Оформлення закордонного паспорта в 2024-му: що потрібно знати та скільки це коштує | Трибуна

image
15 Квітня 2024, 21:04
Поділитися:

Закордонний паспорт давно вважається звичайним документом навіть для дитини, а його оформлення вже не асоціюється з кілометровою чергою. Хоча все ще не обійтися без паперової тяганини. «Трибуна-Бровари» з посиланням на «Факти ICTV» розповідає, як подати заяву на закордонний паспорт і скільки коштує послуга у 2024 році.

В Україні діють два види паспорта – біометричний (зі спеціальним чіпом) для безвізового відвідування Європи, та звичайний. У другому випадку доведеться оформлювати шенгенську візу для ЄС.

Які документи потрібні для закордонного паспорта

Отже, з документів при оформленні закордонного паспорта потрібно підготувати:

внутрішній паспорт/ID;
квитанція про сплату адміністративного збору;
заява-анкета (видає працівник, який приймає документи).

Якщо оформляєте закордонний паспорт для дитини до 12 років, вам потрібно надати свідоцтво про його народження, фотографію 10х15 см (не менше ніж 80% обличчя) для внесення оцифрованого зображення особи в базу шляхом сканування. Також обоє батьків заповнюють заяву на місці.

Якщо оформляєте паспорт дитині до 16 років, яка проживає з одним із батьків, крім основних документів, потрібен один із додаткових:

свідоцтво про смерть другого з батьків;
рішення суду про розірвання шлюбу;
рішення суду про позбавлення батьківських прав одного з батьків або визнання одного з них недієздатним;
судове рішення про визнання другого з батьків безвісно відсутнім.

Неповнолітня особа, яка досягла 16 років, може особисто подати документи.

Термін дії закордонного паспорта

На жаль, дія закордонного паспорта не вічна. Громадян до 16 років переоформлення чекає через 4 роки. А тим, кому понад 16 років, паспорт видається на 10 років.

Куди звертатися по закордонний паспорт

Для оформлення закордонного паспорта українці можуть звернутися до будь-якого підрозділу міграційної служби або до центру надання адміністративних послуг (ЦНАП). Також підійде центр обслуговування «Паспортний сервіс» або державне підприємство «Документ».

Дані локації обладнані пунктами для зняття відбитків пальців, копіювання документів (зробити ксерокопії можна на місці) та фотографування. Плюс до всього є термінал для оплати – вам не доведеться йти до банку, щоб сплатити за послугу.

Якщо ви хочете оформити паспорт для немовляти, – краще заздалегідь підготувати професійну фотографію та подати її з документами. Є велика ймовірність, що домашнє фото не приймуть, а на місці не зможуть правильно сфотографувати.

Вартість послуг

В Україні з 1 квітня 2024 року зросла вартість оформлення закордонних паспортів через підвищення цін на сировину та матеріали.

За терміновий закордонний паспорт (до 7 днів) доведеться заплатити 1598 грн (вартість адміністративної послуги – 992 грн, а вартість бланка – 606 грн);

За звичайний (до 20 днів) – 958 грн (вартість адміністративної послуги – 352 грн, вартість бланка – 606 грн).

Для наочності раніше ціна була: 1496 грн та 856 грн відповідно.

Українці мають право отримати паспорт всього за 3 робочі дні. Однак у випадках, коли є гостра потреба: термінове лікування за кордоном, від’їзд супроводжуючої тяжкохворої особи, смерть родича, який проживає за кордоном.

При оформленні закордонного паспорта через консульську службу людину зобов’яжуть сплатити ще й консульський збір.

Як подати заяву онлайн

На офіційному сайті ДМС доступна опція запису в електронну чергу онлайн на подачу документів. Щоб нею скористатися, потрібно:

перейти на сайт;
натиснути «Записатися в електронну чергу»;
натиснути на кнопку «Послуги для громадян України» – «Паспорт громадянина України для виїзду за кордон»;

вибрати спосіб авторизації;

вказати регіон та відділення міграційної служби, де зручно пройти процес. Відзначаємо, який паспорт необхідний: для виїзду за кордон чи ID-картка;

з переліку вільних місць вибираємо дату, час та завершуємо реєстрацію;

останній етап – оплата збору. Після успішної транзакції ви отримаєте SMS-повідомлення або лист на email із номером талону в черзі.

Як перевірити готовність паспорта

Перевірити готовність закордонного паспорта можна на сайті ДМС за ЦИМ посиланням. У пошуковому полі треба вказати назву послуги, яку ви отримуєте. Далі вибрати особу, для якої оформляєте паспорт (дорослий або дитина) та ввести дані внутрішнього документа (паспорта «книжечки», ID, свідоцтва про народження дитини). Результат пошуку зʼявиться на сторінці.

Причини, через які можуть відмовити у видачі закордонного паспорта

Не завжди видача паспорта буває успішною. Існують випадки, коли державні органи відмовляють в отриманні закордонного паспорта, а саме:

людина не є громадянином України;
людина, яка подає документи, не досягла 16-річного віку, або її законні представники не мають документального підтвердження повноважень на отримання паспорта для виїзду за кордон;
людина вже отримала два паспорти для виїзду за кордон, дійсні на день звернення;
заявник подав не в повному обсязі документи та інформацію, необхідні для оформлення та видачі паспорта;
дані, отримані із відомчих інформаційних систем, не підтверджують інформацію, надану заявником.

Підсумовуючи, хочемо зазначити, що глобально оформлення закордонного паспорта не змінилося – все ж таки як і раніше доведеться звертатися до відповідних служб за традиційною «книжечкою». Повноцінного електронного документа немає. Той варіант, який підтягується в «Дію», працює лише в межах нашої країни. За кордон із ним не пустять. Однак удосконалилася процедура його отримання. Наприклад, зараз ви можете заздалегідь записатися в онлайн-чергу, щоб гарантовано отримати послугу з мінімальними витратами часу. Плюс до всього збільшилася кількість точок для оформлення закордонних паспортів. Тих черг, які ми спостерігали ще п’ять років тому, не зустрінеш.

КОЛАЖ – Андрій Захарченко

Читайте також:

Ваш паспорт може бути недійсним. Як перевірити?

Оформлення закордонного паспорта дитині: з’явилася ще одна послуга

Паспорт із печаткою йти на три букви: пригоди росіянина під час виїзду з України. ВІДЕО

У Броварах швидко отримати ID-картку чи закордонний паспорт наразі неможливо. Причини і реальні терміни

Джерело: Трибуна – Бровари