Обласний археологічний музей презентує музеї Германівки

image
7 Вересня 2020, 11:30
Поділитися:

Германівка – село з давньою історією та туристичним потенціалом, з населенням у менше ніж 2 тис. осіб має вже 8 музеїв. Першу музейну кімнату створили в Германівській середній школі ще у 70-х роках минулого сторіччя. Це була кімната  бойової слави, в ній були зібрані матеріали по Другій світовій війні

У 1995 році Германівка відкрила двері свого першого музею – нині відділення КЗ КОР «Київського обласного археологічного музею» – Музею «Козаччини», а пізніше у 2005 році і  Картинної галереї.

Велика кількість зібраних матеріалів дала поштовх для створення пересувних музейних експозицій у закладах та установах села. А в Германівській школі кожна кімната була оформлена як клас-музей: «Музей історії школи», «Клас прикладного мистецтва», «Мамин оберіг», «Клас Виговського», «Клас казки», «Клас етнографії і літератури», «Батьківщина – сонечко», «Екологія і довкілля», «Літератури рідного краю», клас народних звичаїв і обрядів та «Козацька світлиця» у ній зберігається атрибутика Германівської козацької сотні.

У 2003 році в одній з класних кімнат Германівської гімназії ІІ-ІІІ ст. відкрили Музей освіти – до 120-річчя Германівського шкільництва. Експонати розповідають про всі етапи розвитку освіти у містечку, починаючи  від книг, якими користувався перший вчитель народного училища М. П. Пашинський до відомостей про випускників, що захищають Україну на сході сьогодні.

В селі можна відвідати Ревину гору – археологічну, історико-культурну та природну пам’ятку, найвищу точку села. Там розміщено комплекс споруд: вітряк – музей хліба,  капличка Божої Матері Покрови  та альтанка зі скульптурою  Божої Матері Покрови, дванадцятиметровий хрест – оберіг, альтанка з пам’ятним знаком Герменичу, пам’ятний знак жертвам татарського набігу 1711 р., пам’ятник євреям, що загинули в Германівці у 1919 р. під час погрому, капище та піраміда.

Також можна побачити храм Святого Миколая та ознайомитися з експозицією музею історії релігії с. Германівка, його  відкриття  у 2013 році було присвячене 360-річниці першої писемної згадки про Свято-Миколаївську церкву . Музей розміщений на  2-му  поверсі дзвіниці, що була збудована біля  Миколаївської церкви, відновленої  після пожежі 2003 р. Церква має 1200 м кв розпису,  а дзвіниця –  найвища в сільській місцевості Київщини.

Влітку 2015 р. село-музей, як інколи називають Германівку,   відкриває двері ще одного музею у двох залах на 2-му поверсі приміщення їдальні Германівської гімназії. Музей «Визначних особистостей, спонсорства та меценацтва» розповідає про всі покоління  людей Германівки, що внесли свій вклад в розвиток та історію села,  а також про меценатів та спонсорів.



Джерело: Новини – Київська обласна державна адміністрація