Одруження в Броварах під час війни: чи потрібна для цього довідка з «військкомату»

image
19 Червня 2023, 20:56
Поділитися:

Військовий квиток на період воєнного стану в Україні вимагають у державних інстанціях, лікарнях та під час працевлаштування. Але існують деякі нюанси. Наприклад, при поданні заяви на одруження чи розірвання шлюбу цей документ не є обов’язковим.

Сьогодні на оперативній нараді начальниця Броварського відділу ДРАЦС Лідія Мальченко зазначила, що при укладанні шлюбу довідку про перебування на військовому обліку не вимагають.  Це стосується і отримання будь яких послуг, що надають у РАЦСі.

«Під час дії воєнного стану дещо спрощена процедура укладання шлюбу, тож можна одружитися в день подання заяви. Також при розірванні шлюбу, реєстрації новонароджених чи отриманні свідоцтва про смерть теж жодних довідок від ТЦКСП не вимагаємо», – додала Лідія Мальченко

Але, згідно правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні, для реєстрації шлюбу майбутньому подружжю необхідно заповнити заяву про державну реєстрацію шлюбу.

У заяві, п.7, зазначається відношення до військової служби:

а) де перебуває на обліку;

б) назва міста, номер поштової скриньки військової частини, де служить;

в) військове звання (категорія), стосовно призовників –  зазначається «призовник»;

г) серія та номер військового квитка (тимчасового посвідчення) або посвідчення про припис.

«Якщо людина надає військовий квиток, то ми зазначаємо серію, номер, звання. А якщо цього документа немає, то пишемо, що військовий квиток не пред’явлений, та  все одно заяву у громадянина  приймаємо», – пояснила заступник начальника відділу РАЦС Світлана Стародуб

Проте органи державної реєстрації актів цивільного стану зобов’язані в семиденний строк після проведення державної реєстрації шлюбу військовозобов’язаних (або призовників) надіслати повідомлення про зміну сімейного статусу районному (міському) Територіальному центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування таких осіб на військовому обліку.

У мережі досить багато різної інформації щодо того, чи можуть вимагати військовий квиток під час вступу до ВНЗ, влаштування на роботу та реєстрації шлюбу. В перелічених випадках дійсно можуть запитати інформацію щодо військового обліку. Але остаточне рішення, надавати військовий квиток, чи ні, ухвалює лише його власник.

Читайте також:

Сплата аліментів військовослужбовцями: чи стягуватимуть виплати із «бойових»?
Виїзд чоловіків за кордон в умовах воєнного стану: нові правила в 2023 році
«Я думав, що вже ніколи не побачу дружину і свою тоді 11-місячну доньку», – фельдшер броварської «екстреної» Богдан Колодич про супроводження «зелених коридорів»
У Броварах працівник ліцею зґвалтував 4-річну дитину. ФОТО. ОНОВЛЕНО

Читати далі: Одруження в Броварах під час війни: чи потрібна для цього довідка з «військкомату» , автор Заболотний Євген

Джерело: Трибуна – Бровари