Обираємо гурток в Макарові для дітей та підлітків – Макарів Діловий

image
14 Січня 2021, 01:32
Поділитися:

Уже цього року Центру творчості дітей та юнацтва в Макарові виповняється 90 років. А за даними макарівського архіву ЦТ виповняється 60 років.

Але немає різниці, яка з цих версій правдива… Лише уявіть! За час існування установи змінилося не одне покоління дітей. І тепер вже мами та навіть бабусі, колишні вихованці ЦТДЮ, приводять своїх чад на заняття до гуртків. Дуже приємно відзначити, що діти цікавляться роботою не якогось конкретного гуртка, а й навіть багатьох відразу.
Зараз на базі ЦТДЮ займається 1890 дітей, а самих гуртків за різними напрямками – 37. Серед напрямків є такі: художньо-естетичний, науково-технічний, туристсько-краєзнавчий, гуманітарний, військово-патріотичний, спортивно-оздоровчий, соціально-реабілітаційний та дослідницько-експериментальний.
Тут знайдеться захоплення для дітей будь-якого віку.

Наприклад, для наймолодших відвідувачів ЦТ може запропонувати гурток ліплення із солоного тіста «Мукосілька», керівником якого є Євгенія Антипова. Тут діти поліпшують увагу, фантазію та здатність зосереджуватися. До того ж ліплення прекрасно розвиває дрібну моторику рук, що дуже корисно для дітей молодшого шкільного віку.

Також серед гуртків – студія образотворчого мистецтва «Колорит». Його очолює Любов Бельмега. Тут діти розвивають творче мислення, вивчають основи композиції, виховують естетичні смаки та покращують свої креативні здібності. А ще малювання – це прекрасне заняття, аби на якийсь час відключитися від турбот буденності та поринути у світ фантазій і творчості.
До того ж для наймолодших гарно підійде і гурток початкового технічного моделювання «Ерік». Його керівником є Сергій Покатов. Тут навіть звичайна коробочка з-під соку може перетворитися на маленьку машинку або іграшковий космічний корабель. Розвиток конструкторських здібностей, винахідливості, просторового і логічного мислення та уяви – усе це також ту
Для трошки старших дітей слід відмітити гурток «Крою та шиття» під керівництвом Світлани Божок. Діти можуть відчути себе справжніми модельєрами, працюючи в невеличкій зручно обладнаній швейній майстерні. Але деякі з вихованців ЦТ хочуть не тільки конструювати одяг. Їм кортить ще й відчути себе в ролі моделей.

Такий гурток також є! Модельний гурток на чолі з Мариною Виноградовою відкрився зовсім недавно, але вже привернув увагу багатьох. Тут діти навчаються впевнено почувати себе перед камерою, позувати, виражати себе та головне – бути впевненими в собі та своїй унікальності.
Також кожен може спробувати себе і в ролі журналіста. Таку можливість надає Дитяча телестудія «1+2». Тут керівницею виступає Тетяна Мельник.

У Центрі творчості виховуються молоді журналісти та працівники телеіндустрії, які висвітлюють найсвіжіші та найактуальніші теми сьогоднішнього життя нашого містечка: від ознайомлення з проведеними шкільними святами до створення документальних фільмів про відомих громадських діячів.
Також не тільки публіцистичне слово захоплює вихованців ЦТ, але й літературне. Літературна студія «Сузір’я» під керівництвом Герасименко Галини – чудова можливість для дітей розвити свої поетичні навички. На заняттях вихованці навчаються оволодівати азами літературної творчості поступово – від найпростішого до складного. І на практиці вони пізнають загальні закони розвитку художньої літератури, її специфіку, соціальну природу, метод, відношення до дійсності. Творчі доробки учнів друкуються у районній пресі і у щорічних альманахах студії, їх запрошують до участі в районних заходах, до виступів на великій сцені.

Акторську майстерність діти можуть розвинути, відвідавши театральний гурток «Маска». Заняття в драматичному гуртку дають дітям унікальну можливість всебічного пізнання світу: вчать мислити, бачити, чути; сприяють гармонійному розвитку вихованців, формують художній смак, ознайомлюють з кращими зразками української та світової драматургії, з елементами акторської майстерності, сценічних рухів, сценічної мови, вокалу, хореографії. Під керівництвом Ольги Леоненко діти вчаться розуміти театральне мистецтво, бути грамотними глядачами і талановитими акторами. Кінцевий результат спільної діяльності гуртківців та їх керівника – випуск вистав, показ їх глядачам.

Та не тільки творчістю тут займаються діти. Туристичний гурток «Дикобраз» на чолі з Сергієм Ковальчуком також діє на базі ЦТ. Заняття туризмом сприяє формуванню здорового способу життя, фізичному загартуванню вихованців, зміцненню їх здоров’я, самоствердженню, вихованню лідерських якостей. Водночас під час походів та змагань вихованці пізнають історію рідного краю, витоки національної культури, свій родовід, знайомляться з пам’ятками природи.

Також не тільки фізичну загартованість, але й силу духу виховують в ЦТДЮ. Наприклад, «Школа лідерів» під керівництвом Людмили Шатковської. Це не лише місце, де дитина набуває активної громадської позиції, але й чудовий стартовий майданчик для майбутньої кар’єри сучасного українського держслужбовця. До того ж, є така інформація, що навіть керівництво нашого району колись відвідувало цей гурток

Як бачимо, гуртки в Макарівському ЦТДЮ охоплюють багато різних напрямків, що не може не радувати. І загалом, про кожен із гуртків можна сказати багато хороших слів. Але ще краще за мене це зроблять ті, хто там був і на основі власного досвіду може розповісти про враження.
Наприклад, ось що каже про роботу театрального гуртка «Маска» його випускниця Вікторія Федоренко: «Дякуючи своїм наставникам я досягла багатьох успіхів. З ним я розкрила в собі потенціал ведучої на сцені. Саме вони вклали в мене велику любов до акторської майстерності. Мені радісно було бути вихованкою гуртку «Маска». Це була неповторна, креативна та кропітка праця і прекрасний досвід».
Ось так каже про Дитячу телестудію «1+2» її вихованець Михайло Фока: «Мені гурток корисний новими можливостями, досвідом роботи в цій галузі. На занятті ми працюємо над своїм розвитком як особистості». А такий відгук залишає ще один вихованець телестудії Назар Савенко: « Мені дуже подобається гурток журналістики. Я з нетерпінням чекаю його. Тут я вчуся вмінню декламувати, впевнено вести себе в розмові. Я щасливий, що у нашому містечку є такий гурток, такі мудрі наставники, як Юрій Олександрович і Тетяна Опанасівна». А ось що каже про гурток ліплення з солоного тіста «Мукосілька» Поліна Грищенко: « Мені подобається гурток «Мукосілька», бо там дуже цікаво. Там я ліплю, малюю, кожен урок займаюсь чимось новим. А ще там я знайшла і нових друзів!».
До того ж діти тут не тільки навчаються на основі того, що вже є, а й самі пропонують, як той чи інший гурток може розвиватися в майбутньому. Вихованці ЦТДЮ – ініціативні, креативні та розумні діти, які люблять свій вільний час займати чимось цікавим та розвиваючим.
І весь цей калейдоскоп гуртків різних спрямувань тримається разом та успішно функціонує саме завдяки внутрішньому запалу його працівників.

«Бачити щасливі очі вихованців – наша краща нагорода», – кажуть вихователі ЦТДЮ. Саме стократна віддача та іскра в дитячих очах дають велику дозу енергії працівникам закладу. Робота педагогом – це покликання, яке вимагає віддачі та готовності не лише робочий, але й добру частину вільного часу, присвятити цій справі. І приємно бачити, що до такої справи долучаються і молоді спеціалісти також. Наприклад, Катерина Чубукова та Альона Дідківська. Незважаючи на те, що вони приєдналися до колективу недавно, вони вже встигли завоювати батьківську довіру та авторитет у дітей.

Що ж стосується локдауну, педагогічний склад ЦТ чітко виконує рекомендації стосовно проведення занять. Усі заняття були перенесені в онлайн-формат. Кожен із керівників має можливість самостійно обрати, на якій платформі дистанційно проводити заняття. Це може бути чи Viber, чи Google Meet, чи, наприклад, Zoom. На запитання, як змінилась якість занять із початком локдауну, керівники гуртків розповідають, що концентрація уваги дітей знизилася. Стало набагато складніше утримувати їхній фокус на занятті. На думку педагогічного складу ЦТ краще займатися не дистанційно. Бо і є такі речі, які просто не передати через екран комп’ютера. Тому всі з нетерпінням чекають, поки локдаун закінчиться.
Також хочеться відмітити, що гуртки – це не просто позашкільні заняття. Тут створюється ніби цілий окремий творчий світ, де діти можуть і самовиражатися, і знаходити друзів, і визначатися, що їм більше подобається чи не подобається. Гадаю, важливо зазначити, що позашкільна освіта – вагомий фрагмент соціалізації дитини. Дуже важливою є також і профорієнтаційна функція гуртків. Хтось знаходить тут і справу всього життя. Наприклад, вихованка гуртка «Крою та шиття» Оксана Маруніч. Колись вона полюбила конструювання одягу, а далі пов’язала своє життя із цим. Сьогодні вона працює дизайнером в ательє мод в Києві. Також гуртки в ЦТ допомогли з професією визначитися і таким людям, як Даріна Глущенко та Каріна Обухова. Вони відвідували Дитячу телестудію «1+2» і зараз навчаються на журналістів, а також вже і успішно працюють.
Центр творчості просто випромінює дружню атмосферу. Проте його матеріально технічна база потребує оновлення та вкладення коштів постійно. Адже щоб гуртки повноцінно працювали та щоб діти мали змогу приймати участь у конкурсах, потрібно відповідне обладнання, костюми та матеріали. Адже інвестиції у дитячий розвиток – то запорука успішної країни в майбутньому.

Джерело: Макарів Діловий