Офіційне працевлаштування – гарантовані соціальні виплати працівникам

image
21 Серпня 2023, 17:59
Поділитися:

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що офіційне працевлаштування громадян захищає їхні  соціальні інтереси, гарантує право на соціальні виплати та майбутнє пенсійне забезпечення.

Неофіційна праця з виплатою незадекларованої заробітної  плати знижують доходи бюджетів та можливості фінансування державних програм соціального спрямування.

Офіційне працевлаштування гарантує працівникам:

право на оплату праці, відпустки, лікарняного листа;

забезпечує наявність страхового (трудового) стажу;

дає можливість реалізації своїх здібностей у продуктивній та творчій праці, мотивує до удосконалення навиків та дає перспективи кар’єрного зростання;

надає можливість у судовому порядку відстоювати порушені права та законні інтереси.

Роботодавцям, які використовують неоформлених офіційно працівників, законодавством передбачена  фінансова відповідальність, яка може сягати 201,0  тисячі гривень за використання праці одного неоформленого працівника (за вперше виявлене порушення -10 мінімальних зарплат  за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення, за повторне протягом двох років з дня виявлення порушення – 30 мінімальних зарплат  за кожного працівника). За ці кошти можна два роки виплачувати працівнику заробітну плату на рівні мінімальної – 6700 грн, сплачуючи всі податки і збори та бути відповідальним роботодавцем.

Варто зауважити, що одним із напрямів діяльності податкової служби є контроль за дотриманням вимог чинного законодавства щодо укладення трудових договорів та оформлення трудових відносин з працівниками роботодавцями.

Податкові органи здійснюють такий контроль, зокрема, шляхом проведення фактичних перевірок, – у разі наявності чи отримання в установленому законодавством порядку інформації про використання праці найманих осіб без належного оформлення трудових відносин  – п.п. 80.2.7 ПКУ.

Залишаємось на зв’язку
Комунікаційна платформа: [email protected] 
Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

ГУ ДПС у Київській області

Джерело: Сайт Міської Ради міста Фастів