Одна з громад Київщини відмовилась від топінгу дерев та розробляє нову політику озеленення та догляду за насадженнями

Одна з громад Київщини відмовилась від топінгу дерев та розробляє нову політику озеленення та догляду за насадженнями
8 Березня 2024, 16:21
Поділитися:

Білогородська територіальна громада на Київщині вирішила стати найзеленішою громадою Київщини та оголосила про нову політику озеленення. Відповідна інформація розміщена на офіційному сайті громади. 

«Ми знаємо, що для наших мешканців чиста природа, свіже повітря, зелень, що радує око, — одні з найважливіших причин, заради яких вони обирають тут жити. Тож щоб зберегти та примножити ці екологічні принади, ми починаємо впроваджувати нову політику озеленення на рівні громади. Шлях буде довгим і нелегким, зважаючи на те, що у спадок ми отримали багато проблем. Проте ми екологічно орієнтована громада і одними з перших в Україні беремось за приведення управління зеленими насадженнями до європейських норм», — говориться у заяві.

Які кроки плануються та вже здійснюються у цьому напрямку?

Забути топінг дерев як страшний сон

Перше, що зробила громада — повністю відмовилась від топінгу дерев, адже крім того, що після нього дерево виглядає неестетично, воно стає менш опірним до вітру, втрачає імунітет, руйнується шкідниками та дереворуйнівними грибами і, врешті-решт, гине. Крім того, нові гілки не здатні триматись так добре, як старі, а значить топінг рано чи пізно (залежно від породи дерева) спричиняє підвищення аварійності у зоні дерев та загрожує падінням гілок на голови і майно громадян. Керівництво громади свідомо того, що більшість дерев уже пережили топінг впродовж останніх десятків років. По-хорошому їх усі слід замінити на нові. Але видалення такої великої кількості зелених насаджень не є можливим ні з міркувань екології, ні з міркувань фінансів чи людських ресурсів. Тому наступним завданням буде адекватний догляд за тими насадженнями, що збереглися, в тому числі підтримка в належному стані раніше топінгованих та травмованих дерев. 

«Кожне дерево має надзвичайну цінність і ми повинні робити все можливе для того, щоб максимально продовжити життя наявних дерев (звісно, з урахуванням вимог безпеки). Адже навіть десяток висаджених крупномірів замість одного зрілого дерева не компенсує тих послуг, які воно надає. Тож перше завдання на порядку денному — припинити безпідставне видалення дерев та топінг (так звану омолоджувальну обрізку)», — йдеться на офіційному сайті громади.

Вчитися і вчитися, а бензопилу залишити в минулому 

Для працівників комунальних підприємств уже проводяться спеціальні навчальні зустрічі та тренінги з правильної обрізки дерев. На майстер-класах працівники вчаться діагностувати стан дерев та оцінювати перспективи їх подальшого утримання. Комунальні працівники-озеленювачі мають забути про свій ще недавно головний інструмент — бензопили залишилися в минулому.

Нещодавно практичну частину майстер-класу для комунальників провів голова «Спілки арбористів України» Валентин Скубак, продемонструвавши основні помилки обрізки дерев. Під його керівництвом на раніше топінгованій алеї по вул. Саєнка у Білогородці працівники КП здійснили з пилками в руках відновлювальну обрізку на клені, що пережив радикальний топінг приблизно 6 років тому і станом на сьогодні перебував в аварійному стані, становлячи ризик для пішоходів та заважаючи електродротам і роботі комунальної техніки під час чистки тротуару. Ця обрізка стала наочною демонстрацією того, як може бути по-іншому — коли замість обрубування гілок до голого стовбура, дереву надається більш-менш подібна до природної форма крони за рахунок проріджування та вкорочення гілок. Впродовж 2024 року КП Білогородської громади будуть упорядковувати раніше топінговані дерева саме за таким зразком.

Висаджувати щорічно не менше 100 дерев на село

«Адвокатом» та амбасадором дерев громади став сектор екології відділу земельних ресурсів, комунальної власності та екології Білогородської сільради, який вже розробляє та впроваджуватиме найближчі роки нову політику озеленення і догляду за зеленими насадженнями на території громади. Вже відбулась тематична зустріч сектору екології з керівниками усіх комунальних підприємств громади, де обговорили і погодили необхідність змінити підходи до догляду за деревами, зокрема, відмови від топінгу. Впродовж 2024 року планується ще ряд зустрічей з балансоутримувачами зелених насаджень на території громади, які замовляють час від часу послуги обрізки дерев, з метою сформувати спільне бачення у догляді за деревами на територіях комунальних установ. 

Відділом готуються доповнення і зміни до чинних правил благоустрою Білогородської сільради в частині догляду за зеленими насадженнями. Планується привести їх у відповідність до європейських стандартів та правил посадки, догляду і обрізки дерев. 

Стратегією розвитку громади до 2030 р. передбачені щорічна висадка не менше 100 нових дерев на село, починаючи з осені 2024 року. 

«Перш ніж братись до цієї мети, усі ми — і представники сільської ради, і пересічні мешканці — маємо змінити своє ставлення до дерев. Бо вони не тільки елемент благоустрою для краси і затінку, і не стільки деревина для будівництва та опалення, скільки надзвичайно потужні надавачі екосистемних послуг, завдяки яким ми маємо комфортні умови проживання в громаді», — говориться у зверненні

До теми: А як у нас?

На жаль, Бориспіль може лише мріяти про такі зміни. Колись зелене та затишне місто нині стрімко позбавляється дерев та рослинності — мало не щотижня виконкомом надаються десятки дозволів на видалення та омолодження (топінг) дерев. Щороку місто втрачає сотні дерев, а ще сотні стають інвалідами після варварської обрізки. 

Замовлені управлінням ЖКГ послуги з озеленення Бориспільської громади на 2024 рік не передбачають висадження жодного дерева чи куща, натомість заплановано повне видалення 100 кубометрів дерев, часткове видалення 150 кубометрів та омолодження 100 дерев. Таким чином, озеленення міста зводиться до заготівлі деревини замість догляду за живими деревами. 

Прийнятою містом програмою охорони навколишнього природного середовища заплановано щорічне висаджування 30 дерев та 50 кущів, що є мізером для 80-тисячної громади площею 528 кв. кілометрів. 

За десяток років подібної політики місто перетвориться на бетонні джунглі. 

Довідково

Білогородська сільська територіальна громада — територіальна громада в Бучанському районі Київської області з адміністративним центром у с. Білогородка. Утворена шляхом об’єднання Білогородської, Бобрицької, Гореницької, Музичанської та Святопетрівської сільських рад Києво-Святошинського району. Населення громади 24,5 тис. осіб, площа 151 кв. кілометр. 

 

 

 

 

 

 

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама