Обіцяні квартири для АТОвців у Броварах: коли відновлять будівництво «заморожених» житлових комплексів?

image
10 Квітня 2023, 19:01
Поділитися:

Минуло 9 років як місто обіцяло виділити житло для сімей учасників АТО. Проте наразі будівництво «заморозили» і кінця-краю історії не видно. То чи зможуть військові отримати обіцяні квадратні метри, як реагує міська влада на ситуацію і що з цього приводу думають інвестори?

Початок історії

Усе почалось у 2016 році. Тоді місто виділило землю під забудову багатоквартирних будинків на вул. Василя Симоненка, 113 та вул. Олімпійській, 12-А.  На конкурсній основі обрали будівельну компанію, яка взяла на себе відповідальність за будівництво житлових будинків. Зокрема,  ЗАТ «Українська будівельна компанія» (директор – Олег Мороз).  5 лютого 2016 р. місто підписало договори з інвестором-забудовником. Стартувала рекламна компанія, і до проєкту підключились охочі купити житло в цих будинках…

Саме таким мав бути будинок уже в лютому 2019 року

Об’єкт перший: Олімпійська, 12-А

Дозвіл на будівництво забудовник отримав 28 липня 2017 року. Будівництво стартувало впевнено: на пустирі зростав новий 26-типоверховий будинок. Разом із будинком росла і кількість інвесторів, готових вкласти свої кошти у проєкт. Забудовник обіцяв, що омріяні квартири будуть готові в термін, вказаний у договорі.

Всього в будинку 288 квартир, із них 29 виділено учасникам АТО.

Олімпійська 12-аЗараз незавершений будинок виглядає так…

«Ми повірили в усі обіцянки, – розповідає інвесторка Катерина. – Все здавалось надійним: у забудовника гарна репутація, замовник – «місто», квартири розрекламовані, адже частина для АТОвців… А що тепер?»

Олімпійська 12аТретій поверх виглядає найзавершенішим. Вище гірше…

А тепер об’єкт «заморожений»: роботи тут не проводяться з 2021 року. На зустрічі з інвесторами, яка відбулась 31 березня 2023 року, неофіційний представник забудовника на ім’я Олексій повідомив, що наразі немає коштів для продовження будівництва. Вони розраховували на банківські кредити, але на час воєнного стану банкам заборонено кредитувати під будівництво.

Олімпійська 12аДля  завершення будівництва, достатньо було б 8 місяців, але в забудовника немає коштів…

Водночас Олексій повідомив, що АТ «УБД» планує відновлення робіт на об’єкті вже цієї весни. Вся «коробка» готова, частково встановлені вікна, залишились  зробити внутрішні комунікації і підключити до мереж. Олексій запевняв, що в компанії є достатня кількість необхідного обладнання, щоб відновити роботи: його вивезли з об’єкту з початком повномасштабної війни, але скоро повернуть.

Олімпійська 12аНа подвір’ї ЖК навіть розпочали роботи з благоустрою. Колись…

На жаль, «Трибуні- Броварів» так і не вдалось поспілкуватись з офіційними представниками забудовника, а тому ні підтвердити, ні спростувати цю інформацію немає можливості.

За словами начальниці управління БЖКГІТ Світлани Решетової, якщо розпочати на об’єкті активні роботи, через 7-8 місяців будинок можна здати в експлуатацію. Але, на жаль, активних дій із боку забудовника наразі не спостерігається.

Об’єкт другий: Симоненка, 113

Дозвіл на будівництво житлового комплексу, що складається з двох секцій, отримано 13 квітня 2018 року.

У першій десятиповерховій секції має бути 36 квартир, із них 6 – АТОвцям. У другій, на 26 поверхів, – 288 квартир, серед яких 41 – для сімей учасників АТО.

Симоненка 113Стан 2-ї секції на Симоненка, 113 найгірший із трьох забудов

Зустріч із інвесторами представників влади і забудовника мала відбутись 7 квітня. На жаль, від забудовника ніхто не з’явився. Щоправда, на територію забудови охочих пустили. Ініціативну групу інвесторів супроводжувала головна спеціалістка планово-технічного відділу УБЖКГІТ Лариса Федотьєва. Усі разом мали змогу оглянути поточний стан об’єкта, який, на жаль, перебуває в гіршому стані, ніж на Олімпійській.

Із запланованих двох секцій повністю зведена тільки перша, проте внутрішніх комунікацій прокладено мінімум, роботи ще дуже багато. Подекуди вставлені вікна, але як і на попередньому об’єкті, далеко не всі. Дах вже почав «сипатись», цегла кришиться.

Симоненка, 113

Інвестори приголомшені таким станом об’єкта, адже, з їх слів, останні декілька років тут нічого не відбувається, а те, що вже зведено, починає руйнуватись. До слова, усі квартири цієї секції продані.

Друга секція зведена частково. Кран лишається на об’єкті, але роботи давно не ведуться. Навіть якщо кинути всі зусилля на закінчення робіт першої секції, здати в експлуатацію її окремо не можна: над дахом буде працювати будівельний кран, а це суперечить правилам безпеки, а, отже, доведеться чекати завершення будівництва всього комплексу.

Симоненка 113Всередині все виглядає покинутим напівдорозі

Як реагує влада?

Інвестори вимагають від міської влади рішучих дій, адже більшість купили тут квартири, позаяк гарантом їх швидкої здачі в експлуатацію виступає замовник – місто. У броварській міськраді щодо цієї проблеми в курсі. 23 березня 2023 року відбулась двостороння зустріч, на якій представники влади зустрілись із ініціативною групою інвесторів.

Із людьми розмовляли міський голова Ігор Сапожко, начальниця  УБЖКГІТ Світлана Решетова та інші посадовці. Як зазначено в протоколі зустрічі, обговорювали багато питань. Найболючіше серед них – розірвання договору із забудовником. Для такого рішучого кроку потрібна підтримка не менше 60-70% вкладників у будівництво.

«Так, на жаль, будівництво обох об’єктів «заморожене». Ми ведемо перемовини із забудовником про поновлення робіт, – прокоментувала журналістам Світлана Решетова.–  АТ УБК обіцяють відновити роботи найближчим часом, але якихось рішучих дій ми не спостерігаємо. Два тижні тому ми направили офіційний лист директору компанії, де повідомили: якщо роботи негайно не поновляться, ми розриваємо договір через невиконання його умов. Але потрібно розуміти, що розірвати договір нескладно, набагато складніше знайти потім забудовника, який візьме на себе відповідальність завершити будівництво. Складність ще й у тому, що компанія « УБК» сама виготовляє бетонні конструкції для своїх об’єктів. Вони сертифіковані і мають усі дозволи. Як продовжуватиме будівництво недобудови на Симоненка інший забудовник – велике питання. Тому найкраще було б змусити «УБК» завершити об’єкти. Але, наголошую, якщо вони не повернуться до роботи, договір розірвемо. Скільки можна чекати? У них два тижні, щоб надати офіційну відповідь».

Розірвання договору ініціюють через порушення п.3.2.: «Термін будівництва 18 (вісімнадцять) місяців із дня отримання дозволу на виконання будівельних робіт». Під закінченням робіт розуміємо дату введення об’єкта в експлуатацію. Очевидно, що всі терміни давно минули.

Позиція інвесторів

Люди з великою пересторогою ставляться до розірвання договору. Деякі з них подали такі заяви, але відсоток охочих невеликий. Як прокоментувала під час зустрічі інвесторка Катерина, люди хочуть мати бодай якісь гарантії від міської влади, що нового забудовника  знайдуть.

«Ми зараз усі напишемо заяви про розірвання договору, а потім що? Якщо не знайдуть нового забудовника, нам влада скаже, що ми самі вимагали розірвати договір і ми лишимось «крайніми» в цій ситуації. А ми лише хочемо отримати обіцяне житло. Ми свої обов’язки виконали, гроші перерахували в повному обсязі, але на квартири чекаємо роками», каже Катерина.

«Люди хотіли жити і ростити в своїх квартирах дітей… Так діти уже повиростали! – додає пані Віра.

Варто зазначити, що деякі інвестори і понині продовжують виконувати свої кредитні зобов’язання і продовжують щомісяця сплачувати гроші за омріяне примарне житло… Більше того, на зустрічі були присутні молоді люди, які придбали житло увЖК на Симоненка восени 2022 року. А, отже, відділ продажів працює і продовжує «торгувати обіцянками»…

А що ж із родинами учасників АТО?

Загальна кількість квартир, виділених АТОвцям на цих об’єктах, – 76. Інвестори порушили питання необхідності залучити і родини АТовців, які отримають житло в будинках, до ухвалення рішення щодо розірвання договору із забудовником.

За роз’ясненнями ми звернулись до Анатолія Фатєєва, співробітника УБЖКГІТ і одночасно очільника ГО «Ветерани АТО».

Анатолій повідомив, що наразі в черзі на квартиру зареєстровано 376 сімей. Конкретно, хто з них отримає житло в цих житлових комплексах, зараз невідомо, бо є багато факторів, які впливають на «першочерговість» і перестановкиву черзі.

Позиція забудовника

Неофіційний представник забудовника Олексій зазначив, що не має стосунку до роботи АТ «УБК», але його добре знають і в міськраді, й інвестори. Тому єдина інформація, яку ми можемо надати, це від нього.

Отже, на зустрічі з інвесторами на Олімпійській Олексій повідомив, що забудовник активно шукає шляхи відновлення робіт на усіх об’єктах. (Декілька незавершених будівель є і в Києві). Підприємство не банкрут і окрім будівельних робіт займається виробництвом метало-бетонних конструкцій, тож кошти від їх продажу підуть на продовження будівництва. Олексій запевнив, що забудовник обов’язково завершить житлові комплекси. Орієнтовна цифра для завершення робіт на Олімпійській – 40 млн грн. І якби вдалось продати всі непродані нині там квартири, цього було б достатньо, щоб здати будинок в експлуатацію.

Управління БЖКГІТ направило запит до забудовника з проханням надати вичерпну інформацію щодо списків інвесторів і кількості непроданого житла. Але, на жаль, досі відповіді від будівельної компанії немає.

Також Олексій на зустрічі повідомив, що забудовник планує збільшити кількість квартир для АТОвців. Але присутні поставились до цього скептично, – це потребує перепідписання договорів із новим терміном здачі будинків у експлуатацію.

 Якщо вірити забудовнику, найближчим часом роботи, принаймні на Олімпійській, відновлять. Міська влада шукає компромісні рішення для вирішення питання, але готова до рішучих кроків. Люди вже нікому не вірять і готові особисто контролювати як дії забудовника, так і рішення влади. «Трибуна Броварів» стежитиме за ситуацією і повідомить, коли діло зрушить із «мертвої точки».

Читайте також:

Як ветеранам війни отримати житло – Мінветеранів

Ветерани війни з інвалідністю можуть отримати 16 тисяч гривень: як подати заявку

Земельні ділянки для АТОвців у Требухові та Княжичах: питання залишається відкритим?

У Броварах із модульного містечка для ВПО виселили кількох осіб, що зловживали алкоголем

Читати далі: Обіцяні квартири для АТОвців у Броварах: коли відновлять будівництво «заморожених» житлових комплексів? , автор Попова Тамара

Джерело: Трибуна – Бровари