соціального захисту населення БМР

Є розпорядником коштів за програмою забезпечення лікарськими засобами громадян, хворих на цукровий діабет. Із міського бюджету на придбання інсулінів (окрім обласної субвенції) в 2019 році виділено 1,6 млн грн. У наступному році ця цифра зросте.

Вторинна ланка медицини

Фінансування Броварської клінічної лікарні  (ББКЛ) має здійснюватись у розрахунку  60% ‒ місто, а 40% ‒ Броварський район та ОТГ (Великодимерська , Калитянська, у перспективі Зазимська та Калинівська). Протягом 2019 року ББКЛ тільки з міського бюджету отримала 68,6 млн грн на відновлення матеріально-технічної бази лікарні та додаткові стимули для покращення якості медичних послуг.

Тож  щороку через «руки» очільника відділу охорони здоров’я проходитиме щонайменше понад 100 млн грн бюджетних коштів. Тобто, наших із вами.

P.S. Ім’я очільника нового відділу в мерії поки що не розголошують. Але з власних надійних джерел журналісти «Трибуни» отримали інформацію, що Наталію Дмитриченко вже призначено в.о. начальниці відділу охорони здоров’я.

Згідно положення, призначення та звільнення керівника відділу здійснює міський голова.

Фото ‒ Трибуна-Бровари, головне фото ‒ з інету

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Джерело: Трибуна – Бровари